CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Duminică, 15 Aprilie 2012 03:00

Lecţii de la ADD

Se ştie că odată cu absolvirea universităţii studiile nu se încheie, ci abia încep. În special, aceasta se referă la universităţile din aşa ţări ca Moldova.

Desigur, e de dorit să nimerim într-o companie, unde de acest lucru se ţine cont, iar tânărul specialist este ajutat să-şi realizeze potenţialul teoretic acumulat. Mai ales au noroc acei, care se angajează în firme, unde cunoştinţele teoretice sunt implementate în practică. Denumirile firmelor nu trebuie căutate prea mult: priviţi monitorul sau pipăiţi telefonul mobil din buzunar.

"În Moldova asemenea companii nu există", - va spune cineva. Depinde. Dacă veţi căuta, la noi puteţi gasi multe de toate. De exemplu, compania „ADD Group”, care nu se afişează deloc.

Aceasta a fost creată la sfârşitul anilor ’80 de fizicianul teoretician Alexei Lazarev, având forma organizatorico-juridică de cooperativă. Colectivul era format din savanţi şi practicieni de la Academia de Ştiinţe, Institutul Politehnic, de la uzinele „Signal”, „Scetmaş”, „Volna” etc. La bază erau oameni tineri cu iniţiativă, printre care 10 doctori habilitaţi. În anul 1992, cooperativa a fost reînregistrată ca „ADD” SRL.

Pe atunci, principala direcţie de activitate a „ADD” era sistemele de telecomunicaţii. Populaţia avea nevoie de servicii, pe care staţiile telefonice analogice nu le puteau oferi. „ADD” a început să elaboreze şi să producă Sisteme Automatizate de Control, care extindeau funcţiile staţiilor. Astfel, acestea ofereau consumatorilor posibilitatea de a vorbi gratuit un număr limitat de minute pe lună, contabilizarea şi achitarea lunară a minutelor contra plată etc. Aceste sisteme au fost instalate nu numai în toate oraşele şi satele Moldovei, dar şi practic pe întreg teritoriul Rusiei.

Apoi, giganţii mondiali ca „Alcatel” şi „Sagem” au redus tarifele la staţiile telefonice automatizate digitale până la nivelul celor analogice, cu care firma moldovenească nu a mai putut concura. „ADD” s-a reorientat spre piaţa energetică. Conform aceluiaşi principiu au fost elaborate instalaţii pentru contoarele mecanice de energie electrică (utilizate în Moldova până în ziua de azi). Aceste instalaţii permiteau verificarea consumului de energie în regim online. În caz de necesitate, un apartament sau altul putea fi deconectat de la energia electrică, sau dimpotrivă, conectat. La Chişinău, în anul 1999, cu titlu de experiment, a fost modernizat un bloc întreg de pe strada Trandafirilor, 15.

Lecţii de la ADD

Autorităţile Moldovei au spus doar „O!” şi au calificat cele întâmplate drept „tehnologia sec. XXI”. Şi cu asta totul s-a încheiat. Însă producţia „ADD” s-a bucurat de succes peste hotare, iniţial în Ucraina, de unde a venit o comandă pentru 200 de mii de contoare, apoi în toată lumea. În prezent, „ADD Grup” îşi livrează producţia (foarte puternic modernizată, contoarele sec. XXI, sub propria tehnologie ADDAX) în 20 de ţări: statele Europei de Est, Suedia, Brazilia, Africa de Sud, India, Indonezia.

În prezent. Departamentul ştiinţific al concernului, compania „ADD Technology”, este condusă de Alexei Lazarev. Aceasta îşi are sediul în sectorul Râşcani al capitalei, cu o suprafaţă de producere de 950 m. p. şi peste 100 de angajaţi. Componenta de producţie a concernului, „ADD Production” din anul 2007 se află la Buiucanii Vechi, în sediul unei foste fabrici de mobilă. Cu cinci ani în urmă, întreprinderea ocupa o suprafaţă de 1 ha, dintre care suprafaţa de producţie constituia 3 mii m.p. În anul 2012 suprafaţa totală a atins 1,5 ha, iar cea de producţie - 7 mii m.p. La întreprindere lucrează 380 de persoane, iar volumul producţiei atinge 150 mii de contoare pe an.

„Cea mai mare problemă o constituie cadrele”, relatează directorul general al companiei „ADD Production”, Elena Turanscaia. „Noi demult ne creştem singuri angajaţii, atât în subdiviziunea ştiinţifică, cât şi în cea de producere. Unii din ei rămân să lucreze aici, iar altii, prinzând la aripi, se împrăştie prin lume. Problema este că noi nu putem să le asigurăm în Moldova un salariu ca în Occident, pe de o parte, iar pe de alta – specialistul instruit la „ADD” constituie o garanţie a calităţii pentru firmele din statele dezvoltate. De aceea, stagiarii (alumni) noştri lucrează în Germania („Deutche Telecom”),

Coreea de Sud („LG”), SUA, Canada, Irlandia şi alte ţări”, a menţionat Elena Turanscaia.
În afară de sistemul de evidenţă a energiei, „ADD Grup” a elaborat tehnologii pentru reţelele corporative ale băncilor, sisteme de evidenţă a consumului de gaze, apă şi căldură, sistemul automatizat de iluminare în Chişinău. Deocamdată, nicio instalaţie din cele enumerate nu a fost implementată în Moldova.

În imagine. Elena Turanscaia

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика