Luni, 25 Mai 2015 08:04

Cum să înveți fotografia

Ft03Vestitul fotograf din Moldova Vladimir Ghilan, unul din fondatorii academiei de fotografie Fotica.

“Ne-am deschis acum doi ani – eu și artistul în fotografie Alexandru Chiriac, - povestește Vladimir Ghilan, - am arendat încăperea pe strada Ismail cu suprafața totală de 70 m.p. – studioul foto și zona pentru studii. Cererea pentru studierea fotografiei este destul de mare și stabilă. Oamenii procură aparate foto costisitoare, încearcă să facă fotografii frumoase de calitate. În cazul în care nu reușesc, vin la noi. Deseori ei găsesc inspirația pe Internet. Oamenii observă poze de calitate pe Instagram, înceracă să le copieze și eșuează: “Poza asta, - ne povestesc ei, - este de pe Inetrnet și a fost făcută cu un aparat exact ca al meu. Dar de ce aici ea e atât de frumoasă, pe când a mea e una obișnuită?”

Ft09Toate acestea au legătură doar cu adulții. O altă categorie de clienți sunt copiii. “Acum așteptăm explozia de inters din partea acestui grup țintă - continuă Vladimir Ghidan. – Cauza – părinții procură copilului un aparat scump, observă cât de bine sunt realizate pozele de pe Internet făcute cu același aparat și cât de rău știe să fotografieze copilul și, drept rezultat, îl înscriu la cursurile noastre pentru perioada de vară –ca să învețe ceva în loc să piardă timpul acasă. Dacă studentul e mai mare de 15 ani, îl înscriem în grupul pentru cei mari, care fac studii la un nivel cu adulții. Dacă studenții sunt mai tineri, începând de la 11 ani, formăm pentru ei o clasă separată și ne ocupăm cu fiecare în mod individual. Avem Ft06studenți de la 11 și până la 60 ani – odată s-a înscris la cursurile noastre o femeie în vârstă, care a dorit să studieze fotografia artistică”.

Ciclul de studiu este de 2-2,5 luni, cuprinde 19-20 de lecții a câte 2 ore. La primele lecții studenții fac cunoștința cu fotografia. Le explic procesul de obținere a pozei – de la apăsarea butonului pe aparat până la formarea imaginei. Avem și lecții în studiou – lucrăm cu modele. Pentru acest domeniu oferim 4-5 ore. În plus, mai facem fotografii în aer liber. Trei pătrimi din cursuri sunt practice. Mulți sunt interesați de fotografie pe film. Al doilea ciclu de studii Fotica dedică aceseia Ft07câteva lecții. Ea poate fi asemănată cu automobile de epocă: nu le vei conduce mult, însă mereu vrei să încerci. “Digitalul”, respectiv, este mai simplu.

“Avem două cicluri de studii, - continuă Vladimir Ghilan, - pentru începători și pentru cei avansați – persoane care au trecut deja primul ciclu sau care au învățat individual bazele fotografiei. Nu oferim masterclass-uri pentru profesioniști. În toată lumea există metode diferite de derulare a masterclas-urilor. De obicei, se invită un artist recunoscut care oferă cursul conform specializării sale – fotografie de publicitate, portrete, reportaje etc”. Partenerul lui Vladimir Ghilan Alexandru Chiriac este un artist recunoscut în Moldova, însă nu poate oferi masterclass-uri Ft08pentru fotografi profesioniști. Pentru aceasta ai nevoie de un nivel mai înalt de recunoaștere europeană și mai multe premii de la expozițiile foto internaționale. Între timp, Alexandru Chiriac desfășoară lecții pentru al treilea ciclu, pentru cei care au decis să se ocupe de fotografie în mod profesional. “Aceste cursuri nu mai sunt deja de fotografie, - explică Vladimir Ghilan. – Ele sunt legate de psihologie – cum să te înțelegi cu clientul, să stabilești condițiile de lucru, prețul și altele. Oamenii procură aparate foto nu doar pentru a-și fotografia prietenii, rudele și locurile de odihnă. Ft05Mulți o fac pentru a obține un profit – din fotografierea nunților”. Aparent, trebuie doar să-i prinzi în cadru pe mirele și mireasa. Însă totul este mai complicat – filmarea nunții include fotografie artistică și de reportaj. În plus, clienții au devenit mai pretențioși – au mult material spre comparare. Astfel, multe persoane vin la Fotica pentru a învăța procesul de fotografiere a nunților. Dacă un student a decis să învețe portrete sau peisaje, cu el lecțiile se vor desfășura în particular. În afară de tehnicile de fotografiere, Fotica își învață studenții să lucreze în programele de editare a pozelor – Adobe Photoshop și Adobe Photoshop LightRoom.

Prețul este stabilit cu fiecare student în particular. Fotica oferă un sistem de reduceri – de sezon, pentru studenții în al doilea an și altele.

“Întâmpinăm greutăți în găsirea profesorilor de fotografie, - încheie discuția Vladimir Ghilan. Mulți știu să facă poze frumoase, însă puțini pot să-i învețe pe alții. Pe de altă parte, sunt profesori buni, dar nu știu să fotografieze. E greu să găsești o persoană care să combine calitățile unui fotograf și a unui profesor. De aceea, eu cu Alexandru Chiriac suntem directorii, managerii și profesorii studioului nostru”.
Articol pregătit de MyBusiness.md
ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика