Duminică, 24 August 2014 16:35

Sandwich-uri non-stop

Pentru prima dată în Moldova, compania „Eat & Go" a început să vândă prin aparatele vending nu băuturi răcoritore și snacks-uri, ci sandwich-uri de producție proprie.

sandvich04Ce reprezintă aparatele vending? „De la cuvântul vending – comercializarea de bunuri și servicii fără implicarea vânzătorului", - a răspuns Maxim Țurcan, directorul companiei „Eat & Go".
Astfel de automate pot vinde diverse produse – cărți, CD-uri, produse pentru igienă, bunuri pentru casă și multe altele, și nu doar băuturi răcoritoare și calde sau snacks-uri. „Desigur, dat fiind faptul că noi vindem automate vending în calitate de reprezentanți oficiali ai companiei Vendo, - explică Maxim Țurcan, - am și început să le instalăm în locurile aglomerate. Am început cu vânzarea de cafea. Cafea naturală măcinată – 10 lei pentru un păhărel. Aparatele noastre propun 16 tipuri ale acestei băuturi: cappuccino, americano, latte etc.
Vânzările prin automate le controlăm în mod online – o monotorizare non-stop. Efectuăm o analiză a vânzărilor pentru 24 de ore, pe oră, la fiecare oră. Astfel am observat faptul că, în timpul nopții, vânzările au început să scadă. S-a dovedit a fi faptul că am pierdut șoferii de taxi. Ei vin la chioșcuri să-și cumpere țigări și tot de acolo își procură o cafea „3 în 1" la cinci lei. Nu vroiau să cumpere cafeaua mea mai calitativă, la zece lei. Acest aspect a servit drept un imbold pentru a lărgi asortimentul. Am dat de compania serioasă „Kraft Foods" și, prin aparatele mele, vând cafea solubilă „3 în 1" la 5 lei.
Însă, noi nu comercializăm doar cu cafea, dar și cu snacks-uri, diverse băuturi – fanta, cola, energizante, sandvich08limonadă georgiană naturală, ciocolată, biscuiți și sandwich-uri".
În total, prin aparatele companiei „Eat & Go" sunt vândute 48 de tipuri de produse. Fiecare își are codul său, este indicat prețul, se eliberează cecul. Cumpărătorul introduce suma necesară și apasă codul produsului. „Intenționat indicăm faptul că „Automatul nu eliberează rest", - precizează Maxim Țurcan. – Dacă produsul costă 10 lei, trebuie să introduceți anume această sumă – câte un leu, câte cinci sau câte zece. Unii nu citesc această avertizare. A fost un caz când un bărbat a introdus 100 de lei pentru o ceașcă de cafea și aștepta 90 de lei rest". „Și, a avut vreun rezultat așteptarea?". "Da, a sunat – pe automat este indicat telefonul de contact și noi i-am adus restul. Compania, producătoare de astfel de aparate, are și un sistem de eliberare a restului, dar ele sunt rentabile în țările în care nivelul de vânzări este foarte ridicat și valuta în sine este de circulație largă: euro sau dolarul. Să adaptezi aceast sistem pentru leul nostru ar fi foarte costisitor".
„Ideea de a vinde sandwich-uri ne-a venit în urmă cu vreun an, - dezvoltă subiectul Maxim Țurcan. – Omul vrea să mănânce ceva ușor și doar n-o să-și cumpere în fiecare zi o ciocolată. Trebuie ceva mai consistent. Eu am probleme cu stomacul și dacă mănânc în oraș, mi se face rău. De aceea, am mizat din start pe faptul că sandwich-urile noastre vor fi și sănătoasă. Eu le mănânc fără grijă: îmi e suficient un sandwich la ora 12 și până la 5 seara nu mi-e foame.
Punerea în aplicare a ideii a început cu vizita la Sanepid – să se afle ce trebuie de făcut, care sunt cerințele pentru spațiul de producție. Apoi am studiat producțiile similare din Europa și România. S-a dovedit că termenul de sandvich11valabilitate al unui astfel de sandwish în ambalaj ermetic este de 14 zile. Un astfel de termen de comercializare ni l-a stabilit și Centrul de Sănătate Publică. Însă, înainte de lansarea producției, timp de două luni am realizat diverse experimente în legătură cu termenul de păstrare a produsului. Conform rezultatelor lor am stabilit faptul că sandwich-ul nostru rămâne a fi proaspăt timp de 17 zile. E normal, trebuie să existe o rezervă de timp.
Încăperea pentru producția sandwich-urilor am procurat-o pe strada Uzinelor, aici, în Chișinău, și am realizat reparația ei generală, precum și dotarea cu utilajele necesare. În esență, sunt depozite frigorifice cu temperatura maximă de plus 4-6 grade. Oamenii lucrează într-un echipament special, termoizolator. Cel mai costisitor element din utilaje este linia de ambalare în vid a sandwish-urilor. În total, în procesul de producție sunt implicate trei persoane, încă trei pentru livrarea produselor și întreținerea automatelor vending. Deocamdată, nimeni de pe teritoriul republicii nu vinde sandwich-uri prin aparatele vending. Noi am început să le comercializăm din luna aprilie a anului curent și, astăzi, ele sunt vândute de către 21 de automate vending. Cinci dintre le se află în Bălți, iar restul – în Chișinău. În total avem 50 de astfel de aparate. 10 în Bălți și 40 în Chișinău.
Am lucrat destul de mult timp cu tehnologii, dezvoltând diverse tipuri de sandwich-uri. Am început pe larg – 68 de variante! Am hotărât că sunt prea multe și am redus numărul la 20. Iar, după selecții și teste, au rămas doar patru sandvich06gusturi de bază: salam, pui, vițel și porc. Pentru fiecare gust există adaosurile proprii – setul de legume, condimente și sosuri. Fiecare adaos a fost selectat foarte clar: dacă la tipul ăsta de carne nu se combină roșiile, atunci ele nu se pun. Le înlocuim cu castraveți sau măsline. La alt sandwich se potrivesc cașcavalul sau sosul. De regulă, adaugăm puțin sos.
Am încheiat contracte cu toate benzinăriile – Lukoil, Tirex Petrol, Rompetrol, Petrom și Bemol și, deja a treia lună consecutiv, vindem acolo sandwich-uri lângă casă. Desigur, nu la toate, ci doar în acelea în care este sens să o facem – în cele de top.
O atenție deosebită o acordăm legumelor. Nu am vrut să cumpăr aceste „materiale plastice" de pe piață sau să lucrez cu companiile furnizoare de legume de import. Am găsit o soluție mai simplă – am deschis o seră în Sîngerei. Acum legumele sunt ale noastre, naturale. Sera este mică, 120 m2 și, deocamdată, acolo lucrează doar un singur om. Însă, eu pot garanta calitatea legumelor mele".
Un astfel de ambalaj cu sandwich-uri costă 25 de lei. Conține două bucăți, astfel încât un sandwich e la 12,50.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика