Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Joi, 05 Ianuarie 2012 02:00

Deschidem firmă

Este simplu de deschis o firmă proprie în Moldova? Vom examina acest proces pe etape.

Deschidem firmă

1. La început trebuie de mers la Camera de Înregistrare (Chişinău, str. Ştefan cel Mare, 73), împreună cu buletinul de identitate şi banii pentru înregistrarea întreprinderii (preţul diferă în dependenţă de tipul companiei).

2. Se scrie cerere, în care se indică tipul firmei (I.I., SA, SRL etc.). Toate plusurile şi minusurile tipurilor de firme trebuie studiate din timp.

3. În cerere trebuie, de asemenea, de indicat mărimea capitalului social al companiei (suma de bani alocată pentru începutul activităţii firmei, minimum 5400 de lei) şi fondatorii (cine oferă bani pentru deschiderea firmei). Fondatorii şi sunt, de fapt, proprietarii firmei. În cazul în care sunt mai mulţi fondatori, urmează de împărţit între ei capitalul social pe procente.

4. Din lista enormă de tipuri de activitate selectăm doar cinci, cu care se va ocupa firma. Trebuie de avut în vedere că pentru unele tipuri de activitate va trebui de obţinut licenţă (comercializarea ţigărilor, băuturilor alcoolice). Preţul unei licenţe constituie circa 5000 de lei, însă preţul unora atinge mii şi sute de mii de dolari (telefonia mobilă).

5. Alegem denumirea firmei. Se recomandă să fie selectate câteva variante, deoarece unele ar putea fi ocupate. De asemenea, trebuie de avut în vedere că există o lege care prevede că firma urmează să fie numită cu cuvinte româneşti (dacă printre fondatori se numără persoane străine se admit cuvinte engleze). Însă în linii generale, indiferent de denumire, poate fi afişată orice inscripţie (firma se numeşte I.I. „Irina Cearscaia”, iar deasupra oficiului este inscripţionat „Incanto”).

6. Se stabileşte adresa juridică a firmei. În calitate de adresă juridică poate figura adresa domiciliului sau adresa încăperii închiriate.

7. Se achită înregistrarea firmei. În această sumă intră şi costul ştampilei. Tot atunci sunt întocmite trei exemplare ale statutului firmei, în care sunt indicate 5 tipuri de activitate, fondatorii etc. Cu acest statut şi împreună cu fondatorii trebuie de mers la notar pentru autentificare.

Decizia privind înregistrarea întreprinderii este luată în timp de până la 10 zile lucrătoare. În această perioadă urmează să depuneţi pe contul oricărei bănci capitalul social şi să deschideţi un cont. Capitalul social poate fi cheltuit pentru utilaj sau licenţă, dar nu şi în scopuri personale.

Peste 10 zile lucrătoare (sau mai rapid), atunci când se deschide firma, fondatorul primeşte toate actele respective şi ştampila. După aceasta trebuie de mers la Serviciul Fiscal de Stat (str. Vieru, 9) pentru a fi luat la evidenţă. În timpul vizitei la această instituţie este de dorit să fie prezenţi directorul, fondatorul şi contabilul firmei.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика