Joi, 21 Februarie 2019 12:08

O companie din nordul țării riscă să plătească o amendă RECORD de 13 milioane de lei

119a81bcb0595b2083702a565d5387ffO companie din nordul țării - T.B. Fruit Moldova - ar putea primi o amendă record de 13 milioane de lei, dacă se va dovedi că a comis evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

În urma controalelor, Serviciul Fiscal de Stat a înregistrat o serie de încălcări privind activitatea rezidentului parcului industrial „Edineț”. Inspectorii au constatat că întreprinderea a transferat milioane de lei în afara țării sub pretextul efectuării unor analize tehnice ale produselor. Fiscul nu recunoaște aceste costuri, fiind extrem de ridicate, comparativ cu ale altor companii, care la rândul lor suportă costuri mult mai mici în acest sens.

Solicitați de realitatea.md, responsabili din cadrul Direcției Administrare Fiscală Nord au declarat că în a două jumătate a anului 2018, T.B. Fruit Moldova a fost supusă unui control fiscal general pentru ultimii ani de activitate. În cadrul controlului au fost depistate operațiuni care au dus la neplata impozitelor în valoare de aproximativ 8 milioane de lei. Totodată, caracterul operațiunilor sunt calificate ca evaziune fiscală, ceea ce a dus conform procedurilor la aplicarea amenzilor corespunzătoare, în valoare de 5 milioane lei. Actul de verificare și constatările au fost transmise către T.B. Fruit Moldova.

Administratorul companiei, Sergiu Jăpălău, ne-a comunicat că nu este de acord cu rezultatele controlului efectuat de Fisc. Potrivit lui, întreprinderea va depune o contestație prin care își va argumenta poziția, conform procedurii legale stabilite.


T.B. Fruit Moldova face parte din grupul ucrainean T.B. Fruit, care deține companii atât în Ucraina, cât și în Polonia. Potrivit openmoney.md, fondatorul T.B. Fruit Moldova este compania off-shore Avantika Consulting Limtied, rezident al Ciprului.

Menționăm că holdingul T.B. Fruit nu este la prima abatere. În Ucraina, acum patru ani, potrivit presei, compania ar fi comis fraude cu TVA pe produse agricole inexistente, aducând un prejudiciu în valoare de 12,7 milioane de euro.

Anul trecut, în Polonia, Oficiul pentru Protecția Concurenței și Drepturilor Consumatorilor a publicat informații care relevă că T.B. Fruit Polska înșală fermierii. Compania a primit atunci o amendă în valoare de trei milioane de zloți, ceea ce constituie 700 de mii de euro.

În presă erau menționate și alte tranzacții suspecte, prin care companiile holdingul T.B. Fruit au scos banii din Ucraina în zonele de off-shore.

Venirea T.B. Fruit în Moldova în 2013 a fost scandaloasă. Conducerea de atunci a Ministerului Economiei a fost învinuită public de lobby excesiv în favoarea intereselor holdingului, motiv fiind faptul că T.B. Fruit a construit o fabrică în condiții preferențiale, infrastructura costisitoare fiind construită din banii statului, iar terenul le-a fost închiriat gratuit.

Deși a fost promovat ca unul dintre cele mai mari proiecte investiționale, autoritățile fiscale consideră că întreprinderea operează scheme de scoatere a capitalului din Moldova. Investitorul care lucrează timp de cinci ani a folosit fonduri bugetare pentru a-și dezvolta întreprinderea, iar profiturile de milioane sunt transferate din țară în străinătate.

ODIMM logo
280 70
WINEWIN 2020