Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Joi, 02 Februarie 2012 02:00

Inovatorul pieţei băuturilor răcoritoare

Potrivit datelor Asociaţiei producătorilor de apă minerală şi băuturi răcoritoare, în Moldova pe acest segment activează peste 50 de întreprinderi.
Evident, ţinând cont de asemenea concurenţă, producătorii de apa minerală şi băuturi răcoritoare standard sunt nevoiţi să se mulţumească cu o rentabilitate minimală, care coboară până la 2-3 bani per sticlă.
Pentru a ieşi în evidenţă este necesar de inventat mutări originale. Şi asemenea mutări sunt inventate, iar rezultatele lor pot fi văzute pe rafturile magazinelor.

Инноватор безалкогольного рынкаÎnsă principalul „tulburător al apelor” din Moldova, demult şi pe bună dreptate este considerat absolventul Şcolii profesionale „Bauman” din Moscova, doctorul în ştiinţe tehnice, Vasile Bejenari, care este şi directorul general al companiei „Gelibert” (Sângerei).

Vasile Bejenari este unul din primii producători moldoveni care au lansat producţia băuturilor cu conţinut de suc sub marca comercială „Fruit Jockey”. Ulterior, acestea au fost trecute în categoria băuturilor fără conţinut de zahăr, de aceea „Fruit Jockey” pot fi consumate şi de cei care suferă de diabet zaharat.

Vasile Bejenari a încercat, de asemenea, să lanseze o băutură energizantă în ambalaj combinat (PET şi aluminiu), însă se pare că piaţa moldovenească a acestor tipuri de băuturi încă nu a atins nivelul de producţie industrială, de aceea „Gelibert” a renunţat, pentru o anumită perioadă de timp, la acest proiect. În schimb, compania s-a concentrat asupra elaborării tehnologiilor de producţie şi promovare a apei minerale gazate, slab gazate şi negazate, cu conţinut de iod.

Îniţial, apa era ambalată în PET-uri de 2 litri, apoi de 1,5 litri, ca mai apoi să se ajungă la butelii de 19 litri pentru cooler. Se pare că această încercare a avut succes, deoarece marca comercială „Aqua UnIQa” a devenit în Moldova un brand cunoscut, iar pe calea fabricării băuturilor iodate au mers şi alţi producători.

Însă iniţiativele lui Vasile Bejenari nu se opresc aici. Iniţial, “Gelibert” a devenit rezident al parcului tehnologic “Academia” al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, iar ulterior rezident al incubatorului “Inovatorul”.
În calitate de rezident al parcului “Academica” grupul de lucru al companiei “Gelibert”, condus de academicianul Aurelian Gulea, elaborează o tehnologie de obţinere a apei potabile care conţine nu doar iod, ci şi seleniu.

Seleniul este unul din cele 19 microelemente vitale pentru om. În cazul deficitului de seleniu organismului uman îi este greu să lupte cu maladiile legate de acţiunea radicalilor liberi. Seleniul este un antioxidant capabil să reducă riscul de apariţie a mai multor forme cancerogene, să îmbunătăţească starea sistemului cardiovascular şi să prevină decesele cauzate de bolile cardiace, să ajute în cazul proceselor inflamatorii. Din cauza deficitului de seleniu suferă, în primul rând, sistemul cardiovascular, ficatul, glanda tiroidă, pielea, părul, unghiile şi ochii.

Principala problemă constă în aceea că tehnologii care previn supradozarea iodului deja au fost inventate, iar a selenului încă nu. Asupra elaborării acestor tehnologii, în mare parte, lucrează specialiştii Academiei de Ştiinţe şi cei de la “Gelibert”.
În calitate de rezident al incubatorului “Inovatorul”, conducătorul “Gelibert” intenţionează să pună pe roate producţia instalaţiilor pentru tratarea apei potabile negazate. În Europa, raportul de consum al apei potabile negazate şi apei minerale este de 9 la 1. În Moldova consumul apei negazate, de asemenea, creşte, atingând în acest an 40% din volumul total.

Principala problemă legată de producţia apei potabile negazate este asigurarea termenului de valabilitate de 6 luni (normă stabilită de legislaţie) fără folosirea conservanţilor, rolul cărora în apa minerală îl joacă dioxidul de carbon.

Pe parcursul a trei ani, cercetătorii de la Academia de Ştiinţe a Moldovei împreună cu colegii de la Moscova au lucrat asupra creării unei instalaţii noi pentru tratarea apei. În premieră, această instalaţie a fost prezentată la 17 noiembrie 2011, în cadrul Forumului internaţional de inovaţii de la Bruxelles de academicianul Gulea. Până la sfârşitul anului ea va fi dată în exploatare în Sângerei.
De asemenea, în urma activităţii în calitate de rezident al incubatorului “Inovatorul”, compania va lansa pe piaţă o nouă marcă comercială de apă potabilă, însă Vasile Bejenari a refuzat să ofere detalii, invocând secretul comercial.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика