Duminică, 02 Februarie 2014 18:29

Mașina de producție a oamenilor de afaceri

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a concluzionat trei ani de desfășurare a programului de atragere în economia statului a resurselor câștigate de cetățenii RM peste hotare – PARE 1+1.

DSC04683Ideea programului, care lucrează sub sloganul "Împreună creăm viitorul acasă" este următoare: pentru fiecare leu investit în dezvoltarea afacerii personale de o persoană plecată la muncă peste hotare sau a rudelor ei de gradul 1 (copii, părinți, frați sau surori), statul adaugă încă un leu, dar nu mai mult de 200 de mii.
"În prezent sunt încheiate 313 de contracte de cofinanțare irecuperabilă, – povestește directorul general ODIMM Iulia Iabanji. Ei oferă în economia statului investiții în mărime de 193,6 milioane de lei.
Timp de trei ani au fost investiți aproximativ 100 de milioane de lei, dintre care participanților proiectului și rudelor acestora li s-au acordat 56 de milioane, restul – subvenții. Au fost create 1600 de locuri noi de muncă".
"În anul 2010, PARE 1+1 a fost lansat în calitate de proiect-pilot, finanțat din bugetul statului, - ne povestește vicepremierul, ministrul economiei Valeriu Lazăr. – Atunci când a devenit clar că programul lucrează într-un mod eficient, în anul 2012 la acesta s-au alăturat partenerii noștri europeni în dezvoltare. De exemplu, pentru anul 2014 Uniunea Europeană a cofinanțat proiectul în mărime de 32 milioane de lei".
Șef al delegației UE în Moldova, Pirikka Tapiola a spus: "UE a oferit un suport financiar în realizarea programului. Mi-a fost plăcut să fiu prezent astăzi ca să mă asigur că proiectul are succes".
"Regimul fără viză pentru cetățenii RM, introducerea căruia se așteaptă în anul 2014, este doar pentru turiști. Fiecare trebuie să-și contruiască viitorul acasă", - a mai adăugat el, confirmând în așa mod cuvintele lui Valeriu Lazăr despre ajutorul continuu al UE în dezvoltarea proiectelor similare.
E greu, dar și foarte ușor de a deveni participantul proiectului PARE 1+1. Astfel, trebuie să fii cetățeanul RM, să ai o adeverință care certifică faptul că banii investiți vin de peste hotare și să dorești să deschizi o afacere sau să dezvolți un business deja existent.
Neajunsul este că munca trebuie să fie "curată" minim 24 de luni după obținerea finanțării, atât timp cât ODIMM duce procesul de monitorizare. Apropo, în anul 2013 primii 54 de alumni deja au ieșit "de sub aripa" proiectului și au continuat afacerea într-un mod individual.
Avantajul, care se uită a fi menționat: Odată cu lansarea unei afaceri legale și ajungerea sub aripa Ministerului Economiei, mulți participanți a lui PARE 1+1 beneficiază și de alte programe: PNAET, IFAD, Hisfswerk Austria, Fondul de Garantare a Creditelor etc.

Pe poză: Iulia Iabanji


Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика