Duminică, 31 Iulie 2016 15:55

Katifia Lux - compania care produce lavașul tradițional în Moldova

lav13Compania Katifia Lux este cel mai mare producător de lavaș (lipie) din Moldova și reușește să își comercializeze produsele atât pe piața locală, cât și pe cele internaționale.„În lume există numeroase dispute cu referire la dreptul unui anumit popor de „descoperire” a lavașului, - spune Karen Oganesyan, directorul companiei Katifia Lux, - dar acest lucru nu este atât de important. În întreaga lume, lavașul subțire ca o foaie de hârtie este numită „armenesc”. (În comparație cu lavașul mai gros, „georgian” – n.r.)

Compoziția lavașului

Este cât se poate de simplă: făină de grâu, sare și apă. În mod tradițional acesta se coace într-un cuptor special – tandoor. Până în prezent, lavașul sau lipia armenească se utilizează în alimentație la fel ca și multe secole în urmă – în el sunt înfășurate carnea fiartă sau prăjită, legumele și alte ingrediente, - obținându-se o clătită cu umplutură.

„Inițial lavașul, la fel ca și pizza, era considerat un produs al celor săraci. O bucată de aluat era întinsă atât de subțire, încât să îndestuleze toată familia, - continuă Karen Oganesyan. – Atunci când, venind din Armenia, în anul 1996 am început să producem lavașul, îl preparam în mod tradițional – femeile întindeau aluatul, apoi îl puneau în cuptor. Ulterior, am automatizat puțin procesul, procurând utilaje italiene. Cu toate acestea, finalizarea procesului se producea manual. Acum însă, producția de lavaș este totalmente automatizată. Avem o încăpere închiriată în Durlești, unde lucrează 12-15 persoane”.

Astăzi produsele „Katifia Lux” sunt comercializate în întreaga Moldova

Inițial compania producea lavaș pentru restaurantele caucaziene și pentru shaormerii. Doar apoi acest produs a început să fie livrat și în supermarketuri și magazine. „Mulți cumpărători au perceput și încă percep lavașul ca fiind un produs semipreparat, ca un aluat ce necesită o prelucrare suplimentară, - continuă directorul „Katifia Lux”. – Ba nu, este un produs final, dar unul specific. Noi livrăm în magazine lavaș copt mediu. În cazul în care cumpărătorul preferă lavaș bine prăjit, el o poate face personal, utilizând cuptorul propriu”.

Utilizarea lavașului în bucătăria moldovenească

Primul lucru inedit, pe care l-au observat producătorii, a fost că cumpărătorii au început să utilizeze lavașul în bucătăria tradițională moldovenească. Acesta este utilizat pentru prepararea mai rapidă a plăcintelor și a învârtitelor – bucatele tradiționale din Moldova. „Noi am reacționat instant, - continuă Karen Oganesyan, - publicând pe site-ul nostru rețete de preparare a bucatelor, utilizând lavașul. Au răspuns și cumpărătorii. Am început să primim apeluri, în mare parte, de mulțumire. Au existat și obiecții, sfaturi. Am luat în calcul unele recomandări ale cumpărătorilor și le-am utilizat în producție”.
lavas fabricat in moldova de katifia lux
Lavașul „Katifia Lux” a atras alți producători

Succesul companiei „Katifia Lux” a fost observat și de alții. Au început să se înființeze și alte companii de producție a lavașului. Actualmente, dacă nu greșesc, în Moldova activează 8 brutării, care se ocupă de producția lipiei armenești. „O jumătate dintre acestea sunt gestionate de către armeni. Iar celelalte – de către alți locuitori ai Moldovei”, - continuă Karen Oganesyan.

Cu puțin timp în urmă, asociația de producție „Moldagro” a lansat o linie de producție a lavașului cu brandul „Admirație”. De asemenea, cunoscutul producător de ulei de floarea soarelui, „Aliment-ulei”, livrează în rețelele de comercializare lipii armenești, produse de companie. În principiu, lavașul este comercializat de către supermarketurile și magazinele de produse de panificație. Astfel în câteva gherete ale fabricii „Franzeluța” pot fi procurate lavașuri ale companiei „BK-Building”. Și producătorii de pe malul stâng al Nistrului aleg piața din Chișinău – în supermarketurile „Green Hills” pot fi procurate lavașurile „Tiraston”, coapte în satul Doroțcaia.

„Niciodată nu mi-a fost frică de concurență, - continuă discuția Karen Oganesyan, - ci din contra, aceasta mă motivează să merg înainte, să îmi extind afacerea în continuare. Astăzi lucrez în două direcții – exportul lavașului în România și lansarea noilor produse de panificație”.

Lavaș moldovenesc pentru România

„Cu referire la exportul în România, am rezolvat aproape totul, - spune directorul Katifia Lux, - inițial, vom începe comercializarea lavașului în Iași. Dar spun „aprope”, deoarece a intervenit o mică problemă – românii au nevoie de lavaș cu termen mare de valabilitate, iar produsul nostru este absolut natural, fără adaosuri alimentare care ar prelungi termenul de valabilitate. Cu ajutorul tehnologului nostru am găsit un mic compromis – îl comercializăm într-un ambalaj ermetic cu un gaz conservant alimentar și produsul nu conține adaosuri, iar termenul de valabilitate este prelungit”.

Alte produse „Katifia Lux”

A doua direcție de activitate constă în extinderea sortimentului. Pe lângă lavaș, întreprinderea planifică să producă și pâine armenească – matnakash, deja este pregătită tehnologia de producție. Această pâine este foarte populară în Armenia, are culoare aurie, este cu drojdie, e elastică, cu pori mari. Ulterior planificăm să lansăm o ediție de test a pitei – o chiflă mică, arabă, care, la coacere, devine goală în interior. Fiind preparată, este tăiată și umplută cu fructe, dulciuri, carne – orice tip de umplutură. Aceste chifle sunt foarte populare si se utilizează în fast-food.

Marketingul și promovarea lavașului

Lavașul produs de către alte întreprinderi nu este foarte diferit de cel cea produs de „Katifia Lux”. „Dat fiind faptul că multe companii s-au lansat mai târziu pe piață, acestea au împrumutat multe lucruri de la noi, - spune directorul firmei, - compania noastră reprezentând un punct de reper pentru ei. Dar conducătorii acestor companii sunt persoane trecute de vârsta mijlocie și nu prea înțeleg importanța publicității și a metodelor de promovare moderne. Mulți dintre ei au un cerc format de cumpărători și clienți și sunt cât se poate de mulțumiți. Eu, însă, încerc să popularizez produsul meu în Moldova. Site-ul nostru este bogat în informații și sfaturi, realizăm campanii de marketing de piață, iar eu, după cum am menționat anterior, discut cu cumpărătorii și să știți că aceste metode dau rezultate.

O rudă de-a mea s-a îmbolnăvit de diabet. Medicul m-a chemat și a început să-mi explice: „Nu are voie să mai mănânce pâine, ci doar așa ceva” și scoate din sertar un ambalaj plat cu un lavaș produsă de mine. Și a întrebat „Știți ce fel de pâine este aceasta? Vă explic imediat de unde puteți să o procurați...

Dacă chiar și medicii recomandă lavașul, se pare că noi am realizat destul de multe pentru popularizarea acestui produs în Moldova”.

Sursă: madein.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика