Joi, 06 August 2015 03:21

Afacere cu chinchilla în Moldova

shin1Vadim Spatari are 31 de ani și s-a născut în orașul Bălți. De profesie este economist, dar a ținut din tot sufletul să înceapă o afacere agricolă mai puțin cunoscută în Moldova. Anul trecut a hotărât să creeze o fermă de creștere a chinchillei pentru blană, iar acum are peste 600 de animăluțe.

Cu toate ca deja era implicat într-o afacere ce ține de producerea mobilei, mereu era în cautarea de noi idei ce ar necesita minim de investiții la maximă rentabilitate. „În acest sens am hotarit împreuna cu cumnatul meu să inițiem o ferma de chinchilla în Șoldănești, unde dispunem de o încăpere utilată, cu o capacitate de întreținere a peste 120 de familii pentru reproducere”, spune Vadim Spatari.

Un suport atât financiar, cat și moral l-a primit de la părinți, care i-au binecuvântat de a iniția crescatoria și le-au oferit o încăpere noua.  La fel, au aplicat la programul „PARE 1+1”. „Banii din program i-am investit în procurarea familiilor de chinchilla și utilarea necesară a încăperii. Investiția inițiala în aceasta idee a fost peste 30.000 de euro”, spune Vadim.

Au început afacerea cu 50 de familii de chinchilla, ceea ce presupune 250 de femele de reproducție.

Chinchilla, afacere de viitor în Moldova

Tânărul spune că a ales chinchilla pentru că are un coeficient de rentabilitate înalta. „Aceasta se explică prin faptul că blana sa este prețioasă, fiind considerată de lux datorită desimii blănii. Mai mult, creșterea de chinchilla nu presupune mari cheltuieli deoarece nu necesită spații mari pentru întreținere, iar animalul nu este foarte pretențios la condițiile de creștere”, adaugă Vadim Spatari.

Iată care sunt, după părerea lui, avantaje de creștere a chinchillei:

–          Cerere permanentă pentru blana de chinchilla pe piața internaționala (Italia, Germania,  Turcia, Grecia) – singura afacere cu garanția vanzarii puilor, 100% export, indiferent de cantitate;

–          Minim de cheltuieli de întreținere pe luna: acestea o constituie energia electrica pentru crearea climei necesare în încăpere și ventilare, hrana compusă din furaj granulat, fin și suplimente sub forma de fructe (mar, stafide, morcov uscat etc.);

–          Prețul furajelor importate este mic, la o calitate înaltă;

–          Nu e nevoie de foarte mult timp pentru ingrijirea lor, aproximativ o ora/zi pentru hrănire și îmbăierea în nisip;

–          Curățenia se face o dată în săptămâna și ocupa nu mai mult de doua ore la un număr de 50 de familii;

–          Nu este nevoie de cunoștințe speciale în domeniul zootehniei;

–          Datorită cuștilor compacte de 2000*400*400 mm pot fi montate optimal în orice spațiu.

Are peste 600 de animăluțe „pufoase”

shin9Pentru a iniția o afacere cu chinchilla, mai întâi de toate trebuie să iubești animalele. Chinchilla este un animal gingaș și foarte frumos, iar acest fapt nu îi lasă pe nimeni indiferent.

„Vorbind despre detalii concrete, pentru a iniția o crescătorie este nevoie de un spațiu închis, izolat termic, dotat cu climatizator și sistem de ventilare, care ar putea crea microclima necesară creșterii și menținerea unei temperaturi constante (16-21 C) anul întreg. E nevoie de a respecta anumite reguli de creștere, ce ține de specificul reproducției și dezvoltării corecte a acestor animale. Cât privește informațiile necesare și suportul tehnic pentru cei ce doresc să inițieze o afacere în acest domeniu, pot sa-l primească de la noi”, spune antreprenorul.

În momentul în care a inițiat afacerea, s-a gândit că e foarte important să o poată menține și să aibă o dinamică de creștere permanentă. „Ca scop primar ne-am propus creșterea unor pui sănătoși și frumoși, crearea de noi familii, astfel să ne putem extinde mărind numărul femelelor la reproducție”, subliniază Vadim.

Acum are peste 600 de animăluțe, familii de chinchilla și pui vii de diverse vârste, iar numărul este în continuă schimbare. Are fătări dacă nu în fiecare zi, atunci cel puțin de câteva ori pe săptămâna. O parte din pui ajunși la vârsta maturității sunt selectați și destinați creării de noi familii pentru reproducție, care mai apoi sunt vândute doritorilor de a iniția o afacere în acest domeniu. Altă parte sunt destinate pentru blană.

Își dorește 250 de familii de reproducție

Principalul obiectiv al fermierului este să-și extindă ferma până la 200-250 de familii pentru reproducție.

shin3„Pentru o dezvoltare corectă a acestei afaceri, am facut schimb de experiență cu cele mai generoase crescătorii din Europa. Astfel, ne-am luat sarcina de a aduce în masă informații obiective despre sistemul de creștere și dezvoltare a fermelor de chinchilla în Moldova. Oferim tot necesarul  pentru creșterea, dezvoltarea și valorificarea produselor fermierilor”, spune Vadim. Asta l-a motivat să devină distribuitor oficial în R. Moldova a furajelor de cea mai înaltă calitate pentru hrănirea chinchillelor, „Central Soya UBM Feed Kft” și a nisipului de îmbăiat pentru chinchilla „Perlit”, având două centre de distribuție, unul la Șoldănești și altul la Chișinău.

„Afacerea cu chinchilla pentru blană în Moldova se află la o etapă de formare. Această dinamică de creștere se va păstra încă pe parcursul cel puțin a 4-5 ani.  E o afacere de succes, care nu depinde de situația economică din țara noastră și are mari perspective de dezvoltare”, încheie crescătorul de chinchilla.

Vrea să-i ajute și pe alții să-și deschidă ferme de chinchilla

shin7Pentru cei care doresc să inițieze o afacere cu chinchilla, Vadim Spatari spune că sunt câteva componente care stau la baza afacerii de succes în acest domeniu: spațiul, microclima, familii de chinchilla, furaje de calitate, nisip de calitate, igiena si îngrijirea.

„Firma noastră asigură consultanța gratuită pentru înființarea de ferme, proiectare, execuție și exploatare. Producem animale pentru reproducție, oferim contracte de colaborare și suport tehnic permanent. Mai punem la dispoziție accesorii, cuști, furaje, nisip, conform celor mai stricte norme”, adaugă tânărul.

Atunci când decideți să începeți afacerea cu chinchilla, trebuie să atrageți atenție la următoarele aspecte ale crescătoruli de la care achiziționați animalele:

–          Care este numărul de pui/an produs de mamele reproducătoare din ferma crescătorului?

–          Care sunt standardele de creștere pe care crescătorul le implementează și la respectă în ferma sa?

–          Care este coeficientul de bonitate al animalelor pe care crescătorul dorește să vi le vândă?

Vadim Spatari recomandă să nu cumpărați animale pentru reproducție dacă acestea nu au un aspect fizic sanatos, daca au blana deteriorată pe porțiuni mari ale corpului sau nu vi se oferă un contract de colaborare.

În ceea ce priveste dezvoltarea afacerii cu chinchilla, Vadim spune că nu are vise, ci scopuri concrete. „Ne-am propus să aducem afacerea cu chinchilla în Moldova la un nou nivel, prin dezvoltarea calitativă a  fermelor de chinchilla, crearea unui sistem centralizat, operativ și obiectiv de colectare a puilor pentru blana, de care vor beneficia toți crescatorii doritori de a preda animalele și blănurile sale”, încheie Vadim Spatari.

http://www.fermierul.md/