Luni, 25 Mai 2015 08:39

Cine produce “polițiști culcați”

Rz14Totul a început de la Ruslan Rogov și câteva utilaje. În acel an, 2004, viitorul director al firmei Flexibil Com SRL lucra individual. În așa mod și-a dezvoltat atelierul într-o mică afacere – producția articolelor de cauciuc. În prezent aici lucrează trei angajați care se ocupă de vulcanizarea cauciucului, un strungar, un contabil și însăși directorul Maxim Rogov împreună cu înlocuitorul său Serghei Dudnițchii, care a povestit despre companie reporterului MyBusiness.md.

“Cu ce ne ocupăm? 99% din producța noastră este alcătuită din articolele de cauciuc, - povestește Serghei Dudnițchii. Executăm diverse forme pentru turnarea băuturilor industriei vinicole, pentru diferite capacități și cisterne. Pentru producătorii de vinuri noi, la fel, acoperim cu cauciuc rolele. Acestea sunt folosite pentru a depune clei pe etichetele sticlelor de vin. Acoperim cu cauciuc și rolele pentru ateliere de tâmplărie. În poligrafie ele sunt des utilizate, însă nu avem Rz07posibilitatea să îndeplinim toate comenzile tipografiei – avem nevoie de forme de mărimi mari. O rolă trebuie să fie de un diametru mare – jumătate de metru, la o lungime de un metru jumătate. Formele noastre, însă, au lungimea de un metru și diametrul de 13 cm”.

Flexibil Com procură materia primă pentru cauciuc (ea se numește cauciucul brut și seamănu cu plastilină) în Italia, cea din China sau Rusia fiind mai scumpă. Unii concurenți ai întreprinderii produc cauciucul aici, în Moldova. Ai nevoie de o cuvă rotitoare specială și substanțe necesare pentru producție. “Calitatea e excelentă, - spune Serghei Dudnițchii, - e la un nivel cu cea europeană. Însă consider metoda noastră de activitate – procurarea cauciucului brut - mai optimă. Execuția ei în Rz09cantități mici poate fi costisitoare: arendarea suprafeței suplimentare, procurarea utilajelor, consum de energie electrică”.

În prezent Flexibil Com lărgește teritoriul atelierului. Spre sfârșitul lunii acesta se va mări cu 250 m.p. Aici vor fi aduse cele zece utilaje și va fi instalat aparatul destinat producției foilor de cauciuc de dimensiunea 70 pe 70 centimetri. Foile date sunt cerute de mulți producători – ei îi procură pentru execuția individuală a benzilor de cauciuc pentru tehnică și utilaje.

“Noi realizăm mai multe tipuri de benzi la comandă, - continua Serghei Dudnițchii. – Am primit comanda de la Union Fenosa – fâșii ovale și pătrate pentru Rz12transformatoare. Pentru fiecare am realizat o formă separată. Anume din această cauză am angajat un strungar: întreprinderile orașului și ale republicii  procură multe utilaje second-hand care au nevoie de reparare, ce include schimbarea benzilor de cauciuc. Ne comandă și piese de schimb pentru automobile. Un client ne-a cerut un component pentru un automobil de epocă. Însă procesul de realizare a formei este costisitor și clientul Rz11încă nu ne-a dat acordul. Apropo, primim comenzi de executare a formelor unice și, dacă e nevoie, turăm în ele produsul”.

“Ne diferențiem de alții prin producția cauciucului siliconic color, - adaugă Serghei Dudnițchii. El este adus din Rusia. Este un material durabil, funcțional și rezistent la uzură din care poți executa orice, inclusiv vesela. Ne gândeam să realizăm forme pentru veselă din cauciuc siliconat, însă încă nu ne-am decis – nu știm dacă vom răscumpăra cheltuielile”.

Rz05Și, desigur, firma produce “polițiști culcați”. “Cei instalați în centrul Chișinăului sunt importați – concretizează Serghei Dudnițchii. – Ne comandau “polițiști culcați” pentru vama din Leușeni, StarNet pentru oficiu și parcul industrial Tracom. Primăria capitalei a dat comanda de realizare a “polițiștilor culcați” lângă școli. Ne telefonează persoane fizice pentru instalarea acestor bariere lângă scările de bloc. Trebuie să concretizez aici că noi le producem, iar alții se ocupă de instalare. Forma pentru “polițiști culcați” e mai greu de cioplit, însă strungarul nostru a reușit să o modeleze corect.

Cât despre colaborări internaționale, am avut parte de una destul de durabilă – cu acea firmă italiană de la care procurăm cauciucul brut. Până în anul 2009 le vindeam multă marfă. Iar după ce a intervenit criza economică am stopat livrările. Menținem legătura și în prezent, astfel încât ei vin des aici și planifică crearea firmei moderne în Moldova, însă, pentru moment, nu observăm nici un progres. Noi, în schimb, am putea să mărim volumul de producție de două ori, dar rămânem limitați de un număr mic de comenzi”.
Articol pregătit de MyBusiness.md
ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика