Joi, 02 Februarie 2017 12:04

Cine coase caschetele pentru armata națională

cine coase caschetele pentru armata moldoveneasca
Serghei Untu nu a intenționat să devină antreprenor. Totul a pornit de la faptul că tatălui lui, militar maritim al Flotei Militare de Nord, nu îi erau pe plac caschetele militare, pe care le primea regulat. Și el le remodela, în baza propriei nevoi. Totodată, făcea același lucru și pentru prietenii lui ofițeri. Remodela și șepcile de marinar. Acesta era un hobby, o distracție plăcută în timpul lungilor nopți polare. Iar când a revenit acasă, la începutul anilor 1990, a început să remodeleze caschetele ofițerilor armatei din Moldova. În acea perioadă, „modernizarea” caschetelor militare era o mică afacere a familiei Untu, care avea drept scop susținerea bugetului de familie.

Pentru o licitație echitabilă

Întreprinderea de familie „Cascom-Lux”, care se ocupă de coaserea caschetelor militare, a apărut accidental. În anul 2009, un ofițer le-a spus că: „Guvernul desfășoară o licitație pentru coaserea uniformei și a caschetelor. Dar despre ce fel de licitație poate fi vorba, dacă în țară există o singură companie care se ocupă de producția caschetelor militare? Oare voi nu v-ați gândit să vă ocupați de caschete în mod profesional?”.

Întreprinderea și-a început activitatea în anul 2011 cu primele mașini de cusut, și primele granturi primite pentru procurarea utilajului. Și-au deschis un atelier de croitorie în satul Chircăiești, raionul Căușeni. „Este satul de baștină al părinților mei și au vrut să se întoarcă acolo. În plus, își doreau să asigure locuri de muncă măcar pentru câțiva consăteni”, - explică Serghei Untu. Organizarea întreprinderii la țară și vârsta antreprenorului – până la 30 de ani, i-au oferit ocazia lui Serghei Untu să beneficieze de o serie de înlesniri de la stat.Lui Serghei Untu îi place să coase caschete

Ca un meșter veridic, Serghei Untu coase caschete de la vârsta de 15 ani. La început, îl ajuta tatăl lui, apoi însă, s-a dovedit a fi faptul că fiul a început să se descurce mai bine ca tatăl. Atunci meseria a trecut la Serghei. „Îmi place cu adevărat să cos caschete militare, - spune Serghei Untu. – Am citit numeroase materiale despre această meserie”. Și lucrurile noi pe care le află, le aplică în producere: cum să fixeze bine cozorocul, cum să realizeze coroane rezistente, cum să fixeze în cel mai bun mod partea de jos a caschetei ș.a. Coaserea caschetelor militare nu este o activitatea prea simplă, de aceea, în Moldova există doar două firme care se ocupă de această direcție – „Cascom-Lux” și „Stegares & Co”, întreprinderea lui Veaceslav Stegarescu.

Nu doar caschete militare

Actualmente, „Cascom-Lux” se ocupă și de coaserea șepcilor de câmp ale soldaților armatei moldovenești. Este mai ușor să coși șepci, decât caschete, de aceea în industrie există mai multe companii care se ocupă de această direcție. În plus, numărul de comenzi este mai mare, dat fiind faptul că în armată sunt mai mulți soldați, decât ofițeri. Apoi a venit rândul căciulilor. „Am găsit o doamnă, care obișnuia să se ocupe de această direcție mai demult și ne-a învățat și pe noi”, - a spus Serghei Untu. Astfel, treptat, întreprinderea a învățat să producă toate tipurile de acoperăminte militare de cap.Toate structurile de ordine

Întreprinderea realizează acoperăminte de cap nu doar pentru armată. Practic, ofițerii tuturor structurilor de forțe – poliția, poliția de frontieră, poliția rutieră, vameșii – poartă caschete cu eticheta „Cascom-Lux”. Totodată, întreprinderea își dorește să găsească comenzi și în străinătate. Metoda de căutare constă în participarea la expoziții specializate. La finalul anului trecut, „Cascom-Lux” a participat cu produsele sale la expoziția din Iași. Cu puțin timp mai înainte, a tatonat și piața rusească. Recent, Serghei Untu a primit o caschetă a unui carabinier italian. Serghei a descusut-o, pentru a o studia mai în detaliu. „Există anumite detalii, dar, în principiu, putem coase produse similare. Acum încercăm să stabilim o relație cu ei, în ideea în care ar putea exista posibilitatea să primim o comandă din partea lor, pentru astfel de caschete”, - a spus antreprenorul.

Ținând cont de specificațiile comenzilor

În ultima perioadă de timp primim un număr stabil de comenzi. Din anul 2012, forțele de ordine au trecut la o uniformă nouă. S-a schimbat și culoarea – noua uniformă este albastră. Și, respectiv, s-au schimbat și caschetele. Acum, acestea sunt mai mici, mai ușoare, mai compacte, iar partea superioară a caschetei a devenit mai îngustă. Este o practică europeană – cascheta trebuie să fie mai mică, mai ușoară și să atragă mai puțin atenția. „La noi doar carabinierii și-au păstrat vechea uniformă neagră”, - a spus Serghei Untu.

Materialul din care trebuie cusute caschetele, precum și forma acestora, sunt determinate de specificațiile licitației. Designer-ul uniformei militare din Moldova este cunoscutul Daniel Racoviță. Există și un muzeu, în care se păstrează sute de modele de uniforme din întreaga lume. Aceste modele reprezintă sursa de inspirație pentru dezvoltarea noii uniforme a forțelor de ordine. Există și cerințe speciale pentru pânze – este determinat în prealabil tipul de material din care se va coase uniforma, precum și materialele suplimentare.Comenzi nu doar din partea ministerelor

Întreprinderea se ocupă și de comenzi mai mici. De exemplu, din partea comisariatelor de poliție vin comenzi de 10-20 de caschete pentru angajați. Cu puțin timp în urmă, o comandă similară a venit din Căușeni, mai înainte – din Comrat. Caschetele sunt comandate și de către magazinele care se ocupă de comercializarea uniformelor militare. Printre clienți se numără și teatrele „M. Eminescu” și „A. Cehov” din Chișinău. Ele comandă caschete militare pentru piesele de teatru cu tematică istorică. Unii ofițeri își comandă caschete individuale – solicită înlocuirea porțiunii realizate din imitație de piele cu o inserare din piele naturală, adăugarea de găurele pentru aerisire sau înlocuirea căptușelii sintetice cu cea din bumbac.

Este nevoie de îndemânare

La întreprinderea sa, Serghei Ursu a ținut cursuri pentru toate croitoresele, chiar dacă printre angajate se numără și doamne care au lucrat mulți ani la fabrica de confecții în Bender. Distanța din Chircăiești și până în Bender este de 10 kilometri pe autostradă. Dar și în cazul lor a fost nevoie de lecții pentru acest domeniu de nișă. Personalul „Cascom-Lux” numără 5 angajate și, la necesitate, ele pot asigura nevoia de caschete a întregii armate moldovenești. Și nu doar a armatei.În perspectivă

Deocamdată, „Cascom-Lux” activează în cadrul unor suprafețe de lucru închiriate. Însă, în urmă cu câțiva ani, Serghei Untu a cumpărat clădirea distrusă a unui hotel local. Chiar dacă s-au păstrat doar pereții clădirii, a fost confirmat faptul că este posibilă restabilirea și renovarea clădirii și utilizarea acesteia pe post de atelier. Clădirea respectivă este destul de încăpătoare. Nu este exclus faptul că întreprinderea „Cascom-Lux” va coase caschete nu doar pentru armata moldovenească, iar produsele din satul Chircăiești vor fi renumite în Europa și, poate chiar în întreaga lume.

Sursă: madein.md


ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика