Luni, 17 Aprilie 2017 19:09

Stâna cu mioare – un vis din copilărie

8712e19a798c2cfe1711a106c044b3a3 XL

Neavând posibilitatea să plece peste hotare, dar și fiind siguri, că și acasă poți face bani buni, au decis să investească în creșterea oilor, afacere, care pe lângă venitul ce li-l aduce, le creează şi o deosebită satisfacţie a unor visuri împlinite. E vorba de familia Cocieru Vitalie (37 de ani) și Constanța (30 de ani) din s. Bozieni care dețin o mini fermă de oi, amplasată într-un cadru pitoresc și mioritic la hotarul dintre satele Bozieni și Dubovca. Departe de cele lumeşti, fără acces la internet, ba chiar şi la telefonia mobilă, în schimb într-o plină oază de verdeaţă şi linişte sufletească - aşa i-am găsit pe soţii Cocieru, modeşti şi foarte primitori din fire, muncind de cu zori printre mioarele sale.

  Și-au început afacerea în oierit acum 15 ani, având doar 12 de capete, pe care, ne zice Vitalie, le avea ca moștenire de la părinți. Astăzi are în stâna sa deja peste 600 de capete, printre care și 6 berbeci de rasă, pe care i-a cumpărat recent de la un crescător de oi din Briceni. „Ne-am lărgit afacerea în toţi aceşti ani în baza selecţiei din ovinele noastre, acum însă am decis să obţinem şi nişte soiuri de prăsilă, de aceea am procurat câţiva berbeci de rasă Caracul Buhar şi Caracul brumăriu - ne-a specificat oierul. Pentru a-şi dezvolta afacerea şi amplasa stâna şi-au arendat fosta casă a viticultorilor, dar şi câteva hectare de pământ (păşune) pe care îşi pasc în libertate mioarele.

  În toți acești ani, venitul de bază al familiei Cocieru se trage din comercializarea brânzei, cărnii și al pielcelelor. „De fapt, oile sunt crescute ori pentru carne, ori pentru lapte sau lână, noi, însă facem ca-n zicală, „jupim trei piei de pe o oaie”, le creștem și pentru carne, piele și lapte. Acum 2-3 ani, pielicelele erau mai scumpe chiar ca carnea de miel, mergând la piață, luam câte 350 lei pentru o piele, acum, însă pe una poți lua doar 100 lei. Primăvara aceasta, mulțumim Domnului, a mers foarte bine carnea de miel, costând de la 60-65 lei/kg. Nemaivorbind de brânză, care la noi întotdeauna este la mare căutare, având deja cumpărătorii noștri permanenți” - ni se laudă proprietarul stânei. Şi oile sunt foarte bune de lapte, în mediu o oaie mulgătoare dă până la 700 grame, dar sunt şi unele mioare, care dau şi peste un litru de lapte la mulgere.”

   Meşteriţa delicioasei brânze de oi, este de fapt, chiar stăpâna casei, care deşi este o veritabilă orăşeancă (originară din or. Chişinău), nu regretă nici pentru o clipă că a schimbat oraşul pe sat. „Da, sunt din capitală, m-am căsătorit la 17 ani, şi atunci când Vitalie m-a adus la Bozieni, împărtăşindu-mi planurile sale de viitor, nu am ezitat nici pentru o clipă să-l urmez şi să-i fiu alături. Deşi, creşterea oilor era ceva străin şi nou pentru mine, acum am impresia că trăiesc de o viaţă la ţară… - ne mărturiseşte zâmbind, soţia Constanţa. Procedeul de închegare a laptelui şi prepararea brânzei, la început, l-am deprins de la mama-soacră, după care, ulterior mi-am modernizat tehnologia, informându-mă din mai multe surse şi astăzi mă bucur foarte mult când cumpărătorii mei îmi spun că pregătesc cea mai gustoasă brânză”- ne spune entuziasmată Constanţa, pe care în majoritatea zilelor de joi şi vineri o poţi vedea comercializându-şi producţia la piaţa „Chiril” din or. Hânceşti.  

  Nu au luat niciodată vreun credit de la bancă, dar nici nu au avut careva susţinere din partea statului, pe parcursul anilor, familia Cocieru s-a descurcat pe cont propriu, mizând pe posibilităţile sale. Cu toate acestea, cele mai grave probleme le întâmpină din cauza, că stână, fiind amplasată departe de localitate, nu dispune de un drum de acces, nu este conectată la apă, lumină, fiind totodată, amplasată în afara ariei de acoperire mobilă… „Am încercat să ne conectăm la energia electrică, dar tarifele foarte costisitoare prezentate de reprezentanţii „Union Fenosa” ne obligă să lucrăm 2-3 ani ca să ne achităm cu ei în acest sens…”- se plânge disperat Vitalie Cocieru.

  La moment, oierul dorește să-și legitimeze stâna, pentru a fi cu acte în regulă, sperând astfel, să atragă poate niște investiții străine. „Vreau să-mi înregistrez stâna de oi și numai atunci poate mi se vor deschide noi posibilități, putând să atrag și niște investiții, dar și să închei unele contracte de comercializare a brânzei și a cărnii. Totodată, la moment, negociem cu primăria în vederea procurării terenurilor, care le avem la moment luate în arendă” - a explicat dânsul.

  Aproape de încheierea discuţiei, l-am întrebat, totuşi, pe Vitalie, de ce a ales să facă anume afacere în oierit, nefăcând parte de fapt, dintr-o dinastie de acest gen. „Da, mulţi consăteni se miră şi se întreabă de unde, mă rog, aşa pasiune pentru oi, ştiind că nimeni din familia mea nu a avut aşa ocupaţie, dar, sincer să fiu, creşterea oilor a fost, de fapt, un vis al meu din copilărie…”- ne-a mărturisit Vitalie.

  Despre afacerea în oierit a familiei Cocieru, care este una de succes, se cunoaşte şi la Direcția raională Agricultură şi Alimentaţie. „ La moment, în raion avem 15 860 de capete de ovine. Cei mai prosperi oieri avem în localităţi: or. Hânceşti, Caracui, Mireşti, Ciuciuleni, etc. Apreciem mult curajul şi eroismul tinerilor producători agricoli, care încearcă să se realizeze aici, pe piaţa autohtonă, în pofida tuturor greutăţilor întâmpinate – menţionează specialistul principal al Direcţiei Anatolie Popuşoi. Familia Cocieru, este un exemplu demn de urmat, şi cred că statul ar trebuie să aprecieze la justa valoare eforturile depuse pentru a le veni în întâmpinare cu careva subvenţii, pentru a-i stimula să se menţină nu doar aici pe piaţa internă a ţării, dar şi pe cea externă.”

  Astăzi chiar dacă s-a ivit acea posibilitate de a pleca cu traiul peste hotare, în România, soţii Vitalie şi Constanţa Cocieru, cred că, deocamdată, nicăieri nu le va fi mai bine, aşa ca acasă, de aceea la moment,  pentru oferirea unor condiţii mai bune, dar şi unei educaţii de calitate celor trei copii, pe care îi au, şi-au schimbat domiciliul în or. Hânceşti. Iar în perioada, când copiii le sunt implicaţi în procesul de instruire şi educaţie, Vitalie şi Constanţa se refugiază la stâna de oi, unde împreună, cot la cot, îşi pun afacerea pe roate, iar dragostea, respectul şi înţelegerea reciprocă, le sunt pilonii de bază ai familiei lor. „Omul e fericit acolo unde se simte împlinit, unde e stăpân pe posibilităţile şi dorinţele sale, unde fiind fericit el, îi poate face fericiţi pe cei de alături” – acesta este crezul soţilor Cocieru, pe care ni l-au spus la plecarea de la stâna cu mioare.

 Sursă: Curierul de Hîncești

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика