Miercuri, 07 Septembrie 2016 08:53

Ghivecele pentru flori fabricate în Moldova sunt vândute chiar și în SUA și Rusia

ghivecele pentru flori fabricate in moldova sunt vandute in sua si rusia
Întreprinderea „Santino” se specializează pe producerea articolelor din plastic: ghivece pentru flori, ligheane, găleți, fărașe, ș.a. Dat fiind faptul că compania dispune și de un atelier mecanic, aceasta se ocupă și de producerea matricelor metalice care sunt utilizate pentru turnarea formelor. Totuși, producția de bază a întreprinderii constă din articole din plastic sau, mai exact, din polipropilenă. „Noi procurăm doar materie primă de calitate, - explică Ion Șeremet, managerul pe vânzări a firmei Santino. – Nu optăm pentru produse de mâna a doua sau prelucrate, deoarece sunt de o calitate mai proastă”.

Ghivecele pentru flori – în centrul atenției

Întreprindea tinde să crească calitatea produselor sale din prima zi de la fondare, adică mai bine de 10 ani. „La designul articolelor și, în particular, a ghivecelor pentru flori lucrăm eu și colegul meu, Vladimir Imbirovski, - spune directorul companiei Santino, Serghei Odobescu. – Forma lor este patentată, constituind proprietatea noastră intelectuală”.

S-a dovedit a fi faptul că ghiveciul nu este doar un vas frumos destinat plantelor de cameră. „Căldarea rămâne căldare la orice întreprindere, - explică managerul de vânzări europene, Andrei Ursu. – În cazul ei nu prea ai cum să modifici designul. În schimb, dispunem de un concept original pentru ghivece. Ideea principală, pe lângă design, constă în alimentare automată cu apă, pentru a reduce timpul necesar îngrijirii florilor. De regulă, florile sunt udate o dată la, cel puțin, 2-3 zile. După conceptul nostru, floarea poate fi udată o dată la 2-6 săptămâni”. Acum se înțelege de ce ghivecele „Santino” au devenit de interes pentru SUA. „Compania noastră are și o filială în SUA, iar producția este vândută atât direct de la depozit, cât și prin intermediul resurselor online: Amazon, Sears, Houzz. Mai mult ca atât, întreprinderea are filiale și în state ca România, Germania sau Rusia”, - precizează Ion Șeremet. Piața americană este complicată, dar foarte importantă

„Piața din SUA este extrem de amplă, - afirmă Serghei Odobescu, - dar și gradul de concurență este foarte ridicat. Este foarte greu să supraviețuiești fără un nume cunoscut”. De aceea, „Santino” se ocupă de explorarea treptată a pieței americane, promovându-și numele în cadrul ei. Până acum, compania a participat la expoziții comerciale de amploare. „Recent am participat la expozițiile din Chicago și Las Vegas”, - spune Sergei Odobescu. Actualmente, compania se pregătește să participe la o mare expoziție europeană în orașul german Köln.

Promovarea pe piețele occidentale este vitală pentru dezvoltarea companiei. „Dacă ne-am fi focusat doar pe piața internă, am fi dispus doar de un atelier mic, cu două utilaje și vreo zece lucrători, - continuă Serghei Odobescu. Chiar și dezvoltarea exportului în Rusia și Ucraina nu ar fi influențat prea mult creșterea întreprinderii”. În contextul extinderii exportului în SUA, suprafața de producție a firmei „Santino” în Chișinău este de 700 metri pătrați. Alți 2 mii de metri pătrați sunt ocupați de depozite. În cadrul întreprinderii lucrează 100 de persoane.

Au deschis și o sucursală în Moscova

„Santino” a continuat prin globalizarea producției, deschizând o sucursală în Moscova. „Avem o întreprindere mică acolo, are o suprafață de 700 metri pătrați, în care sunt incluse și atelierele, și depozitele”, - a spus Serghei Odobescu. Aceasta reprezintă o investiție pe termen lung, care, deocamdată, nu poate fi dezvoltată pe motiv de criză.

Deschiderea producției în Rusia a fost condiționată, pe de o parte, de creșterea popularității articolelor „Santino”. Pe de altă parte – de interesul exagerat al unor producători din Rusia pentru produsele întreprinderii moldovenești, fiind vorba despre piratarea articolelor brevetate „Santino” ©. „Unii, împreună cu forma ghiveciului nostru, au plagiat și eticheta noastră, - spune Serghei Odobescu. – Am depus deja un proces în instanța rusă”.Ingredientele de bază ale succesului – designul și calitatea

Elementele de calitate înaltă sunt încorporate în matricea din care sunt presate ghivecele și articolele de uz casnic – căldările, fărașele, stropitoarele de grădină etc. Și matricele au fost dezvoltate de întreprindere. Inițial, acestea erau comandate de la fabrica „Artmet”, dat fiind faptul că întreprinderile sunt vecine. Ulterior, însă, „Santino” a procurat utilajele necesare și a organizat producția de matrice în cadrul companiei.

În mare, calitatea produsului final depinde de calitatea matricei. Aceste matrice au o durată de viață de două-trei ori mai mare, decât a produselor analoage de origine chineză. Suprafața din plastic a articolelor – căldări, ligheane ș.a – este, aproape, de oglindă. „Parametrul cel mai frecvent utilizat este de 4-6 unități de lustruire, - explică Ion Șeremet. – la noi, însă, sunt aplicate 14-16 unități. Acest aspect se datorează și muncii designerilor, și calității matricei, și educației meșterilor noștri, și mâinilor de aur ale lucrătorilor”. De aceea, produsele își găsesc atât de repede cumpărătorul – nu orice producător poate garanta un astfel de grad înalt de calitate a produselor din plastic și o astfel de lustruire.Ghiveciul pentru flori nu este chiar atât de simplu

Pentru exemplificare, Ion Șeremet i-a arătat reporterului madein.md un ghiveci special pentru florile cărora nu le place udarea la suprafață, adică ar trebui să fie alimentate cu apă la rădăcină. În acest sens, pe partea laterală a vasului există un mic orificiu, acoperit cu un capac. Odată îndepărtat capacul, se deschide canalul de intrare a apei în ghiveci. Mai jos de orificiu, aproape de fundul vasului, se află o gaură triunghiulară transparentă. Aceasta ajută la identificarea cantității de apă turnată în ghiveci și a momentului în care ar trebui adăugată o nouă cantitate de apă. Sistemul descris mai sus reprezintă acea alimentare automată cu apă, despre care spunea mai devreme Andrei Ursu. În partea de jos a vasului este amplasată o casetă rotundă specială, umplută cu un amestec de Ceramopon. Cu siguranță, astfel de ghivece bine gândite atrag atenția nu doar a cumpărătorilor locali, ci și a americanilor. Totodată, produsele „Santino” sunt și pe placul clienților din Rusia, Belarus, Ungaria, România și Ucraina.Atenție sporită și asupra pieței interne

Întreprinderea își comercializează produsele doar angro de pe site, cataloage și prin intermediul rețelei de distribuție. La depozitul companiei se găsesc grămezi de cutii ambalate în celofan – pentru export. Marfa destinată pieței interne este ambalată în saci. „Piața internă este foarte pretențioasă la preț, de aceea împachetăm produsele în pachete de polietilen, care sunt mai ieftine. Pentru export uztilizăm cutii de carton de calitate superioară, pentru a asiugura siguranța produselor în timpul transportării.” - explică Ion Șeremet.

Pentru promovarea și comercializarea cu succes a produselor sale în Moldova, compania „Santino” a creat o rețea dezvoltată de distribuție. Minim o dată la două săptămâni, departamentul care se ocupă de piața internă organizează întâlniri cu distribuitorii în cadrul cărora este coordonată munca și sunt create strategii de atracție a clienților noi.

 Sursă: madein.md

Яндекс.Метрика