Luni, 22 August 2016 17:38

Mozaic și alte elemente din piatră naturală de la compania Andrieș Stone

st28

„Andrieș Stone” utilizează piatră naturală pentru realizarea unei game largi de produse: baruri, blaturi pentru mese, pardoseli și scări. Dar munca de bază a companiei „Andrieș Stone”, care necesită un grad sporit de migală, constă în tăierea din piatră naturală a elementelor unei rozete.

„Noi lucrăm doar cu piatră naturală, - spune directorul și proprietarul companiei Andrieș Stone, Ion Josan. – Cu onix, marmură și granit”. Fiind întrebat despre semnificația lui „Andrieș” din denumirea companiei, directorul a explicat scurt „Este numele nepotului meu”. Și a schimbat subiectul, relatând despre procesul de producție.

Pentru tăierea din piatră au fost procurate utilaje de înaltă calitate. Mașina de tăiat cu banc hidraulic este din SUA, iar cea de tăiere mecanică – din Italia. Recent a fost procurată și o mașină din Anglia, care urmează să fie probată. „Multe companii care lucrează cu piatră naturală realizează comenzile utilizând utilajele noastre, - explică Ion Josan, - deoarece în Moldova, deocamdată, nu mai pot fi găsite astfel de echipamente.”. Utilajele sunt complexe, de aceea sunt manevrate de specialiști cu studii tehnice – ingineri cu experiență.

Ce înseamnă „rozetă”?

Este o imagine geometrică sau ornamentală, realizată din combinarea pietrelor naturale de diferite tipuri și culori. De cele mai multe ori rozetele sunt plasate pe podea și, mai rar, pe pereți. Și niciodată pe tavan. Ion Josan a explicat faptul că tinerii clienți preferă rozetele cu ornamente geometrice, iar cumpărătorii mai în vârstă – varianta „clasică” – stilizări de flori, frunze, ornamente orientale sau occidentale tradiționale. Varianta „clasică” este mai complicată în realizare, de aceea este și mai scumpă. Sunt comandate și ornamente cât se poate de inedite. Pentru un client am realizat o rozetă sub forma emblemei clubului lui de fotbal preferat.
sttxt
Clienții obișnuiesc să vină fie cu desenele proprii, fie designerii realizează pe loc schițele. Apoi, desenele sunt urcate pe un stick de memorie, care este introdus în calculatorul mașinii și, ulterior, în baza desenului, sunt tăiate elementele rozetei. Toate schițele complicate sunt realizate pe mașina americană de tăiat cu banc hidraulic, care taie piatra cu apă sub presiune ridicată – 6 mii de atmosfere. O astfel de prelucrare permite ajustarea elementelor rozetei cu o precizie de până la 1 milimetru.

Cât despre montarea rozetei, acest proces nu este prea complicat. Montajul poate fi realizat atât de către echipa întreprinderii, cât și de către echipa clientului, dat fiind faptul că există  un desen de ansamblu și elementele rozetei sunt numerotate.

Rozetele pentru încăperi pot fi realizate cu utilizare de onix, marmură sau granit. Cele pentru exterior – doar din granit. Articolele realizate din alte tipuri de pietre naturale, fiind păstrate în aer liber și supuse diferențelor de temperatură, se acoperă cu crăpături. Apropo, cel mai ușor și rapid tip de serviciu, oferit de către „Andrieș Stone”, este realizarea căzilor de duș. De regulă, pentru acest tip de lucrări sunt utilizate soiuri ieftine de marmură, cu grosimea de 3 mm.

Piatra naturală este o chestiune delicată

Pentru a realiza o rozetă calitativă și, respectiv, pentru a satisface clientul, este nevoie ca alegerea pietrelor să fie cât se poate de diversă. „Pentru confecționarea rozetelor complexe utilizăm până la 10 tipuri de pietre, de diferite modele, culori și nuanțe. Dacă, de exemplu, clientul își dorește să găsească în rozeta lui marmură cu tentă verzuie, atunci acest tip de marmură ar trebui să existe neapărat la noi în sortiment”, - a adăugat Ion Josan. Acum este imposibil să amăgești clientul, zicându-i că nuanța pe care și-o dorește nu există în natură, deoarece, cu siguranță, el a văzut-o deja pe Internet. Acest aspect îi determină pe producători să păstreze la depozit pietre naturale de diverse culori, nuanțe și texturi.

Pe de o parte, această depozitare creează dificultăți mari întreprinderilor: banii au fost investiți, dar piatra scumpă, exclusivă, de o culoare sau cu o textură rară nu își poate găsi clientul. „Dar acest lucru ține de specificul domeniului nostru de activitate, - continuă Ion Josan. – În sortimentul nostru se găsesc și pietre naturale foarte scumpe, și pietre ieftine – pentru orice buzunar. Procurăm pietre naturale, în partide mari, direct de la producător, aspect care reduce costul materialului și ne permite să concurăm în materie de preț final al produsului. Toate pietrele, cu excepția celor italiene, le transportăm pe cale maritimă. Prin urmare, pentru noi a fost avantajoasă deschiderea terminalului de la Giurgiulești, acțiune care a redus cheltuielile pentru transport – mai înainte livram piatra prin Odesa sau Constanța”.

În mare, „Adrieș Stone” procură pietre naturale din trei țări: Italia, Spania și China. În Moldova, în raionul Soroca, de asemenea există mici depozite de granit, dar acesta nu a fost extras niciodată. Piatra exclusivă se găsește în Italia. Celebra lor marmură de Carrara este albă cu dungi de culoare gri-albăstruie este cunoscută în întreaga lume. Ea a început să fie extrasă încă din timpurile Imperiului Roman – în urmă cu câteva mii de ani. În lume nu a fost găsită o marmură mai bună, deocamdată. „La italieni este ridicat și nivelul de calitate al prelucrării materialului, - adaugă Ion Josan. – Cu toate acestea, și în Spania se lucrează bine în această direcție”. „Prelucrarea” se referă la acțiunea prin care bolovanii de marmură, granit sau onix sunt tăiate atent în plăci dreptunghiulare cu suprafața cuprinsă între 6 și 8 metri pătrați și grosimea de 0.7-4 cm.

Nu doar marmură și granit

Noul tip de serviciu, oferit de „Andrieș Stone” constă în inserarea onixului semitransparent într-un imprimeu bogat. Rezultatul final constă într-un tablou mare din piatră naturală, cu suprafața de 2-3 metri pătrați. În sala de expoziții a întreprinderii există un model al acestui tablou – o placă lustruită din onix de culoare ruginie. Iar textura este formată din bule mari, de diferite dimensiuni. Cu o sursă de lumină instalată în partea din spate, „tabloul” arată extrem de elegant.

Un alt tip de serviciu, oferit de curând de către „Andrieș Stone” constă în acoperirea cu piatră naturală a șemineurilor. În cele mai scumpe vile sunt acum în vogă șemineurile din onix, din această cauză, în sala de expoziție a întreprinderii pot fi găsite trei mostre de astfel de șemineuri – din onix de culoarea laptelui, în nuanțe roz și roșcate.

„S-a dovedit a fi faptul că și în Mexic există granit și marmură calitativă, cu un model bogat, - spune Ion Josan. – Acum pregătesc procurarea primei partide”.  Se pare că în Moldova va exista și piatră naturală din Mexic – piatră de la „Andrieș Stone”.

Sursă: madein.md