Duminică, 03 Mai 2015 16:20

Săpun cu miere de la zero și la costuri reduse

sapun liza mamaliga2Mica întreprindere din raionul Ungheni, „Dulce Plai”, specializată pe producția de miere, în parteneriat cu antreprenorul din Sîngera, Eugen Guzun, din acest an au început să dezvolte activ o direcție totalmente nouă pentru Moldova – fabricarea săpunului cu miere, pentru consumul în masă. Prima partidă de articole naturale a fost instant apreciată și vândută susținătorilor de produse ecologice.

Organizatorii „Dulce Plai”, Liza Mamaliga și Eugen Guzun, definesc afacerea „de miere” ca fiind importantă din punct de vedere social. Și acest lucru este justificat. Pe lângă dezvoltarea producției ecologice în mediul rural, companionii promovează pe piața autohtonă ideea de accesibilitate a bunurilor naturale și de calitate înaltă pentru întreaga populație. Astfel, o bucată de 100 g de săpun cu miere, în a cărui compoziție se mai includ și propolisul, ceara și uleiurile naturale (de măsline, de cocos ș.a.), costă doar 15 lei. Prețul este destul de competitiv cu cel al produselor disponibile în magazine, fabricate de către întreprinderile din industria chimică.

sapun3Tânăra antreprenoare, absolventă a facultății de finanțe, Liza, a început să se ocupe activ de apicultură în anul 2013, atunci când a decedat tatăl ei – cunoscutul apicultor din Moldova, Anatol Mamaliga. „Tata a fost un apicultor cu mulți ani de experiență în spate (mai bine de 30 de ani). Mereu aveam acasă o prisacă mare, de aceea cunoșteam bazele apiculturii încă din copilărie. Atunci când am fost pusă în situația de a mă ocupa nemijlocit de gestionarea afacerii, am reușit, pas cu pas, să păstrez și să continui dezvoltarea lui „Dulce Plai”. Este complicat să ai grijă de unul singur de această prisacă mare, de aceea mă ajută Gheorghe. Acum în gospodărie sunt 150 de căsuțe cu albine, dintre care 50 sunt duse pe câmp, iar restul 100 rămân în satele Todirești și Elizavetovca, din raionul Ungheni”, - a spus Liza Mamaliga pentru mybusiness.md.

sapun1Aproximativ 30% din mierea „Dulce Plai” este comercializată pe piețe, în cadrul iarmaroacelor, precum și doritorilor de pe rețelele de socializare. Iar partida de miere rămasă este exportată în România. Prețurile pentru mierea „Dulce Plai” sunt de 70 de lei pentru 1 kg de miere de salcâm sau de mai și 60 de lei pentru 1 kg de miere de flori.

Adept al viziunilor de ecologie, vegetarian și, apropo, pasionat de ciclism (a călătorit cu bicicleta prin jumătate de Europa), Eugen Guzun se ocupă de creșterea nucilor (inclusiv alune de pădure).

Ideea de preparare a săpunului cu miere a apărut în anul 2014, atunci când ambii au participat la forumul republican dedicat tinerilor apicultori. Eugen a povestit că în timpul călătoriei sale în Grecia a învățat să facă ulei de măsline, astfel a și sapun4apărut intenția de a-și uni forțele și de a încerca să producă săpun cu miere. Partenerii de afacere au găsit rețeta, au procurat materialele și ingredientele necesare și și-au început încercările. Conform spuselor celor doi antreprenori, metoda de producere a săpunului la domiciliu este relativ simplă și nu necesită investiții mari, odată ce deja dispui de o prisacă. Pentru startup-ul comun ei au cheltuit în jur de 1000 de lei.

„La început învățam să facem un săpun simplu, iar apoi, deja, cel cu miere. Am experimentat cu adăugarea de propolis și ceară. Iar la finalul încercărilor și a experimentelor am obținut o variantă a săpunului care putea fi propusă pentru vânzare. Pentru promovarea produsului am început să utilizăm Facebook-ul. Cumpărătorii au și fost atrași instant de săpunul cu miere. Efectiv, am vândut toate bucățile de săpun în decursul a câteva săptămâni. Oamenii lăsau feedback-uri pozitive pe pagina noastră, întrebau dacă va mai fi în vânzare acest sapun6tip de săpun și unde îl pot procura. Acest aspect ne dădea impuls atât nouă, cât și noilor cumpărători. Este plăcut faptul că nu era vorba despre un boom efemer al interesului pentru un lucru nou, ci există o cerere stabilă pentru un astfel de produs. Am hotărât că nu trebuie să ne axăm pe forma săpunului, deoarece am înțeles că acest aspect nu prea contează pentru cumpărătorii noștri. Principalele caracteristici care îi atrag sunt calitatea naturală și prețul accesibil”, - spune Liza.

Prețul pentru săpunul „Dulce Plai” este cât se poate de acceptabil pentru cumpărător – 15 lei pentru 100 de grame, luând în calcul faptul că acesta este compus doar din ingrediente naturale (miere, ceară, propolis, uleiuri vegetale). Pe piața de produse handmade, precum și în magazine, săpunul natural este comercializat la prețul de 40 de lei pentru același gramaj.

„Noi nu facem business doar pentru profit. Afacerea noastră poartă și un mare impact social, dat fiind faptul că albinile joacă un rol important în natură, aducându-i omului sănătate și nenumărate beneficii. Ne dorim să transitem societății ideea că apicultura poate ajuta la dezvoltarea satului moldovenesc, deschide noi orizonturi pentru antreprenoriatul util”, - a zis Liza.sapun5

Prețul de vânzare stabilit este apropiat de costul produsului. „Dacă ridicăm prețul, îl vom speria pe consumatorul în masă, spre care ne-am orientat proiectul comun. Iar noi de dorim ca nu doar persoanele îndestulate din Moldova să își permită să procure produsele ecologice".

„Dulce Plai” planifică să continue dezvoltarea sortimentului de producție din miere (musli, tincturi de propolis, amestecuri terapeutice pe bază de miere cu propolis, polen și lăptișor de matcă).

În anul 2014, întreprinderea „Dulce Plai” s-a calificat pe locul doi în concursul Asociației Naționale a Tinerilor Manageri din Moldova, ANTIM, pentru „Cel mai bun proiect de afaceri al anului”. Actualmente, în procesul de înregistrare se află și marca comercială „Dulce Plai”.Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика