Duminică, 02 August 2015 16:23

Pâinea din Ungheni este bună și fără vitaminizarea forțată

Dn02Fabrica de pâine și produse de panificație din Ungheni, al cărei director este Ivan Danileico, a fost fondată în anul 1999. Producția a început cu un cuptor și o încăpere cu spațiul total de 300 m2. În anul 2001, fabrica a primit denumirea ei de astăzi – „Danova”. La începutul anilor 2010, la producția de bază a fost adăugată prepararea uleiului de floarea soarelui, de asemenea sub brandul „Danova”. Din această vară, a început comercializarea lui și în Chișinău.


Iar produsele de panificație, ale companiei „Danova”, sunt distribuite în patru raioane ale țării – Ungheni, Hîncești, Fălești și Nisporeni.


Astăzi, întreprinderea dispune de 105 angajați, care lucrează în trei ture. Suprafața întreprinderii s-a extins și are deja 0.8 ha. Sub acoperișul „Danova” au fost amplasate patru încăperi pentru producția de produse de panificație, una dintre ele Dn12fiind destinată patiseriei, plus una de extracție de ulei și de imbuteliere a lui.


La „Danova”, pentru MyBusiness.md erau curioase, în mare, două întrebări. Prima, cu referire la poziția unei întreprinderi medii între gigantul „Franzeluța”, influența căruia s-a răspândit asupra întregii țări, și numeroase brutării mici, care, în ultimii ani, au fost deschise aproape în fiecare sat? A doua întrebare: care este opinia directorului în raport cu discuțiile reîncepute, cu privire la introducerea prin lege a cerințelor de vitaminizare obligatorie a făinii și îmbogățirea ei cu fier și acid folic?


O rezoluție în acest sens a fost adoptată în urmă cu cinci ani, însă nu prea funcționează. În orice caz, „Danova” nu își vitaminizează făina și nu o îmbogățește Dn20cu alte elemente. „Am început să adăugăm câte puțin amplificatori de gust, deoarece, în ultimul timp, grâul are o calitate mai proastă. Dispunem de un laborator propriu pentru determinarea calității boabelor, încercăm să procurăm cel mai bun grâu, dintre cel pe care îl oferă piața”. „Danova” are și o proprie moară, chiar în cadrul întreprinderii, dat fiind faptul că este mai oportun să macini singur, decât să procuri făina gata măcinată.


„Nu am nimic contra vitaminizării, - explică Ivan Danileico, - însă consider că, pentru fiecare persoană, aceasta este individuală. Astăzi deja se scrie că acidul folic nu este chiar atât de bun, pe cum se credea. Se pare că și surplusul de fier influențează negativ activitatea pancreasului și a ficatului. În Moldova este slabă disciplina muncii. Nu există garanții ale faptului că în pâinea finală va ajunge o cantitate necesară de vitamine, fier, Dn15acid, și nu una exagerată. Fiecare persoană este unică. Cineva are nevoie de mai multe vitamine, iar altcineva nu are nevoie de ele. În concepția mea, vitaminizarea făinii reprezintă o greșeală. Omul trebuie să primească suplimentele alimentare necesare din partea medicului. Și este dreptul meu să aleg ce fel de pâine să consum, cu adaosuri sau fără ele. În acest caz, pe ambalajul pâinii trebuie sa fie scris: „Din făină vitaminizată”. Consumatorului trebuie să-i fie oferit dreptul de a alege. Dat fiind faptul că este vorba despre sănătatea lui personală”.


Ivan Danileico consideră că ”Danova” nu este influențată de concurenți. „Fiecare producător are nișa sa, - explică directorul Danova. – Noi ocupăm nișa noastră, producătorii mari și mici – pe a lor. Unii cumpărători preferă pâinea de la „Franzeluța”. Alții – pe a noastră. Micii producători rurali utilizează un anumit mod de preparare a pâinii, folosind drojdia activă. Este comod pentru producție, ai adăugat 2 kg de astfel de drojdie în 100 kg de făină și peste 20 de minute este gata aluatul pentru pâine. Noi, însă, pregarăm pâinea prin metoda opară, în care utilizăm 600-700 grame de drojdie la 100 de kilograme de făină, aluatul dospește 4-5 ore și apoi îl punem în cuptor. În acest caz, procesul de preparare a pâinii se extinde pe 6-7 ore. Însă, cum reacționează organismul nostru la o cantitate sporită de drojdie? În primul caz, cel Dn08utilizat de micii producători, sunt utilizate de 2-3 ori mai multe drojdii, decât în cel tradițional.


„Danova” produce câteva tipuri de pâine, inclusiv și cel bugetar, dar nu și pâinea de secară. „Pentru producția pâinii de secară este necesar un aluat special de secară, pentru acesta trebuie amenajată o linie separată de producție, a cărei suprafață ar fi similară cu producția existentă – toate utilajele sunt fabricate din oțel inoxidabil. Acest aspect este foarte costisitor. Și nu este oportun. Pâinea de Dn10secară este foarte nutritivă, însă noi nu avem o cultură de producție și de consum al ei”.


În urmă cu trei-patru ani, „Danova” a deschis o linie de producție a uleiului de floarea soarelui. Astăzi, întreprinderea dispune de două tipuri de ulei: rafinat dezodorizat și răcit și cel rafinat nedezodorizat, care păstrează mirosul și gustul uleiului natural de floarea soarelui. Al doilea tip de ulei reprezintă un omagiu adus tehnologiei vechi sovietice, în cadrul căreia în întreaga țară era produs un singur tip de ulei – rafinat nedezodorizat. Iar cel rafinat dezodorizat este un omagiu adus pieței, deoarece, în ultimii ani, consumatorul nostru a fost obișnuit cu acest tip de ulei.


Dn21Linia de extragere a uleiului din cadrul „Danova” poate prelucra anual 6-7 mii de tone de semințe de floarea soarelui. Sticla pentru ulei este fabricată tot aici, la întreprindere. Când e sezonul respectiv, aici muncesc 30 de persoane în 3 ture. Inițial, cojile care rămâneau după prelucrarea semințelor erau furnizate producătorilor de brichete. „Iar apoi m-am gândit că, - spune Ivan Danileico, - aceste coji ar putea înlocui gazul natural costisitor. În cadrul întreprinderii sunt patru cazane. Înlocuirea gazului natural cu coji ar însemna o economie lunară de 3 mii de lei per cazan. Patru cazane – 12 mii de lei lunar și 132 mii de lei anual. Deocamdată, doar cuptoarele mai funcționează pe gaz. Să spunem că nu am avut ocazia să le tranferăm pe alimentare din combustibil alternativ”.


Dn11Ivan Danileico are diplomă de inginer și întotdeauna se gândește la reducerea consumului de combustibil. Ghidându-se după principiul că orice utilaj poate fi îmbunătățit, el aplica schimbările sale în echipamente. Înlocuia duzele cu altele mai puternice, pentru ca cuptoarele și cazanele să se încălzească mai repede. A modificat sistemul de furnizare a căldurii în cuptoare. A aplicat metoda de conectare a cuptoarelor în lanț: întâi două, apoi, când era timpul, se conecta încă unul ș.a.m.d. Etanșeitatea și izolarea suplimentară a cazanelor a permis reducerea consumului de gaz natural.


Cu toate acestea, „Danova” nu a uitat de securitatea energetică. Întreprinderea poate să lucreze pe gaz natural, păcură și energie electrică. În cadrul fabricii se află o proprie centrală electrică mică, plus există conexiune electrică. Atunci când, în urmă cu câțiva ani, a avut loc un accident la conducta de gaz din Ungheni, „Danova” a avut nevoie de doar trei ore pentru a trece la alimentarea pe bază de păcură. Acum, însă, întreprinderea poate să fie încălzită și să lucreze pe bază de coji – practic, o independență energetică aproape totală.Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика