Duminică, 20 Decembrie 2015 18:42

Chinologia – este o știință, la fel ca și fizica sau matematica

dog06Chinologul din Chișinău, Victor Șupac, se ocupă în mod profesionist de dresajul câinilor încă din anul 1991.


„Ce ține de chinologie, - spune Victor, am început să o studiez din anii ‘80, fiind elev, din moment ce părinții mi-au dăruit un Terrier Kerry Blue. În acea vremea, odată ce îți procurai un câine, trebuia să urmezi o pregătire specială. Toți câinii, cu excepția celor decorativi, urmează un curs comun de dresaj și unul de pază. Eu mi-am dorit ceva mai mult decât un simplu instructaj al stăpânilor de câini și m-am înscris la cursurile de chinologie. Structuri de învățământ superior cu această specializare nu au fost atunci și nu există nici acum.


dog07În acei ani, chinologia din Moldova se afla la un nivel înalt. Aici era amplasat un sediu al Grupei de Vest a Forțelor și, sub egida DOSAAF, exista o secție care se ocupa de curse sportive, militarizate, cu câini. Echipa din Moldova întotdeauna se afla printre primele zece echipe ale Uniunii Sovietice, iar printre sportivi existau persoane care, în cursele individuale, erau campioni ai URSS”.
„De regulă, stăpânii câinilor mi se adresează prin cluburile de chinologie, prin recomandările clienților anteriori – continuă discuția chinologul. - Și, deseori, sunt pus în situația de a reeduca câinele,  dresat greșit de către un chinolog neprofesionist. Din păcate, există mulți astfel de dresori, cu toate că au grijă să obțină o licență în domeniu, pe care o arată în stânga și în dreapta, în loc să demonstreze prezența ei prin lucruri reale.

dog05
În această vară m-am ocupat de un câine, „antrenat” anterior de către doi astfel de „chinologi”. Stăpânul acestuia deja era disperat. Am reantrenat câinele, dar a fost destul de complicat. Cred că nu trebuie să explic faptul că este mult mai complicat să dresezi un câine care a mai fost supus unui dresaj greșit, decât să începi „de la zero”. Câțiva specialiști în chinologie din Chișinău, printre care și eu, la un moment dat, și-au propus să fondeze o asociație, pentru a se distanța de „dresorii” incompetenți.


Este deranjant faptul că, deseori, oamenii tind să umanizeze câinii. Înțelegând prea puțin principiile de comportament ale câinelui său, stăpânul tinde să îi atribuie ceea, ce nu are cum să existe. Câinii nu au rațiune, ei nu gândesc, nu cugetă, iar toate acțiunile lor sunt orientate la experiența anterioară. Câinele nu poate analiza evenimentele și nu este în stare să planifice o combinație complicată de acțiuni. În schimb, câinii dispun de o percepție sensibilă a comportamentului dog12stăpânului. Ați observat oare cum câinii se uită cu atenție la fața unui om? Ei urmăresc mimica feței, descifrează emoțiile, care au generat-o, și, în comparație cu oamenii, o fac cât se poate de corect. Și mai multe informații despre voi și despre lumea din jur câinele le primește prin auz și miros. Din cele enunțate mai sus vine răspunsul la întrebarea pe care, deseori, mi-o pun proprietarii de câini – de ce câinele are un comportament atât de greu? Câinii nu dispun de comportamentul complicat uman. Toate acțiunile lor sunt simple și reflectă comportamentul stăpânilor. Cu toate acestea, vin la mine stăpâni cu câini, despre care zic „E atât de deștept, mai trebuie dresat doar un pic”. Evident, răspunsul ar fi de ce ar mai trebui dresat, dacă este atât de deștept?”


„Există și alte extreme, - continuă chinologul, - omul are un ciobănesc german și îmi zice: „E atât de prost. Doar e un ciobănesc german, ar trebui să fie deștept, atunci de ce nu îmi îndeplinește comenzile?” Stăpânul nu înțelege faptul că și un ciobănesc german are devoie de dresaj.


Uneori, tind să cred că unii oameni, care și-au procurat un câine, sunt cei care au nevoie de un dresaj. Sau să deschidă o carte de biologie din liceu. Câinele seamănă cu un copil. Nu cred că o să cereți de la un copil de 4 ani să dog09îndeplinească acțiuni complicate, în schimb de la un câine, uneori, se solicită lucruri pe care acesta nu le poate îndeplini sau înțelege”.


Există patru metode de dresaj și toate sunt descrise în literatura de specialitate. Prima metodă – de stimulare a gustului, a doua – mecanică, a treia – de contrast, a patra -  de imitație. Prima metodă constă în antrenarea câinelui cu ajutorul unor recompense gustoase, pe care le primește atunci când îndeplinește corect o anumită comandă; iar cea de contrast presupune combinația dintre metoda de stimulare a gustului și cea mecanică. „Metoda mecanică este cea mai răspândită în dresajul canin, - explică chinologul. – De exemplu, comanda „șezi!”: se pune lesa pe câine, se pronunță comanda, se trage lesa și, prin apăsarea ușoară a greabănului, câinele este obligat să se așeze. Pare destul de simplu, însă, dacă va exista o greșeală, fie chiar în materie de 2-3 secunde, în pronunțarea comenzii, atunci câinele ar putea să nu își dezvolte aceste reflex și nu va îndeplini comanda. În aceste aspecte constă diferența dintre un chinolog specialist și unul șarlatan, care, deseori, nu cunosc elementele importante ale unui dresaj adevărat. Chinologia este o adevărată știință, la fel ca și fizica sau matematica. Un specialist dresează corect, clar, bazându-se pe legile fiziologiei și a dresajului”.

dog18
Câinii dispun de următoarele tipuri de reacții: sexuale, orientative, alimentare, de aport și defensive. Din acestea se construiește comportamentul animalului, aidoma unor cubulețe. De exemplu, atunci când câinele își apără osul, are loc combinația dintre două reacții – defensivă și alimentară. Totodată, câinii au patru tipuri de temperament: colerici, sangvinici, flegmatici, și melancolici. În baza reacțiilor, a temperamentelor și a caracterului se efectuează dresajul canin. „Acum înțelegeți faptul că, - spune Victor Șupac, - chinologia necesită cunoștințe ample în domeniul biologiei, a fiziologiei și, într-o anumită măsură, a psihologiei. Plus multă practică, mult lucru cu fiecare câine în parte. Să dresezi un câine înseamnă să te ocupi cu el nu mai puțin de trei luni, de cinci ori pe săptămână”.


La finalul dresajului, cânele trebuie să știe un set de comenzi și, cel mai important aspect, să-și asculte stăpânul. Comenzile de bază sunt: „la picior”, „șezi”, „culcat”, „așteaptă” – la picioare sau la distanță; chemarea câinelui cu comanda „vino aici” și altele. Câinele trebuie să stea la stânga de la stăpân și să se miște lângă el – lateral, cu spatele, iar dacă stăpânul se va răsuci la 360 de grade, să repete acțiunea. Acesta este un set de cerințe minime, pentru a asigura dog21siguranța câinelui, controlul lui și pentru a exclude situațiile neplăcute pentru stăpân și pentru cei din jur. „După dresajul meu, câinii execută toate aceste comenzi”, - adaugă Victor Șupac.


„La dresaj lucrez cu diferite rase de câini, - continuă chinologul, - dar, de regulă, sunt câini de talie medie și mare. Cei de talie mică – Toy Terrierii, Chihuahua, vin foarte rar. Se schimbă moda pentru câini, dispar Bullterrierii și Pit Bull Terrierrii – s-au introdus restricții pentru câinii de luptă, deși consider că este exagerată agresiunea lor față de om. Actualmente sunt populari câinii de rasa Bulldog – francez, englez; Yorkshire Terrier, Husky, Akita, Labradori – în general, moda actuală presupune câini decorativi, neagresivi. Și vor fi veșnic la modă câinii de rasa Ciobănesc German și de Asia Centrală – paznicii casei”.


Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика