Sâmbătă, 12 Septembrie 2015 12:11

Acest fermier din Moldova folosește o metoda unică de irigare pentru creșterea legumelor

Liviu Iatco 070915 4Liviu Iațco, din Criuleni este un fermier de succes, care folosește un sistem unic de irigare pentru creșterea verzei, a cartofilor și a porumbului.  

Datorită noilor tehnologii chiar în acest an secetos, Liviu se așteaptă la o roadă bogată. Liviu a procurat utilajul de irigare din grantul propus de programul ”Susținerea măsurilor de promovarea încrederii”, prin susținerea financiară a Uniunii Europene.

Un an în urmă, Liviu Iațco ca și majoritatea locuitorilor din Criuleni și-a dorit să lucreze în Anglia. De mai mulți ani își câștigă banii de trai strângând frunze de salată pe una din plantațiie în Anglia, deși studiile sale au fost realizate în domeniul economic. “Eu nu regret pentru că această experiență datorită căreia, azi am posibilitatea să folosesc cunoștințele acumulate în țara natală”- povestește fermierul.

Înainte de a pleca Liviu a văzut un aviz într-un ziar local, despre granturile oferite de Uniunea Europeana. Fără o speranță oarecare a scris un bussines-plan, a depus actele necesare și a câștigat 11.460 de euro.

Timp de câteva luni fermierul a obținut experiență în urma cursurilor, a înregistrat înterprinderea proprie, a găsit lot de pământ, a procurat semințe și cel mai important- un sistem de irigare italian de ultimă generație.

Utilaj unic de irigare

Liviu dispune acum de 5 ha de pământ chiar pe malul Nistrului. În Criuleni, solul este nisipos și se potrivește ideal pentru creșterea legumelor. Este imposibil de a uda manual întregul câmp și din acest motiv practic toți banii din grantul fermierului au fost cheltuiți pentru a procura utilajul italian de irigare de tip tambur a firmei BAUER.

Acest utilaj reprezintă o experiență nouă pentru fermierii locali.  Este unul econom, ușor în utilizare și poate fi exploatat timp de 15-20 de ani. Sistemul de irigare mobil nu necesită combustibil, deoarece funcționează pe un motor hidraulic.

”Anul acesta am cumpărat un tractor pentru a scoate sistemul de irigare în câmp, deoarece este foarte greu de instalat desinestătător. Pentru procurarea tractorului am folosit banii din alt grant oferit de stat”- continuă Liviu.

Acum tânărul înterprinzător folosește sistemul de irigare aproximativ 4 zile în două săptămâni, în celelate zile el oferă servicii de irigare contra plată altor fermieri.

Atunci când este mult de lucru fermierul lucrează chiar și 24 de ore pe zi și atrage pentru ajutor locuitorii celuilalt mal al Nistrului.

60 000 de lei pentru recolta sezonieră a verzei

Anul trecut Liviu a recoltat o roadă foarte bună: 10 tone de cartofi de pe un hectar, care a folosit drept semințe, 60 tone de varză de pe un hectar și 5 tone de porumb. „Anul acesta porumbul a rodit doar la mine si la un alt fermier pe care l-am ajutat cu utilajul meu de irigare, la alți fermieri porumbul s-a uscat, deoarece vara aceasta a fost una săracă în ploi”- spune fermierul.

Cele mai profitabile luni sunt octombrie și noiembrie. Recordul care am reușit să-l câștig anul trecut din vânzarea verzei a fost de 60 000 lei.

O parte din banii câștigați Liviu i-a cheltuit pentru procurarea utilajului de recoltare, care ajută la culegerea mai rapidă a cartofilor. Alături de viitoarea sa soție au pus de o parte banii care le-au rămas, pentru nunta pe care o vor sărbători anul viitor.

Deja acum putem cu sigurață să spunem că anul acesta roada va fi de 1,5 ori mai mare. Totul datorită irigației permanente cu utilajul inovator.

Afacerea de familie de la care primești plăcere

Viitoarea soție a lui Liviu îl ajută să contabilizeze toate cheltuielile, părinții îl sfătuie cum să crească legumele ș.a. Pentru ei agricultura este un hobby care va dura toată viața.

Pentru Liviu Iațco bussines-ul fermier este deasemenea un hobby, deoarece în fiecare zi cu mare placere iese în câmp: „Este plăcut să nu depinzi de nimeni și singur să iei decizii. Astăzi datorită grantului Uniunii Europene lucrez pentru mine, pe pământul natal și hrănesc cu legume ecologice jumătate din locuitorii din Criuleni. Unii din ei deja sună și mă roagă să le las câțiva saci de varză pentru murat”(zâmbește).

La întrebarea care este secretul unei roade delicioase, Liviu fără îndoială răspunde: „Munca, sufletul și liniștea. Se întâmplă să vin în câmp cu probleme mele, dar deja peste o jumatate de oră acestea pur și simplu dispar. Lucrul cu pământul este cel mai calmant din lume”.

Susținerea tinerilor înterprinzători de pe ambele maluri ale Nistrului are loc datorită programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, care este finanțat de Uniunea Europeană și din 2009 se încadrează în programul de dezvoltare UE (UNDP). Scopul general al programului este susținerea dezvoltării economice și sociale, și consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului, prin intermediul atragerii autorităților locale, comunității de afacere și altor perteneri de bază.

Proiectul de acordare a asistenței tinerilor antreprenori de pe ambele maluri ale râului Nistru are loc în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană și implementat din anul 2009 de Programul Națiunilor Unite de Dezvoltare. Programul contribuie la sporirea gradului de încredere între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, prin implicarea autorităţilor locale, comunităţilor de afaceri şi altor părţi interesate.

Sursa: allmoldova.com

 

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика