Sâmbătă, 05 Decembrie 2015 17:31

Cum se reînnoiești un automobil vechi

prd04«Da, - spune Nicolae Crasulea, tehnologul unei întreprinderi mici PDR (de la inițialele expresiei în engleză “Paintless dent removal” – “Îndreptarea caroseriilor fără vopsea”), - noi înlăturăm deformațiile exterioare are caroseriilor, fără necesitatea revopsirii lor. Și suntem unicii reprezentanți oficiali ai acestei tehnologii în Moldova. Mai sunt și zeci de servicii auto “de garaj”. Însă noi nu le luăm în calcul.

Sunt multe versiuni referitoare la faptul, cum a apărut această tehnologie. Conform unei din ele, primii care au început să îndrepte caroseriile fără aplicarea vopselei au fost cei de la Mercedes-Benz din Germania, în 1986. După, tehnologia a fost preluată de americani, care au și dezvoltat-o. În Moldova, aceasta a apărut abia în 2008. “... și atunci nimeni nu ne credea că este posibil de remediat îndoiturile în această manieră”, - povestește Nicolae Crasulea.

prd10Inițial, tehnologia se aplica pentru îndepărtarea deformațiilor mici, rezultate, de exemplu, în urma grindinei. Acum, aceasta se utilizează la reparația unor adâncituri voluminoase.

“Stratul de vopsea conține compuși polimerici. Datorită acestui fapt, el este flexibil, - continuă Nicolae Crasulea. - Și dacă metalul nu este deteriorat, nici vopseaua nu se scoate. Respectiv, noi putem să înlăturăm adâncitura fără a revopsi locul deteriorat”.

Calitatea lucrărilor efectuate depinde de experiență. Și, desigur, e nevoie de instrumente speciale. “Asta nu e cel mai important, - explică Nicolae Crasulea. – Meșterul poate să îndrepte caroseria chiar și cu o mătură, dacă știe ce trebuie să facă. E mult mai importantă măiestria specialistului – coordonarea mâinilor, o privire bună și cunoașterea unor prd07particularități tehnologice, care permit meșterului să manevreze ușor cu metalul, pentru a-i oferi forma inițială. Așa, calitatea lucrărilor depinde de experiența meșterului”.

“Tehnologia se aplică la înlăturarea deformațiilor apărute în urma loviturii directe, - explică Nicolae Crasulea. – O adâncitură, apărută în urma lovirii cu pumnul a unui element al caroseriei, poate fi îndreptată. Iar suprafața deformației nu joacă nici un rol. Deseori se întâmplă să danseze sau să sară pe acoperișuri. Uneori acoperișul se îndoaie îngrozitor în urma căderii zăpezii. În așa cazuri deformația seamănă cu un acvariu. Iar noi o îndreptăm. Deși reparația unor astfel de “acvarii” necesită mult timp și efort”.

Însă, dacă cade o sticlă pe automobil de la etaj, metalul se întinde. “În așa cazuri noi nu putem să ajutăm cu nimic – doar să îndreptăm și să revopsim suprafața, - explică Nicolae Crasulea. – Mai sunt cazuri, când două automobile se ciocnesc. Suprafața mașinii pălite se micșorează în diagonală. În așa situații, persoana se adresează la început la centre speciale, pentru îndreptarea caroseriei. După, ea vine la noi. Doar înlăturarea deformațiilor este mai ieftină decât îndreptarea și vopsirea. Și noi vorbim aici de servicii auto de calitate, și nu de cele ”de garaj””.

În plus, noi nu folosim chitul. Doar îndreptăm metalul.

prd05Un alt avantaj de-al nostru este viteza de efectuare a reparației. De obicei, noi înlăturăm deformația într-o zi. Dimineața clientul ne aduce mașina, iar seara o ia înapoi. Iar îndreptarea adânciturii, împreună cu vopsire și chit, durează minim trei zile. Serviciul include multe etape de pregătire, în care sunt implicate multe persoane. Astfel, prețurile sunt mai ridicate. Iar dacă procesul de lucru este optimizat, îndreptarea împreună cu revopsirea durează o zi și jumătate. Și lucrătorii noștri activează în armonie, fapt rar întâlnit.

“De fapt, noi facem doar lucrul în care suntem specializați, - continuă tehnologul PDR. – Dacă e nevoie de înlăturarea deformațiilor împreună cu revopsire, noi indicăm proprietarului automobilului adresa unui centru bun de servicii auto. Compania noastră nu se ocupă de revopsire și de îndreptarea formei geometrice a caroseriei. Nu dispunem de instrumente necesare. Atelierul nostru este destul de mic, cu o suprafață de 100-120 de m.p. Aici lucrează 6 persoane, care sunt meșteri cu experiență. Câteodată mă implic și eu și directorul firmei în înlăturarea deformației sau în lustruirea suprafeței automobilului”.

prd11Compania se ocupă de lustruire, deoarece meșterii PDR mai oferă și servicii de detailing. Acestea includ o curățare extrem de minuţioasă şi ceruire a unui automobil, atât în interiorul cât şi în afara, pentru a produce un nivel al calităţii în detaliu. “Există o lustruire simplă, serviciu oferit de orice spălătorie auto, când mașina este pusă pe banda de transportare. Procedura este destul de rapidă, - continuă Nicolae Crasulea. – Dar mai există și o lustruire minuțioasă – detailing-ul”. O lustruire simplă în Chișinău durează o jumătate de zi. Iar lucrătorii companiei PDR lustruiesc automobilul timp de 3-4 zile. Diferența de rezultate este extraordinară. “Noi putem să facem așa, ca automobilul să arate ca nou”, - spune Nicolae Crasulea.
 
Este lustruită doar suprafața vopsită, iar grosimea stratului de vopsea este limitată. Aceasta este mai groasă la automobile germane, la cele japoneze ea este mai subțire. Pe modelele ieftine se aplică doar un strat subțire, care poate fi lustruit de una sau de două ori.

Experiența de îndreptare a caroseriilor se transmite de la meșteri la începători. Studierea tehnologiei de “înlăturare a adânciturilor fără revopsire” are anumite particularități. “Noi învățăm de la meșteri internaționali. Desigur, studiile ne costă mult, - continuă Nicolae Crasulea. – Transmiterea informației este scumpă. La fel, procurăm și cele mai recente tehnologii, care apar pe piață. Însăși tehnologia de înlăturare a deformațiilor fără utilizarea vopselei nu este autorizată. Totuși, nu poți să o studiezi gratuit. Nici nu există un centru special, unde se predau cursuri din domeniul dat. Trebuie să continui să te dezvolți, odată cu apariția tehnologiilor inovaționale pentru servicii auto”.   Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика