Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Luni, 25 Martie 2013 09:50

Un nou instrument de finanțare – crowdfunding

Organizația cunoscută Start-Moldova cu sprijinul SA Moldova Agroindbank (MAIB) și Agenției de stat pentru proprietatea intelectuală a RM (AGEPI) au anunțat lansarea platformei online pentru finanțarea mai multor proiecte Startup-Moldova.

 3-3Site-ul platformei își va începe activitatea pe 3 mai și se va baza pe principiile crowdfundingului.

Crowdfunding constă în atragerea finanțării de la un număr mare de oameni (din engl. Crowd – mulțime și Funding – finanțare). Este un instrument nou în atragerea finanțării care a apărut în anul 2006.

În cadrul crowdfundingului oamenii își reunesc banii și alte resurse, de regulă prin Internet, pentru a acorda suportul altor persoane sau organizații. Colectarea resurselor poate servi pentru mai multe scopuri – ajutorul victimelor în urma calamităților naturale, sprijinul din partea suporterilor, sprijinul campaniilor politice, finanțarea proiectelor startup și micului business, crearea software-ului gratuit, obținerea profitului în urma investițiilor comune și multe altele.

În anul 2012 proiectul de creare a jocurilor video Double Fine Adventure și Wasteland 2 au colectat cîte $ 3 336 371 și $ 3 040 299 prin intermediul site-ului de crowdfunding Kickstarter. Mai mult de 87 000 de persoane au investit în proiectul respectiv.

În primăvara anului 2012, prin intermediul portalului Planeta.ru, trupa ”Bi-2” a colectat 1250000 de ruble pentru lansarea noului album "Spirit".

Cel mai mare succes au avut inventatorii ceasului de mână Pebble e-paper. Ei au reușit să colecteze suma de 100 de ori mai mare decît bugetul inițial. S-a planificat colectare a 100 mii de dolari, în rezultat s-au strîns 10 milioane. Ceasul respectiv se conectează la smartphone prin Bluetooth, anunțîndu-și proprietarul despre noi mesaje sau apeluri. La fel, aplicații suplimentare vă permit să le utilizați în calitatea calculatorului la mersul cu bicicleta sau în calitate de telecomandă a player-ului muzical a smartphone-ului. Ceasul va apărea în vînzare în anul 2013. Cei care au transferat o sumă anumită prin crowdfunding îi vor primi gratuit.

Co-fondatorul organizației Start-Moldova Alexandru Popovici și directorul companiei Iurie Crijancovschi ne-au relatat cum va funcționa programul:

"La început este necesar de creat proiectul, de anunțat scopul lui, de stabilit bugetul, etapele de realizare, de a calcula cheltuieli și de a plasa anunțuri pe site. E important de a filma un clip video de o lungime de trei minute și de a oferi compensație pentru finanțare. De exemplu, dacă doriți să obțineți resurse pentru înregistrarea unui disc cu cîntece personale, atunci puteți oferi discul respectiv gratuit. Dacă planificați să lansați un spectacol – atunci bilete pentru premieră".

Dacă timp de 60 de zile nu se reușește să se strîngă suma necesară, banii se întorc investitorilor. Responsabilitatea pentru toate transferurile o poartă MAIB. Deaceea transferul se realizează prin intermediul cardurilor.

Consultarea în privina respectării drepturilor de autor se realizează de AGEPI.

Pe fotografie (din stînga spre dreapta): Alexandru Popovici și Iurii Crijancovschi

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика