Duminică, 08 Martie 2015 18:01

Pictura pe ceramică: îmbinarea creativității cu business-ul

анжела елисеева ceramicaPictura pe ceramică reprezintă o nouă direcție în activitatea meșteriței Angela Eliseeva. Actualmente, arsenalul de creație al artistei conține, pe lângă articole din lemn decorate manual (lădițe, casete pentru chei, talgere, cufere), o serie de cadouri originale din ceramică. Fiind pictate într-un stil aparte, figurinele – semne zodiacale, farfuriile de perete, ceasurile, candelabrele – reprezintă articolele noi, create de meșteriță, care pot fi vizualizate și comandate doar de pe magazinul online artgift.md.

Conform spuselor artistei, lucrul cu noul material a fost condiționat de „dorința de a uimi” și situația economică. „În pofida nișei alese, piața te îndeamnă să te miști, deși meșterul își dorește să confecționeze un articol deosebit, care, în mod obiectiv, nu ar putea să fie ieftin. De aceea, atunci când creațiile unice nu se vând pentru o perioadă lungă de timp, artistul trece printr-o perioadă chinuitoare de așteptare a cumpărătorului său. Iar pentru ca să nu existe astfel de situații, este necesar să manifești flexibilitate, lărgind sortimentul de produse, care poate demonstra domeniile de creație și poate atrage cumpărători cu  nivele diferite de venit. Dat fiind faptul că, în comparație cu lemnul, ceramica este mai ieftină și, totodată, poate fi pictată cu ușurință, am hotărât să introduc o direcție nouă, extinzând paleta de articole decorative cu ajutorul acestui material”, - a spus meșterița Angela Eliseeva pentru mybusiness.md.

ceramica3Pentru cititorii noștri vom concretiza faptul că lucrările din lemn (lădițele, casetele, tavele, mesele de cafea) ale artistului pot fi atribuite categoriii „articole de artă”, de aceea prețul lor și este ridicat (110-350 de euro). Cerințele ridicate față de lucrul propriu, simțul artistic, silința determină meșterul să păstreze un nivel al calității ridicat. Din această cauză, lucrările ei au un astfel de feedback: „Am văzut pozele de pe site, dar, în realitate, articolul a depășit așteptările mele”. Astfel de recenzii sunt o sursă de energie, inspirând artistul să creeze în continuare și să lucreze din ce în ce mai bine.

Articolele din ceramică, realizate de Angela Eliseeva, sunt la fel de frumoase și profesioniste. Ca și în cazul lucrurilor din lemn, ea a recurs la experimente de creație și tehnologice. Pentru a ajunge la efectul de culoare dorit, în urma numeroaselor încercări și eșecuri, artista și-a dezvoltat o tehnică proprie de aplicare a culorii pe ceramică, care imită tehnica japoneză de prelucrare a ceramica4obiectelor din ceramică, „raku”. Articolele raku sunt unice, deoarece este imposibil să prezici cum vor arăta. Nu se aseamănă între ele, iar rezultatul final, de regulă, reprezintă o surpriză plăcută. La fel și în cazul Angelei Eliseeva, pictura articolelor decurge în condițiile de flux de creație. Sunt foarte puține șanse să fie găsite două obiecte similare, realizate de ea.

„Atunci când sunt rugată să repet o anumită pictură, „cum e în poză”, pot doar să promit că voi realiza ceva asemănător. Îmi place abordarea care permite păstrarea unicității a fiecărui articol. Cât despre ceramică, mi-a reușit să inventez o metodă de pictură a ei, fără a implica expunerea la temperaturi ridicate. Cum anume? Acesta este secretul meu profesional”, - a zis dânsa.
În condițiile de instabilitate economică și salturi ale monedei naționale, nu prea există comenzi importante și Angela Eliseeva a hotărât să se axeze pe realizarea articolelor din domeniul „cadouri creative”, care se încadrează într-o categorie de ceramica7prețuri relativ mici. Și, totodată, artista a accentuat faptul că pe piața autohtonă nu există o alegere mare pentru obiecte care ar putea fi poziționate ca fiind „cadouri pentru bărbați”.

„Pe piață există atâtea lucruri pentru femei, încât mi-am dorit să realizez ceva și pentru bărbați. Consider că e timpul să se treacă de la seturile standard „aftershave, aparat de ras, cămașă” la altceva. În lumea feminină există numeroase chestii utile, care pot să înfrumusețeze viața bărbaților, ale căror interese sunt mult mai vaste decât percepțiile comune. De exemplu, o variantă ar fi un talger frumos, destinat micului dejun. Îi va fi plăcut să primească o cană de cafea sau de ceai pe un astfel de talger nu doar unei femei, ci și unui bărbat. Sau, credeți că nu va genera emoții plăcute o figurină-semn zodiacal, care se încadrează bine în designul camerei și care, totodată, va semnala celor din jur cine „domnește” pe acest teritoriu? Iar un astfel de cadou poate fi oferit fie unei ceramica11persoane apropiate, fie unui coleg de muncă sau șefului. Sau farfuriile de perete, care au fost întotdeauna un element modern al design-ului și, astăzi, sunt iarăși foarte populare; candelabrele originale, care creează o atmosferă plăcută în cameră?” – reflectează meșterița.

Care sunt prețurile pentru pictura pe ceramică? Se încadrează în nivelul de venit al unui cumpărător cu venit mediu. De exemplu, prețurile pentru farfuriile decorative de perete pornesc de la 10 u.c, în dependență de dimensiune; figurinele cu chipul semnelor zodiacale – până la 80 u.c.

Răspunzând la întrebarea cu privire la perspectivele de comercializare a articolelor originale, realizate de către meșterii autohtoni, Angela Eliseeva a constatat faptul  că în Moldova astfel de oportunități sunt foarte puține. „Deocamdată, rămâne eficientă varianta de vânzare pe Internet. O soluție benefică pentru mulți ar fi deschiderea de magazine handmade în Chișinău, unde, într-o atmosferă confortabilă, ar fi prezentate lucrările artiștilor handmade. Pentru meșteșugari soluția ar fi magazinul-galerie, unde cumpărătorului îi poate fi prezentat întregul spectru de creație și el va putea memoriza numele artiștilor și nu va dori să plece fără a procura ceva”.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика