Vineri, 20 Ianuarie 2017 17:14

Diversitatea de forme și culori în florile de hârtie confecționate de întreprinderea „Paper Lux”

diversitatea de forme si culori in florile decorative ale micii intreprinderi paper lux
Acum un an, nepoata lui Iurii Cojuhari i-a sugerat unchiului său ideea realizării florilor din hârtie. Conceptul a venit în contextul în care ea locuiește în Germania și din spusele ei „la noi acum această tendință este foarte populară”. Astfel, din această inițiativă întreprinderea și-a lansat „afacerea cu flori”.

De la idee la realizare

Iurii Cojuhari, directorul întreprinderii de familie „Paper Lux”, dintotdeauna a mânuit cu talent hârtia. El este un pictor profesionist, profesor de pictură și încă din anul 1980 a început să se ocupe de confecționarea articolelor din hârtie, atunci când absolvea Universitatea Pedagogică din Chișinău.

Hârtia poate fi folosită pentru confecționarea unui număr foarte mare de accesorii, cum ar fi ambalajele în formă de tuburi sau pungile pentru cadouri. Acestea sunt extrem de populare, în mod deosebit în perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când companiile solicită invitații de sărbătoare, meniuri, pungi pentru cadouri, chiar și albume cu felicitări. Cu toate acestea, perioada sărbătorilor se încheie, iar împreună cu ea, solicitările la comenzi scad. Pentru ca întreprinderea să nu sufere din cauza numărului mic de comenzi sezoniere, „Paper Lux” a găsit o soluție – confecționarea florilor din hârtie, care sunt utilizate la decorul diferitor evenimente festive.

„Am făcut un mic research pe internet și am remarcat faptul că la noi în țară nu există o ofertă pentru acest tip de produse”, a spus Iurii Cojuhari. Tot atunci s-a întrebat cum pot acestea fi confecționate și a căutat unde ar putea să învețe să le confecționeze.

Cea mai apropiată companie, care oferea workshop-uri în acest domeniu, se afla în Moscova, iar costul celor două zile de cursuri era de 500 euro. Celelalte workshop-uri, pe care bărbatul le-a găsit pe internet, de asemenea erau contra cost. „Cursurile gratuite erau foarte superficiale și erau destinate începătorilor”, afirmă Iurii Cojuhari. Datorită experiențe lui cu hârtia de atâția ani, într-o zi a confecționat prima floare. „Într-o zi, împreună cu soția mea am început să lucrăm la conceptul acestor flori de hârtie, iar peste o săptămână, am reușit să creăm prima noastră floare”, a povestit meșterul. În acest fel, au înflorit creațiile micii întreprinderi „Paper Lux”.În prezent, pe lângă „Paper Lux”, în Chișinău își desfășoară activitatea alte patru companii, specializate în realizarea florilor pentru decorul evenimentelor festive. „Îi cunosc pe proprietarii companiilor, iar unii dintre ei chiar îmi sunt prieteni, a spus Iurii Cojuhari. „Credeți că sunt concurenții noștri? Eu nu cred. În Chișinău, în fiecare weekend se desfășoară până la o sută de nunți, oare aș putea să le ofer servicii la toate? În această situație, este convenabil să existe cât mai multe companii care oferă servicii de acest tip, pentru a le populariza”, afirmă proprietarul afacerii.

Diferite tipuri de flori din hârtie

„De exemplu, există flori confecționate din hârtie gofrată, pe care le realizează compania din capitală „Le pompon” decor. Ele se aseamănă cu niște pompoane, arată bine, cochet și drăguț. Sunt ieftine, dar au și o „durată de viață” mică , pe parcursul unui singur eveniment”, spune Iurii.

„Paper Lux” realizează flori dintr-un material mai obișnuit pentru ei – carton colorat. Materialul este destul de rezistent, dar e mai scump. Floarea confecționată din acest material poate fi refolosită de până la cinci - șase ori. Uneori, acestea sunt procurate pentru decorul permanent al unei încăperi, de exemplu, a unei săli de restaurant.

De regulă, panourile decorate cu flori din hârtie sunt amplasate tot în restaurante, acolo unde se desfășoară evenimentul festiv. În centrul panoului este plasat logo-ul întreprinderii, sau numele persoanei omagiate (dacă este o zi de naștere), sau numele mirelui și a miresei (dacă este o nuntă). Spațiul de împrejur este umplut cu flori. Pentru botezuri sau zile de naștere a copiilor, de regulă sunt la căutare flori în nuanțe reci, de la note albastre, până la culori de verde închis. Pentru fetițe, cel mai des sunt întrebate panouri cu flori de culori calde, predominând culoarea roz. „Există și comenzi inedite. Un antreprenor a comandat decorul unui panou cu flori mai deosebite,  petalele acestora erau confecționate din bancnote de o sută de dolari”, precizează Iurii.Zile de naștere și nunți

Decorul evenimentelor cu panouri florale este o afacere destul de stabilă. Aceasta cunoaște momente de ascensiune – de exemplu, toamna, când în Moldova se desfășoară cele mai multe nunți. „În perioada Postului nu se organizează nunți, dar zilele de naștere nu sunt anulate, datorită lor și se menține nivelul de comenzi”, a explicat Iurii Cojuhari.

În prezent, panourile florale nu mai sunt populare doar în Chișinău. Aproximativ jumătate din numărul de comenzi vin din raioane. Și nu doar pentru evenimentele festive. „Un dentist din Cimișlia a făcut o comandă de un panou cu flori galbene, pentru decorul sălii de așteptare a cabinetului său, pentru ca pacienții, care își așteaptă rândul, să admire mai bine panoul, decât să se uite la televizor”, povestește bărbatul.

Un alt client a făcut o comandă de un panou cu flori pentru soția lui și anume pentru decorul dormitorului. Deși sunt confecționate din hârtie, florile se păstrează destul de mult timp. Nu pot fi spălate, dat fiind faptul că sunt din hârtie, dar praful care se depune pe ele poate fi ușor îndepărtat cu ajutorul aspiratorului.Nu există flori identice

Pe un panou pot fi amplasate până la câteva zeci de flori. Confecționarea florilor mici, cu diametrul de 15 centimetri, durează o jumătate de oră. Florile mai mari sunt realizate timp de o oră, o oră și jumătate. La un eveniment a fost făcută o comandă de o floare mare, de doi metri. Confecționarea acesteia a fost destul de solicitantă, doar pentru realizarea petalelor au fost utilizate 46 de foi mari de carton.

Fiecare floare este unică, spune eroul materialului de astăzi. „Când abia am început să confecționăm flori din hârtie, am făcut sute de piese, iar atunci credeam că așa va începe lucrul”, își amintește pictorul. „Însă, acestea au rămas neatinse și până în prezent. Planificăm să organizăm un workshop de confecționare a florilor din hârtie, acolo voi folosi aceste piese. Florile realizate după schițe arată prea artificial. Eu nici nu realizez schițe pentru viitoarele flori, totul ține de inspirație. Am realizat o floare, iar cealaltă îmi doresc să arate altfel. Am încercat să reproduc cele mai bune modele, dar nu am reușit – oricum, fiecare floare arată diferit”, conchide Iurii Cojuhari. 

Sursă: madein.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика