Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Luni, 18 Februarie 2013 09:19

PARE 1+1: plus 32 de milioane

Ministerul economiei și organizația de dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii ODIMM au anunțat că Guvernul statului a decis să prelungească programul de implicare în economia statului banilor, câștigați de cetățenii Moldovei, care lucrează peste hotare, proiectul PARE 1+1 până în anul 2015.

pare1Ministerul de finanțea a confirmat că pentru co-finațarea proiectelor, în bugetul anului 2013 sunt rezervați 32 milioane de lei. Suma este de 1,5 ori mai mare decît totalul resurselor eliberate pentru proiectul respectiv pe parcursul a doi ani și jumătate.

Directorul general ODIMM Iulia Iabanji a anunțat că pe parcursul anilor 2010-2012 ODIMM a realizat mai mult de 5 mii de consultații, legate de activitatea de antreprenoriat, au fost educați 336 de migranți și rudele acestora de categoria 1 (părinți, copii, soți), dornici să-și deschidă propria afacere în Moldova.

40% din ei lucrau peste hotare, pe urmă s-au întors. 25% au copii care lucrează peste hotare, 22% - părinți. 13% au investit banii, câștigați de soț (soție).

Pentru ziua de azi sunt semnate 142 de contracte, conform cărora statul adaugă la banii investiți o sumă echivalentă (dar nu mai mult de 200 de mii de lei). Suma totală a investițiilor atrase constituie 76 milioane de lei. Iar, din cauza că mulți investesc mai mult de 200 de mii (sunt investiții a câte 3,6, și 2,1 milioane de lei), rezultă că la un leu din partea statului se raportează 3 lei investiți.

Participanții proiectului își explică entuziasmul prin faptul că ODIMM a reușit să construiască o structură stabilă care garantează investițiile din partea persoanelor terțe neinetersate sau contra pretențiilor neîntemeiate din partea autorităților fiscale. Respectiv, chiar și investiția bănească din partea statului nu mai este semnificativă. Iar mulți migranți vor să lucreze și să trăiască pe teritoriul natal.

Cei mai mulți bani în economia Moldovei în limitele proiectului au fost primiți din Italia (52%). Pe urmă din Rusia (9%), Marea Britanie, Portugalia și SUA (câte 5%). În listă sunt incluse astfel de state ca România, Luxemburg, Spania, Franța, Republica Cehă, Lituania, Belgia.

Întreprinderile, create în limitele proiectului PARE sunt active în 94 de comunități ale Moldovei.

Pe fotografie: Iulia Iabanji

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика