CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Luni, 20 Februarie 2012 02:00

Doar pentru muncitorii migranţi

Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) a făcut totalurile primului an de funcţionare a Programului pilot “PARE 1+1”. Programul este prevăzut doar pentru muncitorii migranţii şi rudelor acestora de gradul întâi. Astfel, în cazul muncitorilor migranţi reveniţi acasă (sau a rudelor acestora de gradul întâi) statul va contribui cu 1 leu pentru fiecare leu investit în dezvoltarea afacerilor proprii, însă suma nu va putea depăşi 200 mii de lei.

Doar pentru muncitorii migranţi“În cadrul campaniei de informare am acordat 3 mii de consultaţii. Pagina de pe site-ul ODIMM, dedicată proiectului “PARE 1+1”, a fost accesată de 12 mii de ori”, a comunicat directorul general al ODIMM, Iulia Iabanji. În cadrul proiectului au fost organizate 14 seminare de instruire în domeniul afacerilor, la care au participat 257 de persoane. Până în prezent, au fost încheiate 73 de contracte de finanţare în mărime totală de 35,45 milioane de lei, inclusiv 22,31 milioane de lei – contribuţii proprii ale migranţilor şi 13,14 milioane de lei – mijloace financiare alocate de stat sub formă de grant.

În cadrul programului, în agricultură au fost iniţiate proiecte în următoarele domenii: modernizarea tehnicii; construcţia serelor pentru fructe, legume şi flori; construcţia sau modernizarea fermelor şi procurarea utilajului modern; prestarea serviciilor mecanizate producătorilor agricoli; construcţia frigiderelor pentru păstrarea producţiei agricole.

În industrie s-a investit în următoarele domenii: producţia peletelor, elementelor de construcţie din beton, ghipsului şi cimentului, produselor din plastic şi ceramică, pâinii şi produselor de patiserie, nutreţurilor. De asemenea, au fost iniţiate afaceri în aşa domenii ca, morăritul, prelucrarea lemnului şi fabricarea mobilei.

În sfera serviciilor au fost iniţiate proiecte în: servicii de cleaning (de curăţenie); reparaţia automobilelor; activităţi sportive; parc de odihnă; diagnosticare medicală; şcoală auto; frizerii; turism.

În anul 2012, depunerea cererilor pentru cofinanţare din partea statului va dura strict în perioada 15 februarie – 15 martie. După criteriul geografic mijloacele alocate de stat vor fi repartizate în felul următor: Chişinău – 20%, Bălţi – 10%, raioane – 70%.

În procesul de implementare a Programului “PARE 1+1” a fost observată încă o tendinţă interesantă. Astfel, tinerii antreprenori care primesc bani de la părinţii care muncesc peste hotare, după aprobarea planului de cofinanţare pot trece la următorul program, de asemenea administrat de ODIMM. Este vorba despre Programul Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET), în cadrul căruia pot fi obţinute credite garantate de Fondul pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, unde marimea grantului constituie 40%.

În cadrul finanţării “PARE 1+1”, în anul 2012, vor avea prioritate proiectele care presupun crearea locurilor noi de muncă; sunt orientate spre export şi înlocuirea produselor de import; în cadrul cărora vor fi implementate tehnologii inovaţionale şi de eficienţă energetică.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика