Duminică, 04 August 2013 20:40

Concursul de selectare a rezidenților Parcului Industrial Răut va fi lansat la 26 septembrie anul curent

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a convocat o ședință cu factorii de decizie din mai multe ministere și autoritățile publice locale pentru a discuta și aproba o foaie de parcurs pentru lansarea Parcului industrial Răut, în municipiul Bălți.

Raut mare1Valeriu Lazăr a salutat prezența la ședință a autorităților publice locale și deschiderea manifestată de acestea prin acordarea în locațiune pe un termen de 30 de ani terenul pentru dezvoltarea parcului industrial. Ministrul Economiei a apreciat că starea întreprinderii este satisfăcătoare, fiind păstrate utilaje unice, ce vor putea fi utilizate și de către eventualii rezidenți ai parcului industrial, deși încăperile de producție și infrastructura necesită investiții semnificative.
Viceprim-ministrul a cerut tutor autorităților prezente să se implice activ în pregătirea pentru lansarea concursului de selectare a rezidenților parcului industrial, preconizată pentru data de 26 septembrie anul curent. În acest sens, a fost elaborat un plan de acțiuni pe termen scurt, care prevede pregătirea bunurilor imobile, precum şi a activelor neutilizate ale SA Răut pentru darea în arendă sau vânzare viitorilor rezidenţi şi investitori. Parcul industrial dispune de peste 46 de mii de metri pătrați, inclusiv 32 mii m.p. suprafeţe de producere, cca 14 mii m.p. suprafețe de birou și spațiu de depozitare. De asemenea, pe teritoriul Parcului industrial poate fi procurată o clădire nefinisată cu suprafaţa de 450 m.p. și terenuri «green-field» cu suprafaţa totală de 4170 m.p. pentru construcții noi.
Valeriu Lazăr a declarat că crearea parcului industrial va permite deschiderea a cca 1300 de noi locuri de muncă și va contribui la dezvoltarea întregii regiuni prin atragerea investițiilor în activități industriale inovative și cu valoare adăugată înaltă.
Potrivit ministrului economiei, parcurile industriale reprezintă un instrument eficient de atragere a investițiilor, oferind rezidenților mai multe facilități, cum ar fi scutirea de la compensarea pierderilor în procesul de schimbare a destinației terenurilor agricole, dreptul de a privatiza terenul proprietate publică aferent construcţiilor la preţul normativ al pământului, reducerea până la 30% a plății anuale pentru arenda terenului proprietate publică, optimizarea controalelor de stat prin efectuarea controalelor planificate conform graficului anual aprobat prin hotărîre de Guvern sau a controalelor inopinate, efectuate cu acordul Ministerului Economiei conform legislaţiei în vigoare.
În aceeași zi, Valeriu Lazăr a vizitat și fabrica de confecții textile PremieraDona, o investiție poloneză, care are fabrici similare în Polonia, Ucraina și Belarus. Proprietarii companiei intenționează să-și delocalizeze alte capacități de producție din Polonia și Belarus în Parcul Industrial Răut.
În PI Răut se planifică investiții în producții industriale cu cea mai înaltă valoare adăugată care, nu în ultimul rînd, implementează și utilizează tehnologii moderne şi inovaţionale. Este vorba, în special de industria constructoare de mașini și echipamente; producerea articolelor pentru industria automotive; producerea aparatelor electrice și electronice; tehnologii informaționale; servicii de consultanță și logistică; industrie ușoară, etc.
Ministerul Economiei planifică să creeze 13 parcuri industriale atât în baza proprietăților publice, cât și a celor private. Până în acest moment au fost create parcurile industriale Tracom în Chișinău, CAAN în Strășeni, Bioenergagro în raionul Drochia, și PI Cimișlia. PI Răut este situat pe un teren de 9,5 ha, proprietate publică a mun. Bălţi, care au fost transmise pe bază contractuală în arendă SA Răut.

Foto: Valeriu Lazăr şi director general al SA Răut Efim Diacov

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика