Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Sâmbătă, 18 Februarie 2012 02:00

Impozitarea întreprinderilor individuale importatoare

Am primit o întrebare de la un cititor: ”As vrea să citesc despre deschiderea unei întreprinderi individuale şi impozitarea ei. Vreau să deschid o firmă şi să înţeleg din start ce şi cum, ca să nu regret pe urmă. Domeniul de activitate — importul (denumirea mărfii) şi comercializarea prin reţeaua de magazine (denumirea magazinelor) sau din mână în mână persoanelor fizice.
Despre înregistrarea întreprinderilor am povestit detaliat în articolul „Deschidem firma” (30.01.2012).
Acum, să vorbim despre impozitarea întreprinderilor individuale importatoare.

În primul rând, magazinele nu vor dori să aibă de afacere cu firma Dvs., dacă nu sunteţi plătitor de TVA. (doar dacă aveţi legături mari). Însă de această durere de cap nu are nevoie nimeni, nici Dvs. În schimb, sunt şi unele piedici, care trebuie ocolite cumva.
Potrivit legislaţiei moldoveneşti, firma (nu conteza că e ÎI, SRL sau SA) nu poate fi plătitor de TVA, dacă cifra anuală de afaceri este mai mică de 100 de mii de lei. De la 100 de mii până la 600 mii înregistrarea este benevolă, iar peste 600 mii — obligatorie.
Dacă firma nu plăteşte TVA, atunci ea trebuie să achite impozit din vânzări în mărime de 3%.
În plus, la importul mărfurilor numaidecât se achita TVA de import. Dacă firma nu este plătitoare de TVA, atunci ea nu are dreptul să pretindă la neachitarea acestui impozit.

Impozitarea întreprinderilor individuale importatoareAdică, va trebui să ieşiţi cumva la vânzări de 100 mii de lei şi după aceasta să va înregistraţi ca plătitor de TVA.
După aceasta, Dvs. veţi plăti impozitul pe venit în mărime de 12%. Aceasta e mai avantajos decât să plătiţi impozitul pe vânzări, deoarece conform calculelor, pentru ca 3% din vânzări să fie egale cu 12% din profit, rentabilitatea businessului trebuie să fie de cel puţin 25%. Însă acesta este un indice destul de înalt.

În orice caz, Dvs. veţi achita impozitele şi taxele locale: apa, amenajarea teritoriului, impozitul pe imobil (dacă este) şi multe altele.
La fel e şi cu salariul. Dacă veţi dori să primiţi bani în numerar sau să vă achitaţi cu lucrătorii, atunci va trebui să o faceţi conform legii: din salariu se reţine asigurarea medicală (pe anul curent) în mărime de 3,5% de la angajator şi tot atât de la lucrător; fondul social — 23% de la angajator şi 6% de la angajat; impozitul pe venit, care constituie 7%, dacă suma venitului anual nu depăşeşte 25 200 de lei, şi 18%, în cazul în care aceasta e mai mare. Scutirea pentru anul 2012 este de 8640 de lei.

Cei ce înregistrează o întreprindere individuală trebuie să ştie că această formă organizatorico-juridică conţine o mare „capcană”, ce se poate solda cu mai neplăceri. Este vorba că dacă fondatorii SRL răspund în limita capitalului statutar (minim 5400 de lei), atunci fondatorul unei întreprinderi individuale - cu întreg patrimoniul său.

Amintim unele prevederi ale politicii fiscale pentru anul curent. În prezent, amenzile pentru neeliberarea bonului fiscal constituie până la 10 mii de lei pentru prima dată, până la 25 de mii — pentru a doua şi până la 50 de mii de lei — pentru a treia oara. Însă au existat şi propuneri ca pentru a treia oara să fie aplicată o amendă de 10% din volumul vânzărilor din anul precedent ale companiei, dar nu mai puţin de un milion de lei (!). Dar nu este exclus faptul că asemenea prevederi vor fi introduse în următorii ani. Adică, dacă fondatorul SRL, nimerind în asemenea situaţie, poate liber să trimită statul drag „undeva mai departe” şi să-şi închidă firma, atunci fondatorul întreprinderii individuale va fi nevoit până la sfârşitul vieţii să se clarifice cu executorii judecătoreşti.

Încă o majorare a amenzilor ţine anume de tema sensibila pentru întreprinderile individuale: pentru lipsa evidenţei contabile şi pentru neprezentarea documentaţiei. Conform vechiului Cod Fiscal, amenda era de 30 de mii de lei, iar acum aceasta constituie 50 de mii de lei. Opunerea desfăşurării controalelor se pedepsea cu 3 mii de lei, acum – cu 10 mii de lei.

Forma întreprinderii Individuale este oportună mai mult pentru prestarea serviciilor şi businessului de familie. Pentru participarea la comerţul intern şi extern forma mai adecvată este SRL.
Notă: după forma organizatorico-juridică, la finele anului 2010 (datele pentru anul 2011 vor apărea după 31 martie), în Moldova au fost înregistrate 67 274 întreprinderi individuale, 72 614 SRL, 4 850 SA, 4 061 cooperative şi 8 141 intreprinderi de alte tipuri.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика