Duminică, 08 Ianuarie 2017 17:03

Cum se confecționează produsele din ceramică în Moldova – o incursiune în arta meșterului Vitalie Parlui

cum se confectioneaza produsele din ceramica in moldova o incursiune in arta mesterului vitalie parlui
Vitalii Parlui, pe lângă faptul că este profesor de pictură în cadrul Institutului de Artă, este și un meșter popular care se specializează în confecționarea articolelor din ceramică. A început să se ocupe de această îndeletnicire în urmă cu aproximativ 10 de ani, amenajând un atelier la primul etaj al casei în care locuiește, în satul Cruzești, municipiul Chișinău Cruzești.

Ceramica începe de la argilă

Argila (lutul) poate fi dobândită sau poate fi gata procurată. E mult mai simplu să cumperi argila – atunci e nevoie doar să adaogi apă și să începi procesul de confecționare a ulcioarelor sau figurinelor. Mai greu este să dobândești argila pe cont propriu.

De obicei în deplasările pentru dobândirea argilei, Vitalie a e însoțit de câțiva prieteni, ceramiști. "Cele mai populare cariere de argilă sunt la Iurceni, Cojușnești și Țigănești – a povestit meșterul. Argila este plasată conform straturilor geologice. Aici e important să nu o confunzi. Aceasta poate fi perfectă pentru ceramică pe un oarecare strat, dar să fie de altă calitate la doar doi metri apropiere".

Procesarea argilei – un proces foarte important

Argila dobândită pe cont propriu trebuie să fie curățată cu grijă. În acest scop, ea se diluează cu apă până ajunge la o stare lichidă, cremoasă, iar apoi este cernută printr-o sită fină. E necesar să se îndepărteze pietrele, bucățile de lemn, rădăcinile de plante. Purificarea suplimentară îndepărtează bucăți de var din argilă. Varul este inamicul ceramistului. Atunci când un produs din ceramică este încălzit, resturile de var rămase în argilă îl pot afecta considerabil.

Apoi din argilă se îndepărtează excesul de umiditate. Atunci când ea devine ca plastilina, materia prima e gata să fie prelucrată. I se conferă forma dorită și se lasă să se usuce natural. În mediu, uscarea durează cam o săptămână.Tehnologia ceramicii

Articolul, încă în stare primară este acoperit cu o serie de vopsele speciale care se usucă pe el. Apoi are loc prima ardere. Acest proces e necesar pentru ca apoi pe glazura formată să fie aplicat desenul. "Există glazură de mai multe tipuri – povestește Vitalie Parlui - Cel mai simplă este cea transparentă, dar există și de diferite culori". Apoi, produsul este supus celei de-a doua arderi, după care poate fi considerat gata.

"Lucrez și ca olar, - a povestit Vitalie Parlui. Astfel creez diferite ulcioare, boluri, farfurii care sunt apoi acoperite cu diverse forme geometrice sau cu ornamente naționale moldovenești.

Înainte olăritul era una din cele mai căutate profesii. Un atelier de ceramică putea asigura cu produse mai multe sate. Acum, în epoca ambalajelor de unică folosință, nimeni nu mai toarnă din sticlele de plastic în ulcioare de lut laptele sau uleiul. Prin urmare, în prezent articolele din ceramică rămân a avea un rol ornamental-decorativ.

Nu doar veselă

Figurinele plate ce reprezintă imagini ale tinerilor din zona rurală, îmbrăcați în costume naționale, meșterul le produce prin ștanțare. Aceste produse reprezintă un tribut adus tradițiilor poporului nostru și sunt realizate după același principiu ca magneții de frigider. Panglicile din coafurile fetelor figurine sunt ornamentate cu culorile drapelului nostru.

"Acești magneți sunt deseori cumpărați de către străini – povestește ceramistul. – Sunt mici și ușoare - un suvenir colorat și frumos din Moldova"."În ajunul sărbătorilor de iarnă – a mai adăugat Vitalie - în fiecare an confecționez figurine mici din ceramică care reprezintă animale - semne și simboluri ale calendarului chinezesc". În acest an, meșterul a confecționat zeci, dacă nu chiar sute de figurine de cocoși în stil național - pentru că vine Anul Cocoșului. Aceste articole ieftine, dar atractive, sunt nișlte cadouri foarte populare în ajunul sărbătorii de Anul Nou. Și, desigur, sunt confecționați și magneți cocoși, un produs destul de popular chiar și după încheierea sărbătorilor de iarnă.

Însă cel mai important și tradițional produs este figurina din ceramică ce reprezintă o potcoavă și un clopoțel. Acest produs are întotdeauna cerere. Oricine vrea prosperitate în casă, iar în mod tradițional, potcoava aduce noroc și bunăstare.Târgurile - principalele oportunități de vânzare a produselor de ceramică


Pe lângă produsele menționate mai sus, meșterul confecționează și panouri din ceramică mai voluminoase. La fel ca alți olari, Vitalie le vinde în cadrul mai multor târguri și iarmaroace din țară. Câte ceva se vinde prin magazine. Prețul este stabilit de însăși meșteri, de aceea un produs artizanal, mai voluminos și mai scump, este mai puțin probabil să-și găsească cumpărătorul în magazin. Este prea scump și nu se cumpără. De obicei, în magazine se vând magneți, figurine mici și uneori articole din ceramică de asemenea, nu foarte voluminoase.

Sursă: madein.md


ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика