CE banner 1160x100 violet2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Vineri, 19 Octombrie 2012 03:08

Alegem profesia după temperament

Vă este cunoscută starea când nu vrei să mergi la serviciu şi numeri minutele rămase până la sfârşitul zilei de muncă? Dacă răspunsul este afirmativ, cel mai probabil, problema constă în temperament, or, atunci când se alege profesia trebuie de reieşit nu doar din preferinţele din copilărie, nivelul de instruire sau starea materială a părinţilor, ci şi din temperamentul propriu.

temperament-i-rabota „Oamenii comit cea mai mare greşeală în viaţă atunci, când nu încearcă să-şi câştige existenţa prin ceea ce le place mai mult”.

Malcolm Forbes

Din limba latină „temperament” înseamnă ”amestec de raporturi echilibrate”. Cu alte cuvinte, temperamentul uman este esenţa tuturor calităţilor şi particularităţilor personale ale fiecărui om.

Psihologii deosebesc patru tipuri de temperamente: melancolic, coleric, sangvinic şi flegmatic. De menţionat, că practic nu există temperamente pure. În mod potenţial, trăsături aparţinând tuturor tipurilor de temperament coexistă în fiecare persoană, însă unele se manifestă mai pregnant decât altele.

Vom relata mai detaliat cu ce ar trebui să se ocupă cei care au un temperament sau altul.

Colericii

Persoanele la care predominant este temperamentul coleric sunt foarte rapide şi agitate, cu dispoziţie extrem de schimbătoare. Colericii sunt dispuşi să muncească mult şi cu hărnicie. Unii adoră să depăşească greutăţile, însă deseori îşi supraapreciază capacităţile. Colericii niciodată nu vor fi de acord cu conducerea şi, în acelaşi timp, nu vor putea să-şi apere punctul de vedere.

Colericii sunt lideri înnăscuţi, care întotdeauna vor inventa ceva nou şi nu-şi vor permite să muncească pentru alţii.

Cele mai potrivite profesii pentru colerici sunt: designer, artist, chirurg, bucătar, manager, întreprinzător, jurnalist, anchetator.

Flegmaticii

Pentru flegmatici este caracteristică o încetineală în acţiuni şi luarea deciziilor. Flegmaticii sunt calmi şi au o dispoziţie stabilă. Schimbarea dispoziţiei sau manifestarea emoţiilor sunt caracteristici foarte rare pentru flegmatici, de aceea cel mai bine lor li se potrivesc activităţile care necesită minuţiozitate şi linişte, răbdare şi perseverenţă.

Flegmaticii foarte rar manifestă iniţiativă, de aceea posturile de conducere nu sunt pentru ei. Totodată, flegmaticii destul de greu se deprind cu noul său loc de muncă, noul colectiv şi noile funcţii.

Pentru flegmatici sunt recomandate următoarele profesii: economist, contabil, medic terapeut, colaborator ştiinţific, mecanic.

Sangvinicii

Reprezentanţii acestui temperament sunt cei mai energici şi „vioi”. Ei cu uşurinţă trec peste greutăţi şi eşecuri datorită nivelului înalt de energie şi activism psihic.

Sangvinicii foarte repede “se aprind” de noul loc de muncă şi funcţie, însă la fel de repede îşi pierd interesul faţă de acestea. Reprezentanţilor acestui tip de temperament le place să însuşească specialităţi şi profesii noi, de aceea nu este exclus că, pe lângă studiile de bază, sangvinicii vor mai obţine câteva specialităţi noi. De altfel, pentru sangvinici aceasta nu este prea complicat.

Pentru sangvinici cea mai straşnică activitate este munca monotonă. Sangvinicii sunt lideri de la natură. De menţionat, că subalternii sunt pur şi simplu încântaţi de asemenea şefi.

Profesiile ideale pentru sangvinici sunt cele de psiholog, profesor, educator, organizator, chelner.

Melancolicii

Melancolicii suportă destul de greu chiar şi eşecurile neesenţiale, deoarece sunt foarte sensibili şi uşor de rănit. Melancolicii merg cu greu la contact cu cei din jur şi mult mai confortabil se simt în singurătate. Persoanele cu acest tip de temperament sunt pasive, fricoase din fire şi deseori supuse depresiilor. În schimb, la melancolici este excelent dezvoltat spiritul de observaţie.

Melancolicii trebuie să evite profesii care presupun lucrul cu oamenii. Pentru acest tip de temperament o alegere ideală ar fi următoarele profesii: compozitor, pictor, om de artă, zugrav, strungar, lăcătuş, veterinar, contabil.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

Articole înrudite

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика