Sâmbătă, 23 Iulie 2016 16:00

Icetop - un brand ce asigură localurile din țară cu gheață alimentară de calitate

ice05Mica întreprindere autohtonă „Viotop” are un domeniu inedit de activitate, producând gheață alimentară sub brandul „Icetop”. Compania nu doar a reușit să se impună pe piața din Moldova, dar și să își mărească treptat volumele de producție. Consumatorul începe să se obișnuiască cu gheața ca produs comercial, la fel cum mai demult s-a obișnuit cu apa îmbuteliată.

Gheața alimentară este produsă de către generatoarele speciale. O astfel de instalație industrială poate produce până la 40 de tone de gheață pe tură. Gheața este produsă după o tehnologie anumită. În congelator gheța crește din exterior – apa din vas prinde o pojghiță de gheață, iar apoi aceasta pătrunde în interior, tot mai adânc. În timpul congelării, apa își mărește volumul cu 10%, în mare datorită bulelor de aer, care rămân în gheață.

În generatorul de gheață însă, apa începe să înghețe din interior – ca în cazul țurțurelui. Din această cauză în gheața industrială nu se găsesc bule de aer care oferă un neplăcut aspect opac gheței obișnuite. Totodată, opacitatea este cauzată de mineralele și sărurile dizolvate în apă. De aceea apa utilizată pentru producția gheței alimentare industriale este purificată cu atenție.

„Înainte ca să ajungă în generatorul de gheață, apa noastră trece prin șase etape de purificare: preliminară, mecanică, de cărbune ... – explică Andrei Topal, directorul „Viotop”. – Ultima etapă este cea astatică, în cadrul căreia la nivel molecular sunt eliminate toate amestecurile de sare și minerale. Urmare a tuturor etapelor de purificare apa devine aproape distilată. De aceea, după congelare, aceasta este transparentă precum sticla”.

„Pentru producția gheței noi utilizăm apa de la robinet, - continuă Andrei Topal,  - dar nu cea epurată din râu, ci acea arteziană. Din această cauză, întreprinderea noastră este localizată în Călărași. Aici apa de la robinet provine de la o adâncime de 150 metri”. Acest tip de apă este cel mai potrivit pentru producția de gheață alimentară.

Cum este utilizată gheața alimentară

„Noi colaborăm cu „Horeca” – restaurante, cafenele și baruri, - spune Andrei Topal. – Colaborăm și cu retailerii – supermarketurile, magazinele, benzinăriile. Gheața nu este adăugată doar în băuturile răcoritoare și în cocktailuri, ci este utilizată și ca o sursă de răcire. De exemplu, este turnată în termosuri, cu scopul de a răci un anumit produs”.  Într-un astfel de termos, de exemplu, la un picnic, sunt plasate sticlele cu băuturi răcoritoare și sunt înconjurate cu gheață alimentară. Într-un astfel de termos, băuturile vor rămâne reci pentru mult timp, dat fiind faptul că gheața „Icetop” se vinde congelată până la temperatura de -18 grade. În magazine, în containerele unde se comercializează produsul respectiv este menținut același nivel de temperatură. „Se spune că din această cauză gheața noastră se topește atât de greu, - precizează Andrei Topal. Dar mai mult din cauza faptului că nu conține impurități și bule de aer”.

Ice06Un generator de gheață există în orice bar, restaurant sau supermarket serios, cu toate că această tehnologie este destul de costisitoare. Dar de regulă acestea sunt portabile și cu o putere scăzută, iar în sezonul de vară nu fac față volumului de nevoi și, în acest context, în ajutorul lor vin produsele „Icetop”. Deocamdată, pe piață nu există alți producători serioși de gheață alimentară și nu vor apărea nici în viitorul apropiat. „Atunci când în anul 2009 am început comercializarea gheței alimentare, mulți nu înțelegeau cum ar fi să procuri gheață obișnuită, - spune Andrei Topal. - Și până în prezent nu o percep ca produs. Din această cauză, o perioadă îndelungată de timp, producția noastră a adus doar pierderi. Chiar și acum profitul nu este prea mare. Ne salvează cererea crescută în perioada verii. Pentru a face față fluxului mare de comenzi de vară, am crescut numărul de angajați până la 15 persoane. În perioada rece a anului lucrează 6-8 angajați”.

Contează și forma granulelor de gheață

În hala de producție „Viotop” sunt amplasate utilaje italiene. Generatorul de gheață poate produce granule de o singură formă. Compania „Viotop” produce granule de gheață „Gourmet”. Aceasta este o formă italiană patentată, care seamănă în exterior cu un mic pahar întors cu fața în jos. Andrei Topal continuă: „Cumpărătorilor noștri le place aspectul acestor granule. Am încercat să comercializăm gheață și cu altă formă: un pai gros cu o gaură pe mijloc, dar acest tip de gheață nu a fost prea solicitat. Oamenii sunt mai mult atrași de ineditul și frumosul „Gourmet”. De regulă, sunt comandate granule cu greutatea de 20 grame, dar există și analoage de 38 grame”.

Și sculpturi din gheață

La început, crearea sculpturilor din gheață reprezentau un hobby pentru Andrei Topal, până când „Viotop” a primit mai multe comenzi de acest gen pentru diverse evenimente. Acestea sunt comandate chiar și pentru nunți. Sculpturile din gheață presupun o tehnologie diferită, trebuie congelate volume mari de apă, iar apoi acestea sunt modelate și șlefuite. Conform spuselor lui Andrei Topal, această tehnologie nu este prea complicată, toate principiile prelucrării fiind disponibile pe Youtube. Figurile sau logo-urile pot fi congelate până la -18 grade, iar timpul lor de topire depinde de anotimp. Toamna, când e răcoare, sculptura din gheață se poate topi până la 4-5 ore. Astfel de figuri sunt populare la evenimente din domeniul publicitar și, deseori, la solicitarea clientului, ele au forme inedite. De exemplu, producătorul de încălțăminte sportivă Reebok în cadrul unei prezentări mondiale de publicitate a congelat adidașii și aceștia se topeau treptat. Un astfel de proces de dezghețare arată foarte inedit. „Noi deocamdată primim comenzi mai simple”, - spune Andrei Topal.

Sursă: madein.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика