Duminică, 17 August 2014 17:08

Planetariul mileniului al III-lea

Cu mult timp înainte, în Moldova a existat un planetariu. O clădire special amenajată, în cadrul căreia pe cupolă era proiectată harta cerului înstelat, iar lectorul povestea despre constelații și galaxii. Ca proiector era folosit aparatul „Planetariu", inventat încă în anul 1925, la fabrica lui Carl Zeiss și care, de atunci, a suferit doar câteva schimbări în construcție.

DSC05087Ulterior, acest planetariu a fost închis cu succes în anul 1989 și, din acea perioadă, țara a și uitat de astronomia distractivă. Lumea înconjurătoare, însă, nu a stat pe loc și planetariile contemporane se deosebesc de cele care activau în epoca anterioară chiar mai mult decât un BMW X6 se deosebește de un VAZ-2101.
Mai bine spus, nu mai sunt niște simple planetarii, ci adevărate cinematografe sferice, în cadrul cărora imaginea este proiectată pe ecranul, care înconjoară spectatorul la 360 de grade. Aceasta este tehnologia inovatoare „FullDome", care, actualmente, este utilizată în toate planetariile și comunitățile astronomice cunoscute din întreaga lume. Se obține o oarecare imagine 3D pseudo volumetrică, care depășește cu mult imaginile din cinematografele 2-3-4-7D. În plus, desigur, în sală se utilizează tehnologia sistemelor de sunet „Dolby Digital 5.1".
Pe cupola digitală, cu circumferința de 360 de grade, imaginea ocupă toate 100% din spațiul vizual. Într-un cinematograf simplu, persoana percepe în jur de 40-45% din informație. Dar, aflându-se sub un ecran-cupolă, percepe peste 80%.
Toate acestea în timp ce spectatorul se află într-o poziție semi-culcată pe fotoliile de tip bean bag.
În repertoriul cinematografelor sferice s-a păstrat caracterul distractivo-educativ al planetariilor din trecut. Studiourile specializate creează filme pentru ecranele-cupolă despre Univers, Pământ și despre lumea subacvatică. Utilizarea pe scară largă a animațiilor i-a permis, de exemplu, companiei National Geographic să filmeze pelicula „Monștrii zburători 3D" – despre dinozaurii zburători, care populau Terra cu aproximativ 200 de milioane de ani în urmă: dimorphodonii și darvinopterușii, înviați cu ajutorul graficii computerizate, plutesc în aer, de parcă ar fi reali, ciripesc și își mișcă maxilarele. Filmul concentrează în sine date științifice și arheologice, vizualizate cu ajutorul tehnologiilor contemporane. La crearea filmului au participat specialiștii care s-au ocupat de efectele speciale în peliculele cinematografice „Harry Potter" și „Cronicile din Narnia".
„Planetariul modern, tradițional, - spune directorul companiei moldovenești ATMA-SFERA 360˚ SRL, Ion Grădinar, - reprezintă o cupolă, conectată la o întreagă cameră cu servere, care gestionează spectacolul. Este evident faptul că, pentru Moldova contemporană, astfel de cheltuieli, practic, nu pot fi recuperate.
Cu toate acestea, lunea trecută în Chișinău, ATMA-SFERA 360˚ SRL a deschis un planetariu modern. Acest eveniment a fost posibil datorită inovațiilor colegilor ucraineni (compania are ramuri în SUA, Filipine, dar oficiul principal (deocamdată) este în Kiev), care au adaptat tehnologia astfel, încât controlul spectacolului se poate face de pe un simplu iPad. Fapt pentru care, cercetătorii din Kiev au și primit diverse premii importante în cadrul diferitor expoziții internaționale.
Astfel, în Chișinău, în parcul „Afgan", a apărut o cupolă cu diametrul de 8 metri, cu suprafața ecranului de 100 m2 și cu 28 de locuri pentru spectatori. Pentru comparație, diametrul cupolei celui mai mare planetariu din lume, cel din Nagasaki, este de 23 m și sub el pot fi amplasați 300 de spectatori.
„Am procurat o tehnologie nu prea ieftină, cu patru proiectoare, - zice Ion Grădinari. – Utilizând tehnologia FullDome, numărul proiectoarelor variază de la unul („fish eye") la 16. Cumpărătura ne-a costat în jur de 100 mii de euro.
Plus, construcția cupolei în sine. Ea e dublă. Partea interioară – de proiecție. Cea exterioară – pentru confortul spectatorilor, pentru ca vara să fie răcoare cu ajutorul aparatelor de aer condiționat, iar iarna nu s-ar pierde căldura de la sistemele de încălzire.
Pe lângă aceasta, trebuie plătită închirierea filmelor. Aici condițiile sunt un pic altele, decât cele din cinematografe. Astfel de pelicule se filmează în studiouri specializate, ele nu pot fi descărcate de pe Internet sau procurate pe un CD. Și închirierea lor nu durează o săptămână-două, ci minim un an. Prețul închirierii pornește de la 5 mii de euro".
Deocamdată, repertoriul planetariului conține trei filme: desenul animat pentru copii „În căutarea vremii" (este precedat de o peliculă despre componența Sistemului Solar); „Selecția naturală" – povestește despre călătoria lui Charles Darwin pe nava „Beagle", în timpul căreia el a formulat teoria evoluționismului; „Astronautul" – despre dificultățile vieții în timpul decolării rachetei și a aflării în spațiul cosmic.
DSC05075Vizionarea durează 40 de minute, iar, în decursul unei zile, fiecare film este rulat de câte cinci ori. Prețul biletului este de 50 de lei pentru maturi și 35 de lei pentru copii.
Deocamdată, filmele rulează în limba rusă cu subtitrare în limba română. „Dar noi deja pregătim coloana sonoră română în propriul studio, - spune Ion Grădinari. - Acest proces va costa mult mai ieftin, decât sonorizarea unei pelicule de lung metraj, deoarece, de regulă, comentariile pentru filmele noastre sunt efectuate de către o singură voce. Ulterior, vom trimite aceste coloane sonore la studiourile producătoare, care le vor atașa filmului".
De asemenea, evident, se presupune lărgirea treptată a repertoriului.
Nu se poate spune că, pentru lucrătorii companiei ATMA-SFERA 360˚, decizia de a deschide planetariul a fost una spontană. „Timp de patru ani am rulat filme analoage, într-un planetariu gonflabil mobil, în școlile din țară, - spune Ion Grădinari. - Și vom dezvolta această afacere. Denumirea companiei noastre în sine spune despre aceast fapt: Atma, din greacă înseamnă „suflet", pe care îl punem în lucrul nostru; Sfera – nu înseamnă doar cupola planetariului, ci și întreaga lume care ne înconjoară la 360˚".

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика