Duminică, 13 Iulie 2014 19:46

Un cer cu stele în apartamentul dvs

Conform spuselor lui Stanislav Corj, directorul proiectului „Cer înstelat", ei lucrează în colaborare cu Supraten, deoarece, pentru o firmă mică, este practic imposibil să promoveze un astfel de proiect specific.

zn03După cum a zis Stanislav Corj, în Moscova și în Europa, „Cerul înstelat" este deja în vogă, în timp ce la noi, în Moldova, abia se fac primii pași în direcția lui.
„Să pornim de la faptul că panourile noastre creează o imitație absolută sau a cerului înstelat, sau a orașului nocturn. Totodată, există panouri și cu peisaje de zi, însă clienții le preferă pe cele nocturne. Într-o cameră întunecoasă, astfel de panouri formează o slabă lumină romantică. Lumina pătrunde prin fibră optică. Iar pe cerul nocturn, stelele licăresc la fel ca și cele naturale, zboară comete, cad meteoriți. În variantele mai complicate – se rotesc galaxii, absorbind praful cosmic, se nasc stele noi. Un „cer înstelat" obișnuit este plasat pe tavan. Un client a vrut să aibă o iluzie absolută a cerului de noapte, ceea ce a și primit – camera arată de parcă nu are acoperiș, a fost demolat de un uragan, dar au rămas grinzile, desenate, desigur, iar printre ele strălucesc stelele.
zn10Un alt om de afaceri a comandar un cer înstelat pentru bazinul său. Atunci când înoți în el, iar stelele se reflectă pe suprafața apei, ai impresia că zbori prin galaxie.
În cadrul personalului nostru există designeri și pictori – în număr de trei persoane. Designerul aplică pe panou fantezia clientului, iar pictorul o colorează. Dar sunt situații în care clientul își aduce designerii și pictorii proprii. De regulă, sunt persoanele cu care clientul colaborează deja de mult timp: ei i-au creat aspectul exterior al casei, interiorul și designul grădinii. Ei creează și desenul pentru cerul înstelat. Iar nouă ne revine partea cu decorul tehnic al comenzii.
zn06Apropo, am menționat deja faptul că am plasat un cer înstelat deasupra bazinului. Voi remarca că panoul în sine se atașează ca o placă de gips carton, tehnologiile sunt asemănătoare, iar aspectul principal este că panoul poate fi cufundat în bazin, fără a exista vreun pericol de scurt circuit: fibra optică conduce lumina, dar nu și curentul electric. De aceea, el poate fi instalat și în camera de baie. Am avut și o comandă de panou exterior de publicitate pentru un hotel din Chișinău, care este deschis tuturor fenomenelor naturale - și nu a prezentat probleme, care nici nu pot exista. Aceasta este tehnologia de producție.
De regulă, cerul înstelat reprezintă o fantezie – designerul și pictorul creează ceea ce vrea clientul, îndeplinindu-i toate dorințele și capriciile. Dar există și doleanțe de genul de a face „cer ca în planetariu" – adică o hartă reală pentru astronomi. De obicei, astfel de comenzi vin din partea părinților.
zn12În cazul orașelor, are loc o abordare diferită. Este nevoie de fotografia unui peisaj real de oraș. Și una foarte calitativă. Orașul nu poate fi desenat. În principiu, designerul poate crea, la cererea clientului, un desen al unui peisaj de oraș nocturn, însă pictarea lui, toate tonurile și semitonurile – reprezintă o muncă asiduă și ar costa sume astronomice. De aceea este mai simplu să utilizezi fotografiile.
Din această cauză, este nevoie de poze de calitate înaltă. Chiar nu doar înaltă, ci foarte înaltă și realizate de un fotograf profesionist. Drept mostră avem arătat panoul orașului de noapte – business-centrul Moscovei. Înainte de a obține cadrul necesar, fotograful din Moscova a făcut în jur de o sută zn04de poze. Greutatea pozei este atât de mare, încât se descarca de pe e-mail timp de patru ore. Desigur, e costisitor să apelezi la serviciile unui fotograf cu renume, dar, dacă clientul vrea neapărat un peisaj de oraș, îi indicăm să apeleze la banca de poze a Internetului. Acolo își alege fotografia care i-a plăcut, o achită și, în baza acestei poze, noi îi realizăm panoul. În banca de fotografii pot fi găsite numeroase imagini ale orașelor rusești, europene și americane și nu există nicio poză din Chișinău.
În urmă cu doi, la noi s-a adresat un cunoscut om de afaceri din Moldova, având rugămintea de a zn07realiza un panou al Chișinăului nocturn. Câțiva fotografi au efectuat niște poze foarte bune, însă toate nu erau ceea ce se vroia a fi. Fotografiile lor nu se potriveau pentru panou. Astfel, ideea nu a putut fi înfăptuită. Acest exemplu demonstrează faptul cât de complicat și costisitor este să faci o fotografie potrivită.
Se mai cer și peisaje de zi, dar mai rar, de obicei se optează pentru cele de la sat și pădure, în care să nu fie iluminare de noapte. Și, neapărat, să fie prezentă o apă curgătoare. Pentru că luminițile din fibră optică creează efectul de apă care curge".
Stanislav Corj a arătat un model de astfel de panou – o veche moară de apă din lemn, pe un pârâu de pădure. Luminițele vibrante creează efectul de rotire a roții, al apei curgătoare și al unor cascade mici. Ai impresia că vezi o apă curgătoare, și nu o lumină artificială.
De obicei, la aniversarea companiei sau la ziua de naștere a directorului, unii comandă tablouri în care este utilizată fibra optică. Un astfel de tablou este pus pe perete precum unul obișnuit, pictat în zn05vopsele sau acuarelă. Detaliul esențial este să fie o priză în apropiere.
Și, acum, am ajuns treptat la aspectul financiar: da, este atrăgător și frumos, dar care este prețul unui astfel de panou? Lucrul și materialele costă 350 de euro pentru un metru pătrat, în cazul volumelor care pornesc de la 5 m2. Dacă volumul de lucru este mai mic, este posibil un adaos de preț de 20-30 euro pentru metru pătrat. „Situația se prezintă astfel, încât, cu cât este mai mic volumul, cu atât e mai minuțios lucrul. Într-un spațiu mai restrâns, meșterii trebuie să plaseze tot ce se încadrează într-un panou cu dimensiunile mai mari. Pe acest model al Moscovei de noapte sunt făcute 30 de mii de orificii cu un diametru de jumătate de milimetru. Și toate astea sunt perforate manual. Iar în fiecare orificiu trebuie plasată fibra optică, montată și conectată: cred că vă dați seama cât de greu este lucrul. Echipa care realizează un astfel de panou are nevoie de 1,5-2 luni de muncă minuțioasă. De aici și vine prețul ridicat. Din partea noastră, este un oarecare pas de caritate – le oferim oamenilor ocazia să câștige, dat fiind faptul că suma adaosului este una simbolică. Mai mult contribuie la preț costul fibrei optice, pentru că, ceea ce este utilizat de către furnizorii noștri de Internet, nu ne convine. Și trebuie să aducem fibra optică de departe, să achităm transportul, taxele vamale etc. Dar, dacă va crește numărul comenzilor, atunci prețurile vor scădea. Noi mizăm pe acest fapt".

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика