Miercuri, 10 August 2016 16:57

ProCase - huse la comandă pentru muzicienii din țară și nu numai

Case01Atelierul „ProCase”, care aparține doamnei Livia Gherb este specializat în producția de huse, rucsacuri și genți profesionale pentru echipamente, în baza comenzilor individuale.

Husele calitative sunt solicitate

Și nu doar pentru instrumentele muzicale. Sunt primite comenzi de la fotografi, DJ – pentru mixere și căști; de la sunetiști – pentru echipamentele muzicale de la concertele mari. Există și comenzi individuale. „Recent, am avut o situație, - își amintește Livia Gherb, - în care clientul a solicitat o geantă pentru laptop. Dar insista ca aceasta să fie neapărat maro. În cazul modelelor care i-au fost propuse anterior, fie nu era ok culoarea, fie forma. Și a apelat la ajutorul meu”. Livia ne-a arătat o poză din album: „Și am realizat husa aceasta. Clientul a rămas mulțumit”. Reporterul Madein.md a studiat cu atenție fotografia și a remarcat calitatea înaltă a muncii realizate – cusăturile migăloase, designul bine gândit, chiar și culorile au fost alese cu bun gust: toartele – maro închis, iar geanta – maro deschis.

Au început cu banala prelată

În albumul de prezentare al Liviei Gherb se găsesc sute de modele. Anul viitor, compania „ProCase” va sărbători vârsta de 20 de ani de activitate, iar primele genți cu acest brand au fost cusute în anul 1997. După doi ani de la lansarea pe piață, directorul de atunci al întreprinderii a citit un anunț: „Am nevoie de o husă pentru chitară”. Directorul s-a gândit să încerce și, timp de o săptămână, a cusut o husă din prelată. „Acest material este foarte rău pentru păstrarea instrumentelor muzicale – se rupe ușor, este permeabil”, - explică Livia Gherb. Dar husa a fost primită cu brio și au mai fost comandate altele. În acest mod, „ProCase” s-a reprofilat de la producția de genți la cea de huse unice. „Unice”, deoarece sunt cusute în baza comenzilor individuale.

Huse pentru renumitele tobe „Zdob și Zdub”

Principala categorie de clienți sunt trupele muzicale. Ei au nevoie de huse si genți pentru boxe, tobe, microfoane, stative etc. Comenzi sunt primite nu doar din Moldova: există și clienți din România, Ucraina, Rusia și Italia. De regulă, astfel de comenzi sunt primite prin intermediari – prieteni sau cunoscuți, care locuiesc în Moldova. „Detaliile cum ar fi culoarea, tipul materialului, elementele suplimentare ca buzunarele sunt discutate pe Skype - explică Livia modul de colaborare cu clienții străini. Într-o oarecare măsură, nu este complicat să lucrezi cu clienți străini, deoarece ei, de regulă, comandă huse pentru boxe.”

„Am schițe pentru toate tipurile de boxe, - explică Livia Gherb, arătând la peretele lung din atelier, acoperit cu foi cu schițe. – Iar cu clienții noștri lucrez individual”. Livia își amintește cum a primit o comandă de la trupa „Alternosfera” – 8 boxe înguste. De la asemenea trupe, de regulă, sunt primite comenzi angro – câteva bucăți odată și, în mare, acestea sunt pentru boxe și toate tipurile de tobe. Toate tobele trupei „Zdob și Zdub” sunt „îmbrăcate” în husele Liviei Gherb.

Onoarea de a lucra pentru Orchestra Prezidențială

Un alt client fidel al atelierului este Orchestra Prezidențială a Republicii Moldova. Au comandat huse pentru tobe, instrumentele de suflat ș.a. – toate sunt „îmbrăcate” cu mâinile Liviei. A existat și o comandă inedită din partea lor: un muzician a comandat o husă pentru mașina de tuns și toate dispozitivele ei. Apoi s-a aflat că în pauzele dintre cântat, el îi tunde pe muzicieni pentru că aceștia trebuie să arate corespunzător – solemn și la patru ace.

ProCase poate „îmbrăca” orice tip de instrument

Se pare că nu există astfel de instrumente, pentru care nu ar fi pregătit huse Livia Gherb – de la gingașele și micuțele flaute și până la pian. „Da, a existat și o astfel de comandă, - spune meșterița, - o mamă își trimitea fiica în Viena și a comandat o husă pentru pian. Inedit, dar am realizat comanda”. Și Livia ne-a arătat articolul în catalogul de produse. Meșterița se ocupă și de designul articolului, dat fiind faptul că, de regulă, clientul își descrie comanda în linii mari. Iar Livia Gherb realizează schița. În timp, a acumulat experiența necesară pentru a se putea numi designer. În orice caz, clienții sunt foarte mulțumiți.

Nu doar muzicienii au nevoie de huse

Printre clienții companiei se numără nu doar muzicieni. Sunt fotografi, vânători, există și comenzi casnice. Astfel, un bărbat a comandat o geantă pentru a-și lua prânzul la serviciu. Am cusut o geantă-termos, care păstrează temperatura bucatelor și protejează vesela de la lovituri – conform specificațiilor clientului”.

„Atunci când mi se adresează, de exemplu, fotografii, îi rog să aducă cu ei toate materialele pe care le vor purta în viitoarea geantă. Este mai ușor pentru mine să mă orientez și să depistez obiectele care au nevoie de protecție și să preconizez dimensiunea fiecărei celule. Protecția este asigurată de prezența unui strat de spumă de cauciuc sau de poliuretan.

Acest material reprezintă un element important al oricărei genți, rucsac sau huse. Proprietara atelierului ne-a arătat 5 sau 6 variante ale materialului. Grosimea lui variază între 0.5 și 2 mm. Materialul protejează de lovituri și menține temperatura în interior, condiții importante pentru instrumentele muzicale cu corp din lemn. Lemnul este un material capricios, care poate fi afectat cu ușurință de variațiile de temperatură și umiditate. În zilele cu ger sau, pur și simplu, în zilele friguroase, aceste proprietăți ale lemnului generează anumite probleme: instrumentul muzical, trece dintr-o încăpere călduroasă afară, iar apoi înapoi în clădire sau în sala de concert și, în consecință, trebuie reacordat. Iar husa ce conține poliuretan previne aceste complicații.

Pânza folosită pentru huse este sintetică, rezistentă. „De regulă, le propun clienților anume acest tip de material, deși am mai multe variante, - continuă proprietara atelierului, - acesta este foarte rezistent la rupere, iar obiectele ascuțite lasă pe el doar mici zgârieturi. Materialul se curăță ușor. De regulă, dacă este vorba despre o pată mai adâncă, este suficientă adăugarea unei picături de soluții de spălat vasele în apă si de șters pânza”. Culorile preferate pentru huse sunt negru și albastru închis. Pentru instrumentele cu coarde, deseori este aleasă pânza gri. Fetele preferă materialele mai colorate – portocalii sau mov. Livia Gherb are mereu păstrate câteva pânze colorate.
Case19
Se întâmplă și comenzi inedite

A venit odată un cuplu în vârstă și au comandat un rucsac mare pentru cumpărăturile de la piață. Cerințele: în rucsac ar trebui să încapă un cărucior. Iar, ulterior, la piață, rucsacul în sine este plasat pe cărucior. Fiind plin cu produse, rucsacul trebuie să stea drept, fără a se lăsa pe o parte. „L-am făcut, - spune Livia Gherb, - mi-a reușit”.

O altă comandă a venit de la instalatorii de echipamente scenice. Au comandat o husă pentru boxă, care să poată fi utilizată și pe post de pat. „Noi, - a explicat clientul, - în timpul turneelor, deseori dormim pe scenă. Și mi-aș dori ca această husă să poată fi transformată într-un pat improvizat”. Am realizat comanda – acum ei au și husă, și pat”.

Clienții celebri

Datorită jobului său, Livia a avut ocazia să facă cunoștință cu un număr mare de vedete locale. Printre clienții ei se numără trupele moldovenești „Alternosfera”, „Zdob și Zdub”, „Trigon” și „Millenium”. De la ultimii, în urmă cu o săptămână, Livia a primit o comandă mare de huse pentru boxe. „Se întâmplă să vină clientul și să spună: „Sunt DJ!”. Mulți cred că ar trebui să fie recunoscuți după nume și față. Evident, mă prefac că sunt perfect conștientă de personalitatea celui cu care vorbesc, însă, odată cu plecarea lui, deschid un browser și îi caut numele. Dar, de regulă, încerc să îi cunosc pe potențialii clienți. Căci, mai devreme sau mai târziu, ei toți vin la noi”.

Sursă: madein.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика