Vineri, 04 Octombrie 2019 19:52

PARLAMENTUL A RECUNOSCUT DREPT ILEGALĂ CONCESIONAREA AEROPORTULUI DIN CHIȘINĂU

b2600604e27636e34fa1aadfe597d64aParlamentul a declarat ilegală concesionarea Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău”. Potrivit agenției INFOTAG, decizia a fost aprobată, vineri, după prezentarea în ședința legislativă a raportulului Comisiei de anchetă pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a concesionării Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău”.

Potrivit hotărârii de Parlament aprobate, Guvernul va evalua posibilitatea înaintării unei acțiuni în instanțele naționale privind declararea nulității contractului de concesiune, respectiv de aplicare a măsurilor de sechestru asupra întregului patrimoniu al statului gestionat de „Avia Invest” SRL, dar și asupra patrimoniului acesteia.

Totodată, Guvernul va evalua oportunitatea înaintării unei cereri de chemare în judecată privind dizolvarea „Avia Invest” de către instanța de judecată. Urmează să fie examinată posibilitatea recunoașterii Guvernului în calitate de parte civilă, prin depunerea unei acțiuni civile, în cazul în care a fost pornită urmărirea penală pe fapte de escrocherie și/sau delapidarea averii străine la concesionarea aeroportului.

Parlamentul solicită Guvernului să înainteze o sesizare penală pentru verificarea și cercetarea acțiunilor și inacțiunilor membrilor Comisiei de monitorizare pe parcursul anilor 2013-2019 pe marginea activității de monitorizare a executării Contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău.

La rândul său, Ministerul Economiei și Infrastructurii va efectua un audit complex tehnico-economic asupra investițiilor efectuate de „Avia Invest”, în vederea stabilirii valorii reale a activelor sale, precum și a provenienței mijloacelor care au fost utilizate de către „Avia Invest” în perioada 2013-2019.

De asemenea, urmează a fi instituită o nouă componență a Comisiei de Monitorizare, în care membrii săi să nu fi participat în vreun fel la concesionarea „Aeroportului Internațional Chișinău”. Comisia de Monitorizare va notifica Concesionarul privind rezilierea Contractului de concesiune privind încălcarea obligației respectării securității aeronautice în urma săvârșirii faptelor de trecere ilegală în perioada 14 – 17 iunie 2019 a frontierei de stat.

Parlamentul solicită Procuraturii Generale să verifice modul în care a fost introdusă taxa de modernizare la aeroport și să examineze toate documentele și corespondența purtată între cei implicați în concursul de concesiune, inclusiv prin adresarea de Comisii Rogatorii în Federația Rusă.

Guvernul și Procuratura Generală urmează să raporteze Parlamentului, în termen de două luni, despre executarea recomandărilor Comisiei de anchetă.

infotag.md

ODIMM logo
280 70
WINEWIN 2020