CE 1160x100 4 2

Duminică, 17 Mai 2015 17:13

Bandă adezivă moldovenească

Scr02Compania Tehnorol acum zece ani a regulat în Republică producția benzii adezive sub marca comercială Scroll.

“Sunt multe tipuri de benzi adezive, - povestește Iurii Cosmenco, directorul firmei Tehnorol – câteva mii. Compania noastră produce mai mult de 10 tipuri, care sunt mai cerute pe piața noastră. Acestea sunt benzi adezive pentru ambalare, de hârtie pentru lucrări de construcție și altele. Cererea pentru benzi adezive specializate nu este mare, noi le producem pentru a mări sortimentul”.

La începutul activității sale, Tehnorol încerca să producă și bandă izolantă, însă cu timpul a renunțat la această idee. “Toate firme, care importă în țară produse electronice, aduc și benzi izolante, - explică Iurii Cosmenco, - astfel cererea pentru ele este scăzută”. Iar bandă adezivă pentru ambalare are mai mult success și ocupă cea mai mare parte din sortimentul de producție Tehnorol – 75% din volumul total. Aproximativ 20% reprezintă benzi adezive de hârtie pentru lucrări de construcție și Scr10reparație. Restul sunt alte tipuri specifice, majoritatea fiind duble – cu fixarea cleiului pe ambele suprafețe.

“Avem câteva sute de contractanți, - continuă Iurii Cosmenco, - însă clienții de bază sunt acele companii care ne folosesc benzi pentru ambalare. Cele de construcții și benzile specializate sunt furnizate în magazinele de construcții ale Republicii – Bicomplex, Agat-D, “Orașul meșterilor” și altele”.

Scroll-ul se vinde și pe piețile agricole. “Însă aceasta este o piață cu un caracter specific, - continuă directorul Tehnorol, - aici cea mai populară producție este una ieftină. Nu suntem interesați în cucerirea acestui segment și oferim doar acele tipuri de benzi adezive, care se găsesc rar în vânzare. Totuși, chiar și pe piețe agricole tindem să ocupăm o poziție stabilă: ne sunt interesante toate segmentele pieței moldovenești. Ea este foarte limitată și fiecare client trebuie să fie luat în calcul”.

Scr11La crearea întreprinderii, noi planificam să instalăm utilaje de producție a benzilor prin “ciclu complet”. Însă calculele efectuate au indicat asupra unei perioade lungi de recuperare. Odată cu ieșire pe piața țărilor vecine și mărirea volumului de producție, aceste cheltuili vor fi justificate. În plus, e important să producem cleiul personal. În caz contrar, eficiența economică a producției va scădea brusc”.

Ciclul complet reprezintă producția cleiului și fixarea acestuia de bază (peliculă, hârtie, țesătură). De exemplu, utilajele de producție a peliculei pentru bandă adezivă pentru ambalare sunt foarte costisitoare. “Le-am văzut în China, - continuă Iurii Cosmenco. – Este o mașină de 18 metri în lățime și 120 în lungime – un atelier enorm”.

Scr09“În prezent ne ocupăm de “convertirea” benzilor adezive, - povestește Iurii Cosmenco, - astfel pentru vânzare tăiem și derulăm rulouri cu cleiul fixat. Banda e rulată pe manșonul de carton care este produs de noi. Ea la fel poate fi rulată pe tuburi de plastic, însă acestea sunt mai scumpe și mai greu de importat – fiind goale în interior, ele ocupă mult spațiu la transportare. Totuși. ele sunt mai rezistente decât cele de carton, însă tehnologia noastră le oferă durabilitate necesară. Tehnologia  constă în rularea spiralată a mai multor straturi de carton pe un utilaj special. Importăm cartonul asemănător cu cel din care se produc cutii.

Tuburile de carton sunt produse pentru activitatea noastră și pentru alți producători de materiale rulante. Ele sunt procurate de producătorii băuturilor alcoolice, tricotajelor și suvenirurilor. Primim comenzi de tuburi pentru bomboane și de la Bucuria.

Suprafața totală a atelierului Tehnorol – 400 m.p., iar împreună cu depozitul – 600. Înainte aici se afla depozitul de legume al satului Dolinnoe din Raionul Criulenil. Chișinăul e aproape – prin Scr05ferestrele atelierului se văd conductele CET-2 și blocurile Ciocanei. Personalul companiei Tehnorol include 24 de angajați, iar în producție activează 16. Majoritatea sunt femei din Dolinnoe. “Pentru a le asigura confortul, am trecut la producție în două schimburi și am mărit numărul de angajați, - explică Iurii Cosmenco. – Lucrul este complicat, iar ziua lucrătoare în două schimburi este mai scurtă – femeile nu obosesc și găsesc timă să se ocupe de gospodărie și de copii. În plus, lucrul în două schimburi ne-a permis să creăm locuri noi de muncă.

Suntem în relații bune cu concurenții. Este o competiție sănătoasă, care ne permite să ne dezvoltăm. Concurenții noștri sunt furnizorii benzilor adezive importate. Scr04Înainte se remarca următorul neajuns – produsele finale nu erau taxate pentru improtare, iar asupra materiei prime și semifabricatelor se aplica taxa de 6,5%. Anul curent legislația a fost modificată și, în prezent, benzile adezive importate, la fel, sunt taxate cu 6,5%.

În afară de producția benzilor adezive, am fost primii care am lansat în Moldova producția veselei de unica folosință – farfurii și pahare. Acestea sunt compandate de firmele de alimentație publică și diferite întreprinderi în scopuri personale. La comandă plasăm pe farfurii imaginile și logo-urile companiilor. Apropo, logo-urile pot fi fixate și pe benzi adezive. De la bun început ne-a fost greu să propulsăm vesela de hârtie – ea este de două ori mai scumpă decât cea de plastic. Însă paharele de plastic și-au pierdut din calitate – ușor se strică și își pierd forma. Astfel, tot mai mulți consumatori preferă vesela ecologică și de calitate. Drept rezultat – în doi ani pe piață au apărut alți producători de veselă de hârtie. Pentru noi acest fapt reprezintă un stimulent suplimentar în ameliorarea calității producției noastre și mărirea sortimentului acesteia”.
Articol pregătit de MyBusiness.md
ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика