Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Sâmbătă, 05 Mai 2012 03:00

Bani pentru afaceri

Bani pentru afaceriPentru mulţi antreprenori începători cea mai mare problemă este unde să găsească bani. Unde se poate adresa pentru a obţine capital, cine şi în ce condiţii ar putea rezolva această problemă? Cu alte cuvinte, se creează o situaţie trivială, când principala problemă (unde de găsit bani) generează o mulţime de probleme mici. Pentru a clarifica situaţia am apelat la preşedintele Asociaţiei Antreprenorilor şi Angajatorilor din Moldova, Vadim Drelinschi. S-a dovedit că cel mai complicat este de găsit mijloace pentru cei care intenţionează să lanseze o afacere în domeniul prestării serviciilor.

«Pentru proiectele legate de prestarea serviciilor este mai dificil de găsit bani, decât pentru cele ce ţin de infrastructură şi sfera de producţie, deoarece pentru acestea există programe speciale, în cadrul cărora este mai simplu de obţinut mijloacele necesare», a precizat Vadim Drelinschi.

"Există programe de dezvoltare a businessului mic, susţinute de japonezi. Din câte ştiu, aceste programe sunt legate de proiecte din domeniul agriculturii. Acest lucru poate fi precizat la Ministerul Economiei. Mai există şi Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Moldova, condusă de doamna Iabandji. Acolo sunt deschise incubatoare de afaceri — se poate adresa acolo.

Atunci când omul nimereşte în impas şi înţelege că proiectul lui nu se încadrează în niciun program, merită de extins limitele ideei de afaceri. Cu alte cuvinte, în cadrul celor preconizate deja trebuie de inventat încă un proiect de producere, care ar completa proiectul principal şi în baza căruia ar putea fi obţinută finanţarea. Iată aici e nevoie de creativitate.

Se poate apela şi la organizaţiile de microfinanţare. La noi se face publicitate că este destul de simplu de obţinut microfinanţare, însă din propria experienţă ştiu că sunt impuse diferite bariere suplimentare, de aceea nu este chiar aşa de simplu de obţinut bani, după cum se menţionează în spoturile de publicitate.

La urma urmei, în cazul în care nu va reuşi nimic, se poate adresa şi în organizaţia noastră.

Există şi posibilitatea de a găsi în «business înger» — o persoană care oferă bani şi participă la proiect. Această practică este foarte răspândită în Occident şi aproape nu există în regiunea noastră. Este vorba de, practic, o formă de finanţare venture. Aceasta a început să fie utilizată în Uniunea Europeană în perioada de criză, când mulţi bugetari au rămas fără loc de muncă. Pentru a-i atrage într-un fel în activităţi, europenii au început să dezvolte intens sistemul de microfinanţare.

De exemplu, există metoda progresistă finlandeză. Mergi la orice fond (e vorba de fonduri private) cu o idee elaborată, pe care o poţi vinde şi primi 300 de euro. Dacă doriţi să mergeţi mai departe, atunci trebuie de întocmit un business plan, în baza căruia fondul oferă o anumită sumă de bani. Urmează procurarea utilajului, pentru care din nou se oferă o sumă anumită. După care are loc arendarea încăperii ş.a.m.d. Totul decurge pe etape. Cu alte cuvinte, eşti ajutat la fiecare etapă de implementare a ideei, iar banii sunt alocaţi în rate, pentru ceva concret. Şi la fiecare etapă persoana respectivă trebuie să raporteze mijloacele asimilate. Este un sistem foarte bun, deoarece riscul unor fraude şi escrocherii este minimal. Pentru multe persoane care doresc să lanseze o afacere mică acest sistem devine optimal. Pentru iniţierea afacerii fondurile pot oferi până la 25 de mii de euro — o sumă suficientă pentru multe persoane.

Această modalitate este activ folosită în statele din Asia. Acolo statul chiar monitorizează dacă familiile dispun de capital circulant. De exemplu, copiii merg la şcoală şi au nevoie de haine, manuale, iar pentru aceasta trebuie de alocat o parte din bugetul familiei. Astfel, în India, unde lumea se alimentează o singură dată pe zi, statul alocă 200 de dolari pentru ca familia să nu «rupă» bani de la buget, dar să poate achita pentru copil. În schimb, banii pentru completarea capitalului circulant al gospodăriei rămân în afacere. Este un sistem destul de raţional. Cât de straniu nu ar părea, acest sistem a fost elaborat de statele aflate în curs de dezvoltare.

În prezent, în Moldova se elaborează Legea privind finanţarea venture. Iar dacă întreprinzătorilor începători nu le-a surâs succesul în programele enunţate mai sus, atunci nu le rămâne decât să aştepte adoptarea acestei legi.

aprm.md

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика