Luni, 24 Aprilie 2017 18:10

Meșterița Lorina Țurcanu face oameni din lut polimeric

page 22 1140x641

Meșterița Lorina Țurcanu are mâini de aur, fără exagerare. Sculptează în lut tot ce îți poftește inima. Până nu demult, meșterea pâini, creier de om, fructe și legume, accesorii pentru reprezentantele sexului frumos. Vara trecută, însă, niște miri i-au cerut figurine din lut polimeric pentru tortul de nuntă. Zis și făcut.

Astăzi aflăm că Lorina Țurcanu sculptează oameni în lut polimeric, fără pic de osteneală. Ministrul Culturii, Monica Babuc, este unul din modele. Am cerut mai multe amănunte despre noua îndeletnicire, așa că vedeți interviul.

IMG_8657

Lorina, cine sunt clienții tăi? Cine își dorește o copie din lut polimeric?

„Materialul cu care lucrez eu este lutul polimeric Fimo, care necesită o prelucrare termică după modelare, astfel încât să devină tare. Totul a început vara, când o cunostință m-a rugat să fac un cake topper pentru nuntă cu un mire și o mireasă. Apoi, o altă cunoștință m-a rugat să îi fac ceva asemănător pentru aniversarea lor de 10 ani de la căsătorie. Peste ceva timp, m-a contactat o persoană necunoscută, care își face studiile la facultatea de stomatologie. Voia o figurină stilizată a unui doctor stomatolog. Mi-a arătat o imagine pe care a găsit-o pe internet, cu un suport pentru cărți de vizită și m-a rugat să fac ceva în același stil. A ieșit o figurină abstractă. Următoarea comandă a fost un suport pentru cărțile de vizită ale unui medic oftalmolog, dar s-a cerut să aibă cât mai multe detalii. Cam așa a pornit totul. Au urmat alți medici, apoi alte profesii. Am ajuns la figurina unui director de fabrică la care se produce cimentul, iar într-un final și la ministrul Culturii, Monica Babuc.”

IMG_1558De ce ai nevoie ca să realizezi lucrarea. Presupun că, în primul rând, ai nevoie de fotografii, după care detalii despre domeniul de activitate al omului, căci am observat că ai grijă să sculptezi accesorii reprezentative.

„Când preiau o comandă de acest fel rog solicitanții să îmi transmită poze sau chiar imagini video cu persoanele pe care vor să le reprezinte și să îmi comunice cât mai multe detalii despre profesia, genul de activitate, hobby, interese, etc. Uneori clienții îmi permit să dau frâu liber imaginației mele și mă lasă să adaug eu detaliile. Alteori, mi se spune doar cu ce instrumente operează persoana data și eu le modelez în miniatură. Totul este variabil, dar imi place totuși să am libertatea de a crea. Lucrul manual este destul de migălos și înainte de a executa o astfel de comandă îmi ia mult timp să gandesc conceptul final și compoziția în sine, aranjamentul elementelor, funcționalitatea, etc. În mod normal, o astfel de lucrare durează 3-4 zile, dar când mai sunt alte comenzi în așteptare, poate dura pâna la câteva săptămâni procesul de creație. Nu îmi place să lucrez în grabă sau să fiu gonită din urmă, de asta mă bucură mult când clienții au încredere și răbdare.”

IMG_7595

Care a fost cea mai haioasă comandă?

„M-aș referi la două lucrări haioase, ambele cu doctori ginecologi. În primul caz era vorba de un ginecolog, care asistă nasteri și îi place mult să călătorească, așa că i-am făcut un geamantan și un glob pe lângă alte elemente.”IMG_8011„În al doilea caz, era vorba de un ginecolog mai în vârstă, dar care este amator de bere bună. A fost dificil, dar în același timp foarte haios să combin instrumentele medicale cu sticlele de bere.”

 IMG_0115

Și dacă vorbim despre momentele haioase, trebuie să vă spun că una din figurine semăna leit cu președintele țării, dar numai fără păr. După ce am adăugat peruca, a devenit un alt om!”

IMG_5192

Lorina numără în jur de 14 figurine confecționate din lut polimeric. Te lași de accesorii?

„Nu mă las, îmi place doar să experimentez. Încă mai fac accesorii: cercei, coliere, brățări și broșe. Pe langa asta, mai decorez cu lut cănuțe și tacâmuri personalizate. Am multe idei pe care vreau încă să le realizez, dar nu îmi ajung încă vreo 2-3 perechi de mâini și 12 ore în plus într-o zi.”

IMG_2091

Nu cred că pot să îmi închipui câte ai reuși, dacă ai avea ajutoare și mai mult timp la dispoziție. Ceea ce faci acum e mai mult decât impresionant. Îți dorim inspirație și așteptăm vești de la tine. Vom povesti cu drag despre noile tale proiecte!

Sursă: ea.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика