Vineri, 18 Decembrie 2015 07:02

Decor pentru sărbătorile de iarnă – handmade autohton

decor10Realizarea și comercializarea decorațiunilor de sărbători (coronițe pentru ușă, articole pentru decorul mesei de sărbătoare, pandative, lumânări) reprezintă o bună idee de afacere, de la zero, care nu necesită ivestiții inițiale prea mari sau experiență în gestiunea unei afaceri. Iar pentru cei care au deja un produs propriu, „starea” acestuia poate fi adaptată la anumite sărbători și evenimente festive.

Dacă, în urmă cu câțiva ani, coronițele, pandativele sau lumânările reprezentau un fenomen neobișnuit pentru consumatorul autohton și, în perioada pregătirilor pentru sărbători, cumpărătorii asediau rafturile din magazine cu produse importate, acum handmaderii locali au preluat ștafeta și le propun cumpărătorilor produsele sale creative în cadrul iarmaroacelor de Crăciun sau a centrelor comerciale.

Meșterii handmade spun că decorațiunile de sărbători pot fi făcute practic din orice materie primă, cu orice tematică populară de Crăciun. Secretul succesului constă în faptul că decorațiunile ar trebui să fie unice și atractive. Alegerea este de partea cumpărătorilor, dat fiind faptul că, deja, paleta de produse este foarte mare.
decor5
De exemplu, atelierul de creație „Decoris” a preluat și dezvoltă ideea de creare a unui nou decor de Crăciun prin utilizarea unor brăduți și a coronițelor (de diverse dimensiuni) pe uși sau pe mesele de sărbătoare. Pentru realizarea decorațiunilor de Crăciun, „Decoris” folosește materiale plastice comerciale, gata făcute (crengi de brad, globuri, fundițe), care sunt longevive, ușoare, practice.

decor6

Conform spuselor Nadejdei Bîzgu, crenguțele de brad realizate din materiale sintetice nu creează probleme în materie de curățenie, iar globurile din plastic nu se vor sparge, în cazul căderii coroniței. Toate elementele sunt aranjate într-o anumită compoziție cromatică și, ca rezultat, sunt oferite articole decorative colorate, atractive și drăguțe, care pot crea o atmosferă de sărbătoare, fiind aranjate pe ușă, pe perete sau pe masa de sărbătoare. Iar lumânarea plasată în mijlocul coroniței aduce un strop de magie în compoziție. Prețul pentru astfel de coronițe variază între 250 și 490 lei. Brăduții micuți și decorați costă până în 150 lei.
decor9
Ca și o alternativă pentru jucăriile artificiale sunt cele realizate din materiale naturale, care se găsesc sub picioarele noastre (crenguțe, conuri, nuci). Pentru ca rezultatul să fie unul plăcut ochiului, trebuie apelate fantezia și ingeniozitatea, pentru a crea o decor8compoziție unitară. Această sarcină este realizată cu ușurință de către meșterița handmade de la „Magic Box”, Cristina Vascan. Ea confecționează coroane de Crăciun de dimensiuni mari (cu diametrul de 60 cm), utilizând crengi de pin, tuia și le ornamentează cu ajutorul conurilor de pin, a nucilor, a boabelor de scoruș, a fructelor de măceș etc. Coronițele de la „Magic Box” sunt cât se poate de pufoase și aromate, un fel de salut primit de la pădurea din Moldova. Astfel de coroane pot fi utilizate pentru decorul pereților din exterior sau din interior. Conform spuselor meșteriței, totul a început cu dorința de a face o astfel de coroniță-eco pentru casa ei. Adunând crengi căzute în timpul unei plimbări, ea s-a gândit cum ar putea să le utilizeze pentru a forma o compoziție unitară și cum ar putea-o decora. Iar rezultatul acestei încercări i-a plăcut și a început să facă coronițe de vânzare.

„Coroanele realizate din crengi naturale de pin sau tuia, la fel ca și bradul, vor sta puțin timp și apoi le vor cădea acele. Însă, această coroană poate fi uscată, pentru a putea fi folosită și la anul viitor. În orice caz, se va păstra carcasa coroanei, pe care o realizez din carton și sfoară – partea de lucru care consumă cel mai mult timp”, - a zis Cristina Vascan.
decor4
Întrebată fiind despre utilizarea nucilor, ea a răspuns: „Acestea erau de anul trecut, deja uscate și amare. Nu puteam să le arunc, decor13dar s-au dovedit a fi minunate pentru a face parte din compoziție. Le-am vopsit în auriu și argintiu și, ca rezultat, am obținut niște articole decorative drăguțe. Dacă e să aduni la un loc câteva nuci aurii sau argintii obții niște pandative frumoase”. Prețul pentru coroanele naturale este între 200 și 250 lei.

Sărbătorile de iarnă nu pot avea loc fără lumânări. Lilia și Iurii Turculic deja de mai mulți ani se ocupă de producția lumânărilor decorative din parafină alimentară, iar, special pentru perioada cu sărbători, au pregătit o colecție deosebită – sub formă de brăduți, cu o formă conică sau de piramidă (înălțimea este de 40 cm). O parte din lumânările-brăduți este vopsită în tricolorul patriotic, spunând astfel: „Revelionul trebuie sărbătorit cu produse ale producătorilor locali”. Prețul pentru lumânările de sărbătoare variază între 15 și 60 de lei.

Pentru iubitorii de produse naturale, mica întreprindere „Dulce Plai” din raionul Ungheni, specializarea căreia constă în producția de miere, pregătește o partidă mare de lumânări de ceara, special pentru sărbători. Conform spuselor Lizei Mamaliga, lumânările vor avea forme și dimensiuni diferite. Prețurile sunt între 20 și 50 lei.Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика