Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Duminică, 06 Septembrie 2009 03:00

Moldova a Fost Scoasă din Categoria Ţărilor Care Pot Beneficia Doar de Finanţare din Partea FMI şi BM

Acţiunile Guvernului din ultimii ani au reuşit să scoată Republica Moldova din categoria ţărilor cu un nivel mic de venit pe cap de locuitor, fapt care va permite ţării noastre să negocieze programe de finanţare şi cu alţi parteneri, în afară de Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, a declarat pentru interviu pentru agenţia OMEGA, Prim-vicepremierul în exerciţiu, Igor Dodon.

 

Dodon a accentuat că trecerea la o nouă categorie permite Republicii Moldova să beneficieze de noi programe financiare pe bază comercială. "În acest an, datorită faptului că pe cap de locuitor au revenit peste 1600 USD din PIB, am trecut din această categorie, fapt care permite să purtăm negocieri atât cu FMI, cât şi cu parteneri bilaterali, cum ar fi Rusia sau China", a spus Dodon.

În context, oficialul a menţionat că negocierile cu Federaţia Rusă cu privire la acordarea unui credit în valoare de 500 mln USD, au ieşit în fază finală. Cât priveşte creditul de un miliard de dolari americani promis de China, "aici părţile sunt doar la nivel de Protocol de intenţii". "Am făcut tot posibilul ca noul Guvern să poată ieşi mai uşor din situaţia dificilă creată de recesiunea mondială financiară", a conchis Dodon.

Federaţia Rusă a anunţat că va credita Republica Moldova cu 500 mln USD, după întrevederea dintre Preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin, şi Prim-ministrul rus, Vladimir Putin, din 22 iunie curent. Mai târziu Vladimir Voronin a anunţat că acest credit va fi utilizat, în exclusivitate, pentru construcţia drumurilor. La 23 iulie curent, Republica Moldova şi compania de stat chineză COVEC au semnat un Memorandum de intenţie privind acordarea unui credit de un miliard de dolari americani ţării noastre, pentru proiecte de infrastructură şi producere. Acordul de creditare urmează să fie negociat, potrivit memorandului în cel mult patru luni, iar prima tranşă a creditului urmează să fie contractată de Moldova până la începutul anului viitor.

Sursă:OMEGA

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика