Duminică, 25 Februarie 2018 13:25

Și-a împlinit visul cu aromă de cafea în Marea Britanie. Are cafeneaua pe care nu o putea deschide acasă

IMG 3398 1140x855

Anastasia Rotaru are o slăbiciune de care este mândră - gătitul. Cel mai tare îi place să gătească deserturi, lucru care se simte în fiecare fărâmitură. Acum 4 ani, un amic a rugat-o să îl ajute cu pregătirile pentru un eveniment. Ea a fost numită responsabilă pentru gătirea deserturilor. Întregul proces a vrăjit-o atât de mult încât nu mai avea nopți liniștite. Visa cu ochii deschiși la o afacere în alimentația publică. Se vedea stăpână într-un local cochet, în care să împartă dulciuri, cafea și zâmbete oaspeților, - scrie ea.md.

Tânăra originară din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, avea 27 de ani când a decis să emigreze. Lucra la o instituție media ca reporter, iar salariul ei nu o ajuta deloc să își împlinească visul care prindea un contur tot mai clar. Era hotărâtă să lanseze o afacere în domeniul alimentației publice.

„După acel eveniment, am primit foarte multe aprecieri. Unii mă întrebau unde pot să cumpere tot ce am pregătit eu, așa că nu după foarte mult timp, am început să mă informez despre ceea ce înseamnă o afacere, despre cum se lansează în Republica Moldova. Aveam nevoie de multe resurse, în special financiare, eu însă nu dispuneam de ele. Am tot apelat pe la diferite instituţii care oferă sprijin financiar pentru tineri, dar fără succes. Am reuşit într-un final să obţin suportul unor investitori, după ce găsisem şi un local superb în centrul Chişinăului. Însă, investitorii respectivi şi-au restras la scurt timp susţinerea, pentru că eu aş fi prea tânără şi, aşa cum mi-au spus, nu voi reuşi din lipsă de experienţă în domeniu. Eram foarte dezamăgită, epuizasem toată lista de posibile şanse de a mai deschide o afacere în Moldova aşa cum îmi doream.”

Nu a stat prea mult pe gânduri și și-a strâns toate visele în bagaje ca să le dea viață la Londra.

    „M-am decis să plec la Londra ca să lucrez şi să strâng singură bani pentru afacere. Marea Britanie a fost prima opţiune, întrucât această ţară îmi este dragă încă din liceu şi cunosc şi limba engleză. Iniţial, mă gândeam să lucrez un an sau doi, după care să revin în Moldova, dar după câteva luni, am hotărât să rămân în Marea Britanie şi să-mi fac viitorul aici.”

Nici nu își închipuia cât de ușor e să lansezi o afacere în Marea Britanie, bucurându-se de susținerea pe care nu a găsit-o acasă. I se deschideau toate ușile, la unele din ele nici măcar nu bătuse ea. Ajutorul venea nechemat.

    „Am tot căutat spaţii prin Londra, însă preţurile sunt foarte ridicate, încât nici 5 ani nu mi-ar fi ajuns ca să economisesc şi să deschid afacerea. De aceea, în septembrie 2017, m-am mutat în oraşul Manchester, iar de aici încolo a fost o cale destul de uşoară. Cafeneaua se află în centrul oraşului Bolton,  localitate situată nu departe de Manchester.”
IMG 3345 1024x768
    „ A fost un proces mult mai uşor decât în Moldova. În primul rând, aici toate instituţiile de stat au site-urile doldora de informaţii, iar dacă suni la orice insituţie, ţi se răspunde în mod foarte amabil şi prompt la orice solicitare, indiferent dacă eşti englez sau moldovean. Eu nu am fost niciodată discriminată sau descurajată de când mă aflu în această ţară. Din contra, am primit întotdeauna receptivitate şi bunăvoinţă.

    În prima zi de lansare, eu le-am oferit băuturi gratuite tuturor vecinilor – proprietari de afaceri, toţi englezi. Au venit toţi ca unul ca să vadă cafeneaua. Majoritatea m-au felicitat şi îmbrăţişat, iar mulţi dintre ei au devenit clienţi fideli. A fost un început foarte frumos! Recent, un cuplu de englezi s-a oferit să mă ajute, absolut gratuit, cu promovarea afacerii. Eu sunt în continuare uimită de atitudinea lor. Majoritatea sunt mulţumiţi de calitatea servirii, iar probabil aceasta şi face diferenţa.”

Iniţial, își dorea în meniu doar deserturi şi cafea de calitate, dar a primit foarte multe solicitări din partea clienţilor că şi-ar dori şi sandwich-uri şi alte gustări.

    „Acum avem în meniu mai multe feluri de produse din foitaj, preferate de britanici la dejun, diferite deserturi, multe sandwich-uri, salate, supe. Toate produsele sunt la vedere şi se servesc oaspetelui rapid. Am optat pentru un design relativ simplu, cu multe elemente din lemn şi mobilă confortabilă. Un astfel de concept de afacere este destul de popular în Marea Britanie. Englezii îşi petrec o foarte mare parte din timp în cafenele, în ţară existând trei reţele mari de cafenele şi o sumedenie de cafenele independente.”

IMG 3416 e1519110457391 768x1024

Deși nu a trecut mult timp de când a deschis cafeneaua, Anastasia simte că i-a reușit să pună pe roate gustoasa afacere la care a visat atât de mult. Inima ei este împlinită, căci zilnic vede oaspeți savurând cu plăcere cafeaua și desertul pregătit de ea, în timp ce răsfoiesc niște ziare sau schimbă o vorbă despre ce s-a mai întâmplat peste zi.

ea.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика