Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Miercuri, 15 Februarie 2012 02:00

Cum să deschizi o alimentară la Chișinău

Cum să deschizi o alimentară la ChișinăuProdusele alimentare sunt întrebate oriunde și oricând, indiferent de criză și de șomaj.
Chișinăuienii sunt uimiți de numărul mare de magazine și chioșcuri, care se tot deschid în capitală. Acest fapt demonstrează doar un singur lucru - cea mai profitabilă și stabilă afacere este deschiderea magazinelor alimentare.

Ce trebuie de întreprins pentru a deschide un magazin alimentar, ținând cont ca aveți propria firma?

1. Deschiderea magazinului începe cu căutarea spațiului comercial. Pentru aceasta puteți:
• Să construiți suprafețe proprii, de exemplu un chioșc. Pentru aceasta trebuie să obțineți autorizația pentru construcție de la autoritățile locale.
• Să procurați spațiul necesar. De exemplu, un chioșc (12 m.p.) cu teren poate fi procurat cu 5000 de euro, iar un chioșc (12 m.p.) fără teren costă aproximativ 1000 de euro.
• Să arendați spațiul comercial. Însa trebuie să țineți cont de faptul că nu toți proprietarii vor fi de acord să semneze un contract pe termen lung. În acest caz riscați să rămâneți fără locul amenajat. Arenda unui chioșc (12 m.p.) ar putea să vă coste cel puțin 2000 de lei pe lună.

2. După ce ați cumpărat/construit/arendat spațiul trebuie să vă gândiți la utilajul necesar. În mod obligatoriu, magazinul Dvs. trebuie să aibă depozit și sală de comerț (casa și rafturile).
Utilajul necesar pentru magazinele alimentare:
• frigidere (bere, apă) – de la 5000 de lei pentru utilajul nou;
• utilaj frigorific (pentru produse lactate și din carne) de la 25 000 de lei;
• congelatoare (înghețată, pelmeni) de la 15 000 de lei;
• rafturi pentru mărfuri – de la 1000 de lei pentru o secție;
• aparat de casă – de la 2000 de lei. Pentru aparat mai cumpăram și o cutie cu lacăt pentru bani – de la 500 de lei;
• cântare – de la 1400 de lei.
• De asemenea, este necesar și sistemul de alarma — de la 3500 de lei.
Suma totală pentru utilaj depinde de sortimentul mărfurilor și de suprafața comercială a magazinului.

Este important de menționat că multe firme mari din Chișinău, la încheierea contractelor de livrare a producției, oferă gratuit propriul utilaj sau îl propun în arendă la prețuri nesemnificative. Însă, deseori ei interzic plasarea produselor altor companii în aceste frigidere/congelatoare.

De cea mai mare popularitate se bucură utilajul de mâna a doua.

3. După ce ați procurat utilajul pentru magazin, e timpul să găsiți vânzători. Trebuie să țineți cont de faptul că anume în comerțul cu produse alimentare se înregistrează cele mai multe pierderi. Din start, trebuie să încheiați cu angajatul un contract, prin care el devine responsabil pentru marfă. Vă recomandăm să angajați numai vânzători cu experiență. Toți angajații trebuie să aibă cartele medicale. (intersecția străzilor Columna și Izmail).

4. Următorul pas este obținerea documentelor pentru activitatea magazinului de la sanepid și pompieri. Pentru aceasta trebuie să mergeți în aceste instituții, să scrieți cerere pentru eliberarea autorizațiilor pentru compania Dvs. şi să așteptați vizita inspectorilor. Dacă sunt respectate toate condițiile (spațiul, WC, stingătoare etc.), atunci veți primi toate documentele necesare pentru desfășurarea activității de vânzare a produselor alimentare. Mai multă informație despre condițiile de eliberare a documentelor puteți afla la sediul serviciului de pompieri și al sanepidului (A.Hîjdeu, 49).

5. Penultimul punct — încheierea contractelor cu furnizorii de produse și aprovizionarea magazinului cu marfă, stabilirea prețurilor. Aici nu vor apărea probleme. Produsele vor fi livrate de agenții comerciali ai bazelor angro sau nemijlocit de către producători, de aceea nu este necesar să aveți propriul transport. Multe depozite angro acceptă livrarea producției cu achitarea ulterioară.

6. Ultimul punct — publicitatea. Mulţi întreprinzători, care au magazine alimentare mici, cu sortiment redus, nu se gândesc la publicitate. Pe când răspândirea flyerelor în scările caselor adiacente tot este publicitate.
În total, în deschiderea magazinului trebuie să investiți cel puțin 12 mii de euro, inclusiv pentru procurarea utilajului, a locului, salariile angajaților pe jumătate de an, perfectarea documentelor. Dacă estimăm că magazinul va avea vânzări zilnice de 4000 de lei, atunci deschiderea acestuia se va răscumpăra în 6-7 luni.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика