Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Marți, 26 Martie 2013 13:00

Consulting pentru femei-antreprenori

La press-conferința destinată rezumării rezultatelor activității primului an de lucru a programului ”Femeia în afaceri” a fost pusă întrebarea: ”Dați un exemplu de serviciu de consulting util”.

3-2Directorul național al proiectului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare BAS în Moldova Veronica Arpintin a zâmbit și a răspuns: ”La noi s-a adresat o companie, care, pentru mărirea volumului de producție, se pregătea de luarea creditului și procurarea utilajelor în valoare de 600 de mii de euro. Noi am trimis un consultant calificat, care a găsit posibilitatea măririi productivității utilajelor deja existente. Serviciile consultantului au costat 10 mii de euro, dintre care proiectul BAS Moldova a compensat 6 mii.”.

BAS implimentează programul "Femeia în afaceri" pe baza banilor acordați de Guvernul Suediei – 1 milion de euro. El este conceput pentru o perioadă de trei ani, dar ambasadorul Suediei Ingrid Tersman a anunțat că, atunci când programul va ajunge la jumătate, ambasada, împreună cu proiectul BAS, va începe rezumarea activității acestuia pentru a decide posibilitatea viitoarei fnanțări.

Programul "Femeia în afaceri" se implimentează în mai multe state dezvoltate ale Europei și Africii de Nord – a declarat directorul programului BERD pentru business-ul mic în Moldova, Ucraina și Bielorusia Stela Melnic. – Ea este destinată susținerii femeilor în dezvoltarea carierei sau în deschiderea afacerii personale".

Ajutorul constă în oferirea antreprenorilor finanțărilor și compensațiilor care acoperă pînă la 70% din cheltuielile lor pentru serviciile de consulting. Suma maximă spre finanțare – 10 mii de euro. Companii care pretind la participare în cadrul programului trebuie să îndeplinească două condiții: capitalul întreprinderii trebuie să fie, în majoritatea sa, local, iar proprietarii lor sau majoritatea angajaților trebuie să fie femei.

"Noi am oferit finanțări în valoare de 202 mii de euro la 35 de companii, - a calculat Veronica Arpintin. – Numărul mediu de persoane, care activează în acestea, - aproximativ 1000 de oameni. 80% din companii sunt înregistrate în Chișinău și Bălți. Din acestea, 15% lucrează în vânzări, 15% în croitorie, 11% în sectorul tehnologiilor de informație-comunicare. Cele mai populare cereri pentru consulting: 40% marketing în promovarea produselor și brandurilor; 40% sisteme de informare (calcularea costului de producție și a cheltuielilor, evidența resturilor de producție, analiza profitabilității vînzărilor și producerea pe diferite categorii de produse și servicii etc.); planurile de afaceri și planurile de investiții – 5%.

O finanțare medie constituie 6 mii de euro.

Doamna Arpintin a declarat că în anul 2013 vor fi organizate mai multe cursuri educaționale pentru femei-antreprenori. La fel, ea a anunțat că majoritatea femeilor-antreprenori se plâng la lipsa comunicării cu colegii. ”Noi analizăm situația actuală cu structurile de suportare a antreprenoriatului feminin în Moldova și vom decide cu ce le putem ajuta”, - a încheiat ea.

Pe fotografie (din stînga spre dreapta): Ingrid Tersman, Stela Melnic, Veronica Arpintin

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика