Sâmbătă, 19 Decembrie 2020 16:50

Serviciul Fiscal de Stat a modificat criteriile de determinare a contribuabililor mari - persoane juridice

pereschetServiciul Fiscal de Stat a modificat ordinul privind organizarea administrării marilor contribuabili, ajustând procedura și criteriile pentru determinarea statutului unui mare contribuabil.

Conform noilor reguli, marii contribuabili vor fi selectați pe baza a trei criterii: criterii principale și specifice, precum și un criteriu de continuitate. Criteriul principal este determinat prin intermediul a trei indicatori: volumul cifrei de afaceri și/sau volumul livrărilor, volumul obligațiilor fiscale și salarizarea declarată și plătită de contribuabili în anul precedent celui în care lista este actualizată și/sau pentru 11 luni ale anului curent. Acești indicatori vor fi utilizați într-un raport 70:20:10 la determinarea rezultatelor pentru criteriul principal. În același timp, au fost stabilite 4 criterii specifice. Primul este criteriul activității specifice - Banca Națională a Moldovei, instituțiile financiare bancare, Agenția Serviciilor Publice, Centrul pentru Tehnologii Informaționale în Finanțe, precum și contribuabilii care dețin o poziție dominantă sau sunt de o importanță deosebită într-un anumit sector al economiei intră sub incidența acesteia. Al doilea este criteriul investiției, pe baza căruia agenții economici nou creați pot fi înregistrați și ca mari contribuabili, care la momentul înființării lor se angajează să investească cel puțin 5 mln. euro în următorii 3 ani. Al treilea - criteriul interdependenței - se aplică persoanelor juridice și antreprenorilor individuali care sunt în strânsă legătură (el deține mai mult de 50% din capitalul autorizat) cu unul dintre investitorii care s-a angajat să investească 5 mln. lei în termen de 3 ani de la data înființării. Altul - criteriul participării directe - se aplică persoanelor juridice/persoanelor fizice care dețin direct cel puțin 50% din capitalul autorizat al unui mare contribuabil.

Se preconizează că și contribuabilii vor fi luați în considerare prin prisma criteriului continuității: marii contribuabili incluși în listă, dar care ulterior nu vor îndeplini criteriile principale, vor fi luați în considerare; contribuabilii rezultați în urma separării sau fuziunii cu un contribuabil mare. Se stipulează că lista marilor contribuabili nu poate include mai mult de 650 de persoane juridice, este aprobată prin ordinul directorului Serviciului Fiscal de Stat și este publicată pe site-ul web al Serviciului Fiscal de Stat și în Monitorul Oficial. În lista marilor contribuabili-persoane juridice pentru perioada 2019-2020 sunt incluși 560 de agenți economici.

InfoMarket

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика