Duminică, 08 Martie 2015 15:22

ODIMM a închis inelul Mării Negre

IMG 0300 1În Chișinău s-a desfășurat conferența de încheiere a proiectului de creare a Rețelei regionale a incubatoarelor de afaceri (Black Sea BI-NET).


Scopul proiectului “Rețeaua regională a incubatoarelor de afaceri” a fost accelerarea dezvoltării economiei competitive și productive în regiunea bazinului Mării Negre prin crearea rețeleie de incubatoare, schimbul de experiență și de cunoștințe și suportul întreprinderilor mici și mijlocii care au intrat în această rețea internațională.  


Proiectul a fost lansat și în Moldova în martie anului 2013. Liderul acestuia a fost recunoscută Organizația de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii ODIMM. În total, în cadrul proiectului au participat șase state din bazinul Mării Negre: Moldova, România, Ucraina, Grecia, Armenia și Turcia. Bugetul proiectului a constituit 800 mii euro, o mare parte din care a fost acordată de Instrumentul European de Vecinătate și Parteneriat (IEVP) și Instrumentul de Asistență pentru Preaderare (IPA) în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră în bazinul Mării Negre.


Pe parcursul proiectului au fost desfășurate diverse evenimente, a fost creată Platforma internațională de colaborare Black Sea BI-NET și editat ghidul “Cum să creezi o rețea de incubatoare”.


Totuși, proiectul a atins alte rezultate, decât cele prezentate mai sus.


IMG 0297 1“În Moldova a fost creată și activează rețeaua de incubatoare de afaceri RIAM, - a anunțat directorul general ODIMM Iulia Iabanji. – Ea este unul din participanții la Black Sea BI-NET și include 8 incubatoare. Pentru moment, avem pregătit de lansare al nouălea incubator în Cimișlia și, pentru viitor, planificăm să deschidem încă două. Dorim să o facem în acele regiuni rurale, de unde pleacă activ tineretul să lucreze peste hotare.


Cu toate acestea, rețeaua poate să-și permită să cheme consultanții calificați, care vor ajuta participanții în alcătuirea cererilor de finanțare din fondurile europene mari, cum ar fi COSME, Horizon 2020 etc. O întreprindere mică nu poate să o facă individual”.


“Băncile din Grecia nu oferă bani pentru întrepridnerile începătoare. Astfel, tinerii noștri pleacă la muncă în Germania, - continuă Nicolas Petropoulos, președintele Rețelei regionale grecești de cooperare și organizare a suportului pentru ÎMM. – Un incubator este, în primul rând, posibilitatea de a-i ajuta pe tineri să-și deschidă o afacere personală acasă”.


IMG 0314 1Însă, toate acestea reprezintă o mică parte din acel rol pe care îl joacă incubatoarele de afaceri. Și cu cât e mai bogată țara, cu atât mai multe resurse ea implimentează în dezvoltarea infrastructurei lor. De exemplu, Turcia a contribuit direct în dezvoltarea lui Black Sea BI-NET cu suma de 180 mii euro. Alte țări au participat din banii europeni.


“În doi ani nu am creat nici o structură materială, - a povestit pentru MyBusiness.md directorul Centrului Național de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii al Armeniei Karen Gevorkyan. – În schimb, am obținut posibilitatea să formăm contacte noi pentru schimb de experiență. De exemplu, în Armenia activează două tipuri de incubatoare: tradiționale, cu clădiri și oficii, și virtuale. Și într-unul din incubatoare de ultimul tip am adunat 12 întreprinderi din toată țara care produc fructe uscate, am creat pentru acestea o marcă de recunoaștere comună și le dezvoltăm în același ritm. La fel am procedat și cu producătorii de brânză și cu agricultorii”.


“Noi am dezvoltat un sistem special de teste care verifică dacă persoana este în stare să devină antreprenor, - și-a povestit experiența directorul incubatorului academic din Zaporojie (Ucraina) Iurii Petraș. – Acesta include traininguri, seminare, jocuri intelectuale ș.a., servind drept exemple la ceea ce-l așteaptă pe viitorul antreprenor în realitate la ieșire din Camera Înregistrării de Stat. Foarte puțini reușesc să treacă.


IMG 0305La fel, pentru proiectele de perspectivă, care nu au reușit să intre în incubator gratuit, noi am creat co-working centre, unde doritorii au posibilitatea să închirieze oficiile la prețurile mai joase decât cele de piață. Veniturile sunt investite în dezvoltarea incubatorului. Și, pe de altă parte, avem în planuri să deschidem un parc tehnic, unde se vor desfășura cercetările științifice și vor fi create modelele și prototipurile”.


A doua zi a conferinței, Brokerage Event, a fost dedicată introducerii rezidenților incubatoarelor de afaceri din Moldova colegilor veniți din cele cinci state vecine din bazinul Mării Negre. Tot atunci au fost analizate posibilitățile de desfășurare a activității practice comune.


În total, rețeaua existentă include 80 de incubatoare din diferite țări. Însă numărul dat reprezintă doar începutul. Rețeaua va fi dezvoltată și completată. De exemplu, din România în Black Sea BI-NET au intrat doar incubatoarele din județele Galați, din Turcia – doar 6 incubatoare (dintre care două sunt în procesul de lansare) din provincia Samsun.


Pe poze:


- Iulia Iabanji
- Iurii Petraș (în partea stângă) și Nicolas Petropoulos
- Karen Gevorkyan



Articol pregătit de MyBusiness.md