Duminică, 26 Iulie 2015 17:15

Cremalieră – un element important

Sch17Cândva, în aceste încăperi își desfășura activitatea întreprinderea de stat „Drenaj”. Ea a fost pusă în funcțiune în anul 1989. Iar peste câțiva ani, echipamentele întreprinderii, fiind noi, au fost predate la fier vechi. „Utilajele pe care le puteți observa acum, - spune Anatolii Rașcu, directorul Tehrasagro, - noi le-am adus”. Astăzi, compania dispune de 28 de unități de mașini unelte – din perioada sovietică sau din țările CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc). Ultima achiziție, foarte calitativă și importantă, este un ferăstrău cu bandă din Italia.


Compania „Tehrasagro”, care se ocupă de producția roților dințate, arborilor canelați, roților melcate, steluțelor, canalelor de pana ș.a., închiriază aceste încăperi din anul 2004. Locația este comodă – strada Uzinelor din Chișinău, în Sch08apropiere de satul Bubuieci. Pe atunci exista cerere la piesele de schimb pentru tractoarele moldovenești, care lucrau în Rusia și Ucraina. Uzina de Tractoare din Chișinău, aflată în etapa de declin, nu putea face față numărului mare de comenzi și, în aceste condiții, recent fondata companie „Tehrasagro” s-a alăturat producției. Acest scenariu a derulat pâna în anul 2008, când a început criza, atunci s-au terminat comenzile din străinătate, „... și acum ne ocupăm de cererea de pe piața internă”, - explică Anatolii Rașcu.


Astăzi, „Tehrasagro” are 700 de clienți-parteneri. Majoritatea lor sunt din sectorul agrar – mașini de semănat, cositori, combine, - mașini agricole. Multe comenzi vin din partea uzinelor – de sticlă, de zahăr, de vinificație, de panificație, de conserve. Printre clienți se numără companii din domeniul materialelor de construcție, a aviației și din sectorul feroviar. Ajung și comenzi din partea reprezentanților oficiali ai companiilor străine de felurite tipuri de utilaje și echipamente. Vin comenzi și de la companiile occidentale, care au organizat în Moldova o linie de asamblare. „Avem multe astfel de companii, care utilizează linii de asamblare, - zice Anatolii Rașcu, - italiene, românești, americane. Există chiar și din Ecuador și Bangladesh. Cele mai bune sunt companiile nemțești, ele livrează în Moldova cele mai noi tehnologii. Noi, de exemplu, Sch22colaborăm cu o companie germană din Gnoien, ea se ocupă de producția de mașini unelte și plasează la noi unele comenzi”.


Deși, la realizarea comenzilor, „Tehrasagro” utilizează, uneori, table de oțel și colțuri (piesele turnate sunt comandate de la parteneri), materialul de bază – „cerculeț” de oțel aliat de înaltă calitate, este procurat printr-un reprezentant local din Rusia. „Nu se poate altfel, - spune Anatolii Rașcu, - este necesar un metal calitativ, de aceea și nu primim reclamații. Acesta trece printr-o călire termică suplimentară în cuptoare speciale, amplasate la o altă întreprindere de-a noastră de la „Tracom”. Despre această întreprindere MyBusiness.md a scris în urmă cu un an, în articolul „În ciuda morții”.

Sch13


Piesele sunt comandate în cantități mici. O partidă din 5 bucăți este considerată a fi una mare. De regulă este vorba despre 1-2 piese. Acest aspect are o dificultate aparte. Este mult mai facil și ieftin, pentru un client, să comande piese în cantități mari. „Dar, de cele mai multe ori, ne este adusă o singură piesă – s-a defectat, realizați una similară, - spune Anatolii Rașcu. – Suntem puși în situația de a-i face o schiță, trebuie să determinăm duritatea metalului cu un aparat special. Aliajul metalic poate fi diferit, însă duritatea trebuie să corespundă piesei inițiale. Foarte rar este necesară realizarea unei piese dintr-un aliaj anume. Pentru a-i determina compoziția, o ducem la un laborator special din cadrul unei uzine, de exemplu „Alimentarmaș”. Dacă nu dispunem de un astfel de aliaj și dacă acesta nu se găsește nici pe teritoriul țării, utilizând cataloagele alegem un analog dintre cele existente sau care poate fi cumpărat pe piața locală”.


Sch11Actualmente, „Tehrasagro” este reprezentată prin trei spații de lucru, cu suprafața totală de 700 m2, care, în decursul ultimilor 11 ani, au fost închiriate în cadrul fostei întreprinderi „Drenaj”. Personalul întreprinderii este compus din 19 persoane, 15 dintre care sunt muncitori calificați, cu distribuția de un om pe două mașini unelte. Lucrul se desfășoară într-o singură tură. „La acel ferăstrău cu bandă italian, pe care l-am procurat recent, - continuă discuția Anatolii Rașcu, - poate lucra și un muncitor necalificat, deoarece acolo contează să apeși anumite butoane într-o ordine stabilită. Este un utilaj cu CNC. Îl putem încredința și lucrătorilor tineri, fără prea multă experiență. Cu cât este mai complex utilajul, cu atât e mai ușor să îl manevrezi și, drept urmare, cu atât este mai joasă calificarea muncitorului. Contează ca tehnicianul de operare a mașinii uneltă să fie un specialist. Din fericire, avem un astfel de lucrător”. Anatolii Rașcu l-a prezentat reporterului MyBusiness.md pe Anton Mereacre – un bărbat în vârstă, îmbrăcat într-un tricou roșu și cu ochelari cu ramă metalică de culoare deschisă. „El este responsabil de sectorul de frezat, - explică Anatolii Rașcu, - are o educație de zece clase, însă este mult mai competent, din punct de vedere tehnic, decât mulți ingineri. Toată viața a învățat de unul singur. Stăpânește multe programe complicate de calculator. Toate schițele pentru piesele comandate sunt făcute de mâinile lui”.


În pofida vârstei, utilajele companiei sunt într-o stare bună, iar problema este din altă direcție – cea a consumului mare de energie.

În perioada sovietică, consumul mare de energie electrică era privit într-un mod mai simplu, acum, însă, acest aspect este foarte nefavorabil. „Un cuptor sovietic consumă pe oră 40 de kilowați de energie, - explică Anatolii Rașcu, - iar unul nou, italian – 15 kW. De trei ori mai puțin. Dat fiind faptul că acum au fost ridicate prețurile pentru energia electrică, aspectul eficienței energetice a utilajelor a devenit o problemă mai arzătoare. Dar înlocuirea utilajelor sau modernizarea lor, ca de obicei, nu este realizabilă din cauza bugetului”.Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика