Luni, 30 Ianuarie 2017 08:58

Cum să-ți transformi poza într-o broderie personalizată

brd12

Iana Ursu, o femeie de afaceri din Chișinău, a avut nevoie de patru ani pentru a parcurge drumul de la un mic magazin de comercializare a mărgelelor până la deschiderea unui atelier pe bulevardul Ștefan cel Mare și a unei filiale la Iași. În ce constă secretul succesului acestei afaceri?

Patru etape

„La început ne ocupam doar de comercializarea mărgelelor” își amintește Iana, fondatoarea și directorul companiei Tanos-com. „Eram atenți la nevoile cumpărătorilor care își doreau seturi de broderie create cu mărgele, nu cu ațe de brodat mouline. Am decis nu doar să importam astfel de seturi, ci să le și producem. În această ordine de idei, am început să învățăm să le dezvoltăm, să sortăm și să le ambalăm. Apoi, cumpărătorii au venit cu o idee nouă – broderie personalizată. De exemplu, poza copilului sau o fotografie de la nuntă. Am investigat ideea și am reușit să deschidem și această direcție de producție. Al patrulea pas a constat în realizarea difertor tipuri de rame pentru lucrările realizate”, spune antreprenoare.

Utilaje și soft

Pentru realizarea schemelor de brodat e nevoie de un soft special care prelucrează pozele și are ca output o schemă cu delimitări de pătrățele și culori. Softul este destul de scump, iar licența pentru acesta este valabilă un an. În plus, e nevoie și de o imprimantă specială care și ea este foarte costisitoare. „Tanos-com” încă nu dispune de fonduri suficiente pentru a procura imprimanta, de aceea apelează la companiile care deja au acest utilaj.
brd6
Utilajele și masa de tăiere folosite pentru producția de rame au fost cumpărate și instalate în atelierul propriu. Un singur lucrător poate face față tuturor comenzilor, însă e nevoie de mai multe croitorese.

Cât costă munca unei croitorese

„Există oameni, care își doresc să brodeze cu mâinile lor tabloul (poza)”, a explicat Iana Ursu. „Dar sunt alții care nu au timp pentru această activitate, iar noi dispunem de un sortiment larg de tablouri, portrete și icoane, pentru care se păstrează o cerere stabilă. De exemplu, portretele lui Eminescu și Creangă sunt întebate. În plus, în viitorul apropiat îmi doresc să lansez o serie de lucrări cu drapelul și stema națională, peisajele Moldovei, precum și câteva broderii dedicate vinului moldovenesc”, afirmă Iana.

„Tanos-com” nu dispune de propriul atelier. Are două magazine, iar de la 1 martie se va deschide și al treilea – pe bulevardul Ștefan cel Mare. Toate croitoresele lucrează de acasă. Prețul variază în funcție de numărul de mărgele cusute. Fără a intra prea mult în detalii, putem spune că pentru realizarea unei broderii de format A4 (lucru care, conform spuselor Ianei, poate fi realizat într-o zi), lucrătoarea primește între 200 și 300 de lei (în dependență de complexitate). În varianta finală, cu ramă, această broderie costă între 700 și 1000 lei. Cu cât mai mari sunt dimensiunile broderiei, cu atât mai mare este prețul acesteia.
brd15
Broderiile ajung și peste Prut

„Primim multe comenzi din partea concetățenilor, care lucrează în străinătate”, a spus Iana. „Imaginați-vă situația în care clientul îi face o poză șefului său, iar peste o anumită perioadă de timp îi dăruiește acea poză brodată. În Italia, asemenea articole lucrate manual costă extrem de mult. De aceea, am decis nu doar să ne continuăm activitatea în Moldova, ci să ne și extindem și în România, prin deschiderea unei filiale la Iași”, comentează proprietara afacerii.

Afacerea se extinde

Afacerea „Tanos-com” a primit un impuls pentru dezvoltare în urma unui training, organizat de către proiectul internațional de susținere antreprenorialul feminin, la care Iana Ursu a participat acum cu doi ani.

Tot atunci Iana a realizat faptul că afacerea are potențial, dar acest lucru nu este suficient. Oricine ar putea cumpăra un soft și o imprimantă. Există multe alte aspecte, care trebuie luate în calcul pentru a te menține pe piață.

Proiectul de ieșire pe piața din România (și de consolidare pe piața din Moldova) doar în etapa de consulting costă 247 600 lei. Acesta presupune dezvoltarea a două site-uri noi în zonele .ro și .com („Tanos-com” dispune deja de două portaluri moldovenești).

În această ordine de idei, e nevoie de logo, design al ambalajului și al etichetei, branding, fotografii profesionale pentru brandbook și o strategie de promovare pe Facebook, Instagram, Google+. Totodată, e nevoie și de o strategie pentru a ieși pe piața din România.

Cu această idee, Iana Ursu a apelat la proiectul Băncii Mondiale PAC II, care susține potențialii exportatori. Cererea ei a fost analizată și a fost aprobat un grant care va acoperi 50 la sută din cheltuielile întreprinderii.

Sursă: madein.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика