Sâmbătă, 14 Ianuarie 2017 09:32

Lemnul prinde viață în creațiile meșterului popular Victor Pelin

Cu 25 de ani în urmă, când Victor Pelin a început cariera de meșter popular, în vogă erau articolele din lemn confecționate din rădăcini. "Cel mai important era de găsit o idee în formele și ramificațiile rădăcinilor - a povestit meșterul, - pentru a le oferi un aspect finit. Rădăcinile mele se vindeau peste tot în lume. În acea perioadă chiar îmi notam: această sculptură a ajuns în Japonia, aceasta - în Statele Unite, aceasta - în Franța".

Apoi a venit de moda panourilor decorative pentru pereți. Și acum există cerere pentru ele, însă nu atât de mare precum câțiva ani în urmă.

Acum accentul se pune pe tematica vinicolă

E vorba în primul rând de suporturile pentru sticle de vin. De obicei acestea reprezintă cadouri personalizate. De exemplu, suportul sau standul poate avea forma unui afet pentru armă cu logo-ul unui brand sau cu orice alt text inscripționat la dorința clientului. În ajunul sărbătorilor de iarnă, acest produs este deosebit de popular: companiile și organizațiile din țară de obicei fac astfel de cadouri clienților importanți în semn de respect.

De asemenea, în vogă sunt și cutiile din lemn încrustate sau ornamentate, utilizate la păstrarea sticlelor de vin. De obicei într-o astfel de cutie încap vreo 4-5 sticle. Primele comenzi de acest tip, Victor Pelin le-a primit în urmă cu câțiva ani – astfel de suvenire erau dăruite șefilor de state în cadrul summit-ului CSI, desfășurat la Chișinău.Victor Pelin, aplicând cunoștințele și experiența pe care o are, face astfel de cutii și pentru bijuterii. În interior, acestea au pereții căptușiți cu un strat de catifea de culoare închisă, ce le face să arate impunător și scump.

Teasc pentru sticle

Un alt produs popular este cutia în formă de teasc care are capacitatea de a stoca 4 sticle de vin. Dimensiunile ei sunt asemănătoare cu cele ale unui teasc mic, iar când scoatem capacul, se deschid celule verticale pentru depozitarea vinului.

Trofee, și nu doar de vânătoare

Un alt articol care este permanent în vogă reprezintă confecționarea trofeelor și premiilor din lemn. Aproape toate aceste comenzi vin de la persoane juridice - întreprinderi, organizații, bănci și așa mai departe. "De obicei clientul specifică subiectul și doleanțele pe care le are. Apoi desenez schița. După ce aceasta e gata, încep să confecționez trofeul. Acum au loc diverse concursuri, festivaluri, turnee și mulți organizatori comandă astfel de trofee originale din lemn".

Interesul pentru măști

Există și o cerere stabilă pentru măștile din lemn. De obicei, acestea sunt oferite ca prezent la zile de naștere și aniversări. De obicei o mască reflectă trăsăturile omagiatului. "De exemplu, am primit comenzi de astfel de măști pentru jubileele lui Nicolae Glib și Titus Jucov. De obicei, ele sunt agățate pe perete, dar pot fi plasate și pe un stand special".

Toate lucrările meșterului (măștile, trofeele, suporturile pentru sticle de vin) sunt unice și irepetabile. "Toate schițele pentru produse le fac eu însăși - explică Victor Pelin. - Excepție o fac doar cazurile când primesc comenzi cu schițe sau desene deja pregătite."Calitatea depinde de lemnul utilizat

Lemnul cel mai des utilizat este cel de tei. Acesta are o serie de calități importante. În primul rând este moale. În al doilea rând, poate fi tăiat mai ușor ca altele. Lemnul de conifere - molid sau pin, este de calitate, dar e foarte greu de tăiat.

Un alt avantaj al lemnului de tei constă în faptul că după ce se usucă acesta nu crapă, spre deosebire de cais, de exemplu.

Pe lângă de faptul că poate fi ușor prelucrat, teiul are și o altă calitate remarcabilă - este perfect tonifiat, nu are pete, spre deosebire de lemnul de conifer. Calitățile pe care le are teiul sunt caracteristice și plopului – este simplu de prelucrat, de tăiat, nu face pete, însă acest lemn nu este atât de popular.

În general, lemnul moale în Moldova este utilizat pentru prelucrarea manuală. În cazul când se lucrează la strung, se utilizează lemn mai tare. De exemplu, stejarul sau frasinul. De obicei, lucrând la strung meșterul redă lemnului o formă, de exemplu de farfurie, iar apoi imprimă manual desenul.

Alte tipuri de lemn tare utilizate sunt vișinul, mărul și părul. Cireșul și nucul sunt considerate lemne de tărie medie, iar salcia este un lemn moale. Salcâmul, din cauza faptului că se usucă și lasă fisuri, este rar folosit. Doar ramurile sale pot fi utilizate la confecționarea instrumentelor muzicale naționale – a fluierului și naiului.Despre arțar

La confecționarea produselor din lemn de mărime mică, ce necesită o prelucrare fină, se utilizează arțarul. Chiar și cele mai subțiri și delicate forme pot fi sculptate în arțar, acesta nu se fărâmițează și nu crapă. În vremurile mai vechi, ștampilele de stat erau confecționate din arțar, ceea ce garanta utilizarea de lungă durată a acestora.

"Cireșul are un lemn de o frumusețe rară. Chiar e un păcat să-l stricăm cu desene sau încrustări. În cazul în care confecționăm o măsuță pentru cafea, e de dorit să-l prelucrăm la minim. E frumos și lemnul de stejar, iar pentru a-i a sublinia textura, acesta este uneori un pic tonifiat. Această tonifiere scoate în evidență frumusețea lui".

Mobilier "Italian" de producție autohtonă

"De obicei nu confecționez mobilă, dar uneori am avut și astfel de comenzi. De exemplu oamenii au cumpărat mobilier italian scump. Totul este minunat, dar acesta nu are măsuță pentru televizor. Atunci eu o confecționez în stilul acelui mobilier "italian". Tot rar, mi se întâmplă să iau comenzi de prelucrare a lemnului armelor de vânătoare. Uneori acestea își schimbă stăpânul, iar noul proprietar vrea să o decoreze după propriul gust – mă roagă să-i desenez pe armă, de exemplu, un mistreț. Este un lucru interesant, creativ, dar armele sunt de obicei confecționate dintr-un lemn masiv - arțar. De aceea, deși interesant, acest lucru este extrem de dificil."Potcoavele sunt de neînlocuit

Cele mai frecvente lucrări în ajunul sărbătorilor de iarnă sunt potcoavele de lemn. După cum știți, potcoava aduce bunăstare în casă. "Decorez potcoavele cu diverse ornamente, cuvinte încrustate, clopoțele aurite, - povestește meșterul. Acestea au un preț rezonabil, este plăcut să le dăruiești, de aceea rămân a fi un produs în permanență solicitat".

Sursă: madein.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика