Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Duminică, 06 Septembrie 2009 03:00

Trendul Descendent al Inflaţiei Favorizează Liberalizarea Continuă a Politicii Monetare Promovate de BNM

Banca Naţională a Moldovei anunţă despre o nouă diminuare a ratei de bază aplicate la principalele operaţiuni de politică monetară a BMN.

Astfel, rata de bază a fost diminuată cu 1.0 punct procentual, până la 7.0 la sută anual.

 

Viceguvernatorul BNM, Victor Cibotaru a declarat pentru agenţia OMEGA că pe lângă rata de bază a fost micşorată şi rata la creditele overnight şi la creditele pe termen lung, cu câte 1.0 punct procentual până la 9.5 şi respectiv 7.0 la sută anual.

Sursa citată a accentuat că Banca Centrală a mai decis micşorarea normei rezervelor obligatorii în lei moldoveneşti cu 4.0 puncte procentuale şi în valute liber convertibile cu 2.0 puncte procentuale, stabilind-o respectiv în mărime de 10.0 la sută şi 12.0 la sută din baza calcul.

"Liberalizarea continuă a politici monetare promovate de Banca Naţională a Moldovei se datorează menţinerii trendului descendent al inflaţiei. Astfel, de la începutul anului a fost înregistrată o deflaţie de 2.4 la sută, iar pentru ultimele 12 luni deflaţia constituie 0.5 la sută", se arată într-un comunicat de presă al BNM.

Hotărârile nominalizate ale Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale vor avea drept consecinţă majorarea lichidităţilor băncilor comerciale cu circa 480 mln lei, 11.4 mln dolari SUA şi 12.6 mln euro. Astfel, lichiditatea excesivă în sistemul bancar se va ridica până la circa 2 miliarde lei, fapt care, de rând cu micşorarea ratei de bază va influenţa diminuarea în continuare a ratelor dobânzilor în piaţă şi lărgirea posibilităţilor de creditare a sectorului real al economiei.

Sursă:OMEGA

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика