CE 1160x100 4 2

Duminică, 18 Ianuarie 2015 16:39

Teddy „reali” pe bani reali

IrinaИрина ЗлобинаÎn ultimul timp, în SUA și Europa de Vest se observă un adevărat boom pentru jucăriile de pluș handmade: ursuleții Teddy, confecționați manual. Ei sunt colecționați, li se dedică expoziții specializate, concursuri și premii. Există și un fel de „Oscar” adaptat – cel mai prestigios premiu pentru meșterii-teddyști, „Golden George”. Cel mai scump Teddy, confecționat în anul 1929, a fost vândut la o licitație pentru 90 de mii de dolari. Și în Moldova au început să apară specialiști în realizarea ursuleților Teddy.

Deocamdată, Irina Zlobina este singura meșteriță autohtonă, care confecționează Teddy în stilul lor veridic. Jucăriile ei au fost recunoscute și în străinătate, iar cu puțin timp înainte de Revelion, ursulețul „Wally” al Irinei s-a calificat pe locul întâi pe categoria sa în cadrul concursului „The International Teddy Bear Artists Awards”, din Marea Britanie.

- Fiica mea m-a influențat în alegerea hobby-ului. Când a împlinit o lună, mi-am dorit să confecționez o jucărie pentru ea, - a spus Irina Zlobina. – Căutând pe Internet ce aș putea Teddy3face, pentru a nu fi periculos pentru un bebeluș, am găsit ursuleții Teddy. Mi-au plăcut foarte mult. S-a dovedit că există numeroase cărți, reviste, dedicate realizării unor astfel de ursuleți, ba chiar și niște comunități de meșteri. Aceste jucării sunt mai mult pentru adulți, decât pentru copii. Teddy care sunt confecționați manual se colecționează. Deoarece acești ursuleți sunt unici, se obișnuiește să li se dea și câte un nume.

Primul ursuleț l-am confecționat în baza unei schițe străine în vara anului 2012. Am încercat să realizez ursuleți în diferite stiluri (există numeroase direcții – clasică, realistă, avangardistă, fantasy ș.a.), pentru a înțelege care dintre ele îmi place mai mult. Mă pasionează ursuleții realiști, realizarea lor îmi aduce o plăcere imensă. Însă mi-am dorit să creez ceva propriu și să nu mai copii schițele cuiva. Mai bine de un an în urmă, am început să-mi inventez schițele proprii, chiar dacă nu am diplomă de croitoreasă, ci doar niște baze puse la lecțiile de educație tehnologică din școală. Am diplomă de contabil.

Am contactat artiști din Germania, Marea Britanie și SUA, i-am întrebat unele detalii și ei mi-au deschis câteva dintre secretele lor. Primii ursuleți Teddy i-am confecționat din blană artificială. Apoi s-a dovedit că în acest scop se utilizează un material special, mohair, care, încă din anul 1902, se realizează într-un mod special (lâna de capră se plasează pe o bază de Teddy1in). Îl comand din Germania sau Elveția, de pe niște magazine online speciale, destinate ursuleților Teddy, unde se găsesc toate elementele necesare pentru ei – de la ochi la schelet, precum și instrumentele necesare pentru lucru.

Cumpăr mohair de dimensiuni mici, exact pentru un ursuleț, pentru a nu repeta ideile; piele de căprioară și ochișorii din sticlă. Confecționez manual ghearuțele, dinții din argilă polimerică, pe care o pun în cuptorul de la aragaz, iar năsucurile, buzele, limbile, orbitele pentru ochi – din argilă epoxidică (ea se întărește singură). Acest tip de lut este utilizat în taxidermie (pentru aceste detalii din animalele împăiate). Argila este moale, ca și plastilina și poate fi vopsită. Ursuleții mei deschid și închid ochii, gurițele; își mișcă lăbuțele și capul, - își împărătșește secretele meșterița.

Inițial, rudele nu o susțineau pe Irina, zicând: „Pentru ce îți trebuie? La noi nu va merge acest tip de jucării”. Însă, tatăl ei și-a schimbat părerea atunci când a vizitat expoziția de ursuleți Teddy din Kiev, unde Zlobina și-a adus primul ursuleț din mohair, realizat în baza unei schițe proprii. El a fost procurat de către un colecționar din Italia. Clienții de bază ai Irinei sunt din străinătate, în mare parte din SUA. Printre ei sunt și colecționari, care au deja mai bine de 200 și chiar 300 de astfel de jucării. Aceste persoane rezervă o cameră separată pentru ursuleți. Teddy2Deocamdată, în Moldova încă nu a ajuns moda cu Teddy, de aceea și cererea aici este destul de mică. Dacă există comenzi locale, ele sunt pentru ursuleții din blană artificială, căci ei sunt mai ieftini. Un Teddy din mohair costă între 250 și 400 euro, iar cel din blană artificială – până la 100 de euro.

Deocamdată, pentru Irina ursuleții rămân a fi un simplu hobby. Dacă tot ești în concediu de maternitate, de ce să nu te ocupi cu ceea ce îți place? Însă, ea a realizat faptul că nu-și dorește să se întoarcă la contabilitatea plictisitoare.

- Dacă ursuleții mei vor plăcea oamenilor și va exista o cerere pentru ei, atunci, când va crește fetița, hobby-ul meu se poate transforma în afacere, - presupune meșterița. – În permanență inventez ceva, creez schițe noi și îmi perfecționez abilitățile artistice. Fiecare ursuleț de-al meu este unic. Mi-aș dori să îi arăt unui număr mare de persoane care apreTeddy4ciază acest domeniu. De aceea, în aprilie îmi doresc să plec la cea mai mare expoziție din lume de ursuleți Teddy, în Münster (Germania), unde se adună colecționarii, pictorii-teddyști, producătorii, comercianții, furnizorii și, pur și simplu, iubitorii de ursuleți. Mi-ar plăcea să fac cunoștință cu alți meșteri, inclusiv cu cei cu care comunic pe Internet, căci ei toți vor participa. Voi aduce 10 ursuleți la expoziție, unul dintre care, „Milka”, participă la concurs. Îmi doresc nu doar să am ocazia să demonstrez lucrul meu, dar și faptul că și în Moldova se confecționează ursuleți Teddy. În țara noastră eu sunt singura care îi realizez în stil realist. Din alte direcții, există și un alt meșter pe ursuleții clasici.Articol pregătit de MyBusiness.md
ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика