Duminică, 04 Mai 2014 16:34

Cea mai bună meserie este hobby-ul care îți aduce profit!

Străbunul lucru de mână, astăzi, are tendința de a fi numit utilizând termenul la modă „handmade". Unele meșterițe confecționează articole unice, lucrate manual, în timpul liber, acasă, iar altele reușesc să-și transforme pasiunea într-o adevărată afacere. S-a întâmplat la fel și în cazul Victoriei Peeva, care e patronul uneia dintre cele mai cunoscute astăzi companii din acest domeniu din Chișinău, „Vik gallery".

B7933B25-8867-40A5-8D79-B7285E3F89C8Publicitatea – arma... handmade-ului


Acum câțiva ani, Victoria Peeva avea o proprie agenție de publicitate, specializată pe producerea suvenirelor pentru birouri – pixuri, carnete, căni cu logo-uri și simboluri ale fimei, toate se vindeau ca pâinea caldă. Însă, odată cu venirea crizei, multe companii au început să-și taie bugetele destinate publicității și Victoria a fost pusă în situația în care a trebuit să se gândească la o eventuală reprofilare a activității sale.
„Încă din copilărie manifestam o atracție aparte pentru artă și lucrul manual. Probabil și-au spus cuvântul genele, căci  3057733-copypărinții mei sunt pictori. Întotdeauna eram curioasă de noile direcții handmade - tot ce apărea în acest sens pe Internet devenea obiectul interesului meu. Astfel, cinci ani în urmă, m-a pasionat argila polimerică și am adus această tehnică în Moldova. Am hotărât să le propunem clienților noștri corporativi cadouri lucrate manual și, cum a arătat practica, acest serviciu s-a dovedit a fi cât se poate de popular. Astăzi acest curent a devenit un adevărat trend în cultura corporativă și o alternativă minunată pentru suvenirele plictisitoare. Actualmente, clienții renunță la lucrurile utilitare făcute în serie, preferând emoțiile și impresiile, pe care le pot oferi doar articolele confecționate manual".

„Sania – vara, căruța – iarna"

„Vik gallery" – este o firmă mică, unde lucrează doar șase oameni. Astăzi ea propune pieței moldovenești practic orice lucru care s-ar asocia cu noțiunea de „handmade" – articole lucrate în tehnica decupajului, din argilă polimerică, scrapbooking, batic ș.a., precum și servicii complementare pentru decorarea încăperii. Boomul vânzărilor vine toamna și iarna. Nunțile și sărbătorile de iarnă reprezintă perioada tradițională pentru cadouri, dar pentru a asigura cererea ridicată IMG 0727a lor, personalul lucrează asiduu în decursul întregului an.
„În Moldova populația abia începe să aprecieze lucrul manual, de aceea ne străduim să păstrăm echilibrul dintre calitate, asortiment și preț. Uneori sunt necesare eforturi considerabile doar pentru a inventa o idee creativă. Articolele handmade sunt laborioase și necesită destul de mult timp pentru confecționare, mai ales dacă este vorba de un tiraj anumit, de exemplu între 10 și 200 de unități. Lucrând cu clienți corporativi, ești pus în situația în care trebuie permanent să te gândești la moduri prin care i-ai surprinde, ce cadou să inventezi pentru Revelion, 23 februarie, 8 martie, Paști, aniversarea companiei. Cadourile care au fost folosite în acest an nu vor mai putea fi oferite anul viitor. Trebuie să lucrăm din timp. Se întâmplă situații în care vara ne ocupăm intensiv de articole cu tematică de iarnă, iar iarna inventăm serii de nuntă etc".

IMG 4579.1Art-terapie obositoare

Nu e prea simplu să combini hobby-ul și afacerea, spune Victoria. În prima situație contează procesul în sine, iar în cea de-a doua – rezultatul financiar. Lucrul manual nu poate fi numit un mod simplu și rapid de a te îmbogăți. În cele din urmă, o afacere nu poate fi de succes fără o extindere a producției, fapt care contrazice însuși conceptul de handmade. Astfel, trebuie să lărgim asortimentul și să căutăm noi nișe pentru realizarea ambițiilor artistice și financiare.
„Cu puțin timp în urmă, în galeria noastră, am lansat ateliere de workshop în domeniul decupajului și a argilei polimerice, în cadrul cărora, în scurt timp, poți primi informațiile teoretice de bază și, ceea ce e mult mai important, un maximum de aptitudini dobândite prin practică. Ne-am mirat câți oameni, de cele mai diferite profesii și vârste, și-au arătat interesul pentru astfel de cunoștințe. Ne dorim ca, odată cu trecerea timpului, cursurile noastre să devină o școala profesională, care ar acorda și diplome corespunzătoare".

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика