Vineri, 04 Octombrie 2019 20:00

Fluxurile financiare ilegale privind Republica Moldova reprezintă circa 1,2 miliarde de dolari anual

potokiFluxurile financiare ilegale privind Republica Moldova reprezintă circa 1,2 miliarde de dolari anual, potrivit unui studiu al Global Financial Integrity.

Datele au fost anunţate de către președintele Comisiei pentru economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, care a prezentat în parlament așa-numitul proiectul de lege despre deosffshorizare, care interzice companiilor offshore să participe la privatizări, concesionari, PPP, achiziții publice, etc. El a menţionat că suma totală a fluxurilor ilicite de capital estimate pentru ultimii 10 ani depășește 10 miliarde de dolari, iar schemele utilizate pentru deturnarea fluxurilor financiare reprezintă importurile subevaluate sau supraevaluarea acestora, prin utilizarea companiilor aflate în jurisdicțiile offshore. Igor Munteanu a subliniat că a doua schemă, folosită pe scară largă de companiile care încheie contracte cu instituţiile de stat, constă în supraestimarea valorii importurilor, ceea ce le permite să scoată ilegal din Moldova aproximativ 350-400 de milioane de dolari. A treia schemă vizează micşorarea fictivă a prețurilor, iar prin intermediul acesteia din ţară se scot aproximativ 170-200 milioane dolari pe an. "În sfârșit, a patra schemă de fluxuri ilegale vizează practica de majorare fictivă a preţului de export.

Prin intermediul schemei respective în Moldova anual ajung aproximativ 80-100 milioane dolari din jurisdicții offshore. Cel mai des această schemă este utilizată pentru finanțarea ilegală a partidelor politice", a spus Munteanu.

InfoMarket

ODIMM logo
280 70
WINEWIN 2020